Hlavní obsah

Medaile za věrnost

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se udělovala zahradní medaile za věrnost, získal by ji plevel. Ať děláte, co děláte, nikdy se ho nezbavíte úplně. Máme pro vás několik tipů, jak s ním zatočit a aspoň na chvíli si od něj odpočinout.

Článek

Myslete na něj již při zakládání zahrady. Pokud je pozemek výrazně zaplevelený, vyplatí se nepospíchat. Většinou vám s tímto problémem pomůže zahradnická firma, která realizuje vaši zahradu. Nejprve z pozemku zlikviduje nežádoucí porost a upraví terén. Poté nastane čekání a zalévání. Cílem je probudit v půdě spící semena a zapomenuté kořínky. Po dostatečném vyvinutí listů plevel opětovně mechanicky nebo chemicky odstraní. Budete možná překvapeni, jakou zásobárnou semen hlína dokáže být.

Odlehlé kouty

Máte větší zahradu? Asi jste již zjistili, že udržovat dokonalý trávník je poměrně náročné. Navíc často i zbytečné. Udělejte si malý plánek zahrady podle toho, jak intenzivně využíváte jednotlivé plochy. Těm, které využíváte méně, nadělte úsporný režim kosení. Můžete i přisít semena kvetoucích planých rostlin a vytvořit si přírodní loučku. Nejenže v ní plevel může být, on tam dokonce být musí. A ta krása, když vám odlehlý kout rozkvete.

Ilustrační foto

Dobrá rada před výsadbou

Plánujete vysadit nový záhon? Položte na vyrovnanou a připravenou půdu netkanou textilii, která zabrání plevelu vyrůst. Vyřízněte otvory pro rostliny, zasaďte je a celou plochu zasypte kůrou nebo štěrkem. Tento způsob navíc brání vypařování vody, takže ušetříte i za zálivku.

Natěsno
V zapojeném porostu trvalek nebo keříků plevel už většinou neroste, protože nemá dostatek světla a prostoru. Chvíli však trvá, než se rostliny rozrostou. Aby se tak stalo co nejdříve, při výsadbě mezi nimi nenechávejte velké mezery. Vyhněte se i příliš malým sazenicím.

Mírové řešení

Někdy stačí změnit úhel pohledu a z ošklivého káčátka se stane žádoucí krasavice. Například sedmikráska s něžným kvítkem se v trávníku často považuje za plevel. Když s ní však uzavřete pakt o neútočení, můžete její půvab obdivovat každoročně. Rozčiluje vás hluchavka purpurová nebo vytrvalá bršlice kozí noha? Uvolněte se, nechte je a těšte se z jejich krásy.

Ilustrační foto

Nůž, nebo postřik?

Toto je dilema nejen pro lenochy. Z ekologického pohledu je samozřejmě akceptovatelné jedině mechanické odstraňování plevelů. V případě hluboko kořenících druhů, jako je popenec nebo pupava, může být tato metoda neúčinná, protože kořen se při vydloubnutí často odtrhne. V takovém případě zvolte šetrnou aplikaci herbicidu. Budete potřebovat štětec nebo malý ruční rozprašovač. Chemickou látku aplikujte jen na vzrostlé listy konkrétní rostliny.

Zdravý mulč

Vrstva organické hmoty přikrývající povrch půdy kolem rostlin nemusí být jen z kůry. Můžete použít i rozdrcený zahradní odpad nebo pokosenou trávu. Mulčujte víckrát ročně, podle potřeby. Pamatujte však, že do mulče nepatří nemocné a napadené rostliny, ani ty, kterým již dozrála semene. Kromě ochrany před plevelem a ztrátou vody se organické látky časem rozloží a budou sloužit jako důležitá výživa pro rostliny.

Nechte to na přírodě
Vybírejte do záhonů i druhy, které rostou podobně rychle až agresivně jako samotný plevel. Rychle vyplní mezery a „třídní nepřítel“ zůstane bez šance. Jednou za čas jim však dejte rázně najevo, kdo je ve vaší zahradě pánem, a vyplejte je.

Reklama

Související články

Vřesoviště probarví zahradu

Toužíte mít v zahradě pěknou okrasnou partii? Vytvořte v ní vřesoviště. O jeho půvab se od jara do podzimu postarají okrasné rostliny ozdobné svými květy,...

Kdy vyniknou okrasné trávy

Ať už zakládáme novou zahradu, nebo se jen snažíme obohatit a oživit starou, neobejdeme se bez okrasných trav a travin. Vynikají svou jednoduchou a zároveň...

Výběr článků

Načítám