Hlavní obsah

Udělejte svému trávníku dobře

Novinky, (ha)

Komerční článek - Také se vám už stalo, že trávník, na který jste byli tak pyšní, pravidelně ho sekali do podoby příjemného měkkého koberce, náhle začal chřadnout? Že přes vydatné kropení začal zasychat, že na některých místech i přes hnojení trávní porost téměř zmizel a nahradil ho mech?

Článek

Tak to jste zanedbali vertikutaci, neboli provzdušnění. I trávník totiž potřebuje občas pročesat srst, jinak ho zadusí travní plsť. Tu tvoří zbytky posečené nebo odumřelé trávy, různé plevely a mechy, které postupně vytvoří neprodyšnou vrstvu, zabraňující přístupu vody a živin ke kořenům pažitu. Minimálně dvakrát do roka je proto třeba tuto plsť odstranit.

K tomu slouží speciální stroje, zvané vertikutátory. Jejich název je odvozen od speciálních nožů, které jsou na rozdíl od rotační sekačky uloženy svisle, tedy vertikálně. Nože, rotující těsně nad povrchem půdy, trávní plsť dokonale vyčesávají. Navíc zároveň přesekají trávní výběžky, čímž podporují tvorbu nových výhonků. Trávník tak zhoustne a zesílí.

Speciální svisle uložené nože dokáží trávní plsť dokonale „vyčesat“. foto: Mountfield

Kdy koupit vertikutátor? Právě teď, kdy jsou velké slevy

Trávník je dobré vertikutovat jednak hned zjara, potom právě nyní, na podzim. Pokud jste si ještě vertikutátor nepořídili, pak je nejvyšší čas. Už proto, že největší prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield poskytuje v těchto dnech v rámci své mimořádné posezónní akci na celý svůj sortiment výrazné, až 63% slevy.

Konkrétně při koupi vertikutátoru můžete nyní ušetřit až 31%, tedy téměř třetinu z jeho běžné ceny. Navíc si určitě vyberete stroj, který bude přesně „ušit“ na míru vaší zahrady. Tento prodejce má totiž v nabídce rozsáhlé modelové řady vertikutátorů s elektrickými i benzinovými motory. Záleží jen na tom, jak velkou plochu budete ošetřovat.

S výběrem toho správného stroje si navíc nebudete muset lámat hlavu. V kterékoliv z 54 prodejních center Mountfieldu vám s ním vždy ochotně poradí odborně vyškolený technik.

Související články

Zavlažování bez dřiny

Plošný metr trávníku či záhonu potřebuje v létě k životu alespoň 20 litrů vody denně. Co nedodá déšť, musíme dohnat uměle závlahou. Dřinu s konví může...

Kdy pro zahradní techniku? Teď v září!

Komerční článek - Sekačka, traktůrek, řetězová pila a další technika stejně jako třeba bazény, jízdní kola nebo zahradní nábytek se snad ještě nikdy se nedaly...

Kultivátory znovu na výsluní

Komerční článek - Módním trendům nepodléhá jen třeba oblečení, ale překvapivě i zahradní technika. „Třeba takový kultivátor, který kdysi býval nepostradatelným...

Výběr článků

Načítám