Hlavní obsah

Jak vyhnat škůdce ze zahrady

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Milerova Krtečka v kalhotkách, Sekorova Ferdu Mravence i Myšáka Mickeyho mají jistě všichni rádi. Ovšem s jejich příbuznými na naší zahradě to je jiné. Krtci, myši a mravenci totiž zahradě příliš neprospívají.

Článek

Kdo by byl rád, když mu pečlivě ošetřovaný trávník „ozdobí“ krtčí hromádky? Myši a podobní hlodavci zas dokážou zmařit naši snahu vypěstovat chutnou zeleninu nebo krásné květiny. Stejně tak mohou škodit mravenci.

Možností, jak se nevítaných obyvatel zahrady zbavit, je řada, ne všechny jsou však humánní a pro ostatní živočichy neškodné.

Na myši nejen špek

Na hlodavce je možné použít otrávenou návnadu. Koupit lze například ve formě zrn Baraki Z, ve formě granulí Broditox G, Kumatox G či Biotoll Ratimor. Tento způsob však jednak není příliš humánní, jednak je rizikem pro ostatní živé tvory na zahradě, včetně našich domácích miláčků, pokud by otrávenou návnadu pozřeli.

Stejně sporné jsou různé pastičky, ve kterých mohou hlodavci zbytečně bolestivě umírat. A pasti mohou samozřejmě zranit i další živočichy, pohybující se na zahradě. Pastičky bývají sklapovací nebo ve tvaru klece či tyče.

I malý hraboš udělá značnou škodu.

Co platí na krtky?

Krtek je chráněným živočichem, proto bychom ho neměli usmrcovat, pouze vyhánět. Při tom se dá využít toho, že krtek nemá rád hluk, vibrace, průvan a zápach. Na vyštvání krtka (některé způsoby platí i na hlodavce) se dají proto použít látky, které mu moc nevoní. Doporučuje se vkládat do vstupů nebo do odkrytých chodeb aromatické listy ořešáku královského. Větší účinnost má čerstvý, sušeného se musí dát víc. Další možností je například čerstvá citronová kůra, zapálené sirné tablety, dýmovnice i jiné přípravky, uvolňující zápach nebo kouř.

Někomu se také osvědčilo znervózňovat krtka pomocí vysavače (čím hlučnější, tím lepší). Hadice se nasadí obráceně, aby vzduch vyfukovala, a po dobu asi pěti minut se fouká vzduch do chodbičky. Na její kraj je možné dát zapáchající nebo kouřící předmět a tuto „vůni“ nebo kouř vysavačem vhánět do podzemního příbytku. Prý stačí párkrát zopakovat a krtek balí kufry.

Vyplavování vodou, vlévání zapálené tekutiny a podobné nehumánní postupy bychom používat neměli.

Elektronické odpuzovače

Nežádoucí živočichy nemusíme zabíjet, stačí je ze zahrady vyhnat pryč. V tom jsou nejúčinnější elektronické odpuzovače, které škůdcům znepříjemňují život zvukem a vibracemi – aniž by vadily ostatním živočichům a lidem, kteří se na pozemku pohybují.

Na rozdíl od uzavřených prostor (chalupy apod.), kde se používají především ultrazvukové přístroje, na zahradě se proti škůdcům žijícím pod zemí používají přístroje zvukové. Ultrazvukový signál se totiž půdou téměř vůbec nešíří.

Zvukové odpuzovače se zpravidla umísťují zčásti nebo úplně do půdy. Využívají zvuk o nízkém kmitočtu, 300 až 500 Hz, který se pod zemí dobře šíří. Ideální je, pokud jsou přístroje ještě doplněny elektroakustickým měničem, který je zdrojem vibrací. Zvuk a vibrace jsou většinou přerušované – škůdci si tak na ně nepřivyknou, šetří se tím i energie.

Vedle odpuzovačů napájených bateriovými monočlánky již existují přístroje, využívající pro napájení sluneční energii. Vzhledem k našim klimatickým podmínkám ale není jejich používání u nás moc optimální.

Umístění odpuzovače

Nejvhodnější je umístit odpuzovač do středu chráněné plochy, protože zvukové vlny i vibrace se šíří v kruhu kolem zdroje. Pokud máme sice nevelký pozemek, ale ve tvaru úzkého dlouhého obdélníku, nemusí jeden odpuzovač na jeho pokrytí stačit. Pořídíme si tedy dva přístroje nebo umístění jednoho budeme měnit.

Nejlepší je umístit přístroj přímo do chodbičky a půdu kolem dobře udusat. Nejvhodnější je těžká, hutná a vlhčí půda. Pokud nám připadá, že přístroj nepůsobí tak, jak by měl, zkusíme ho přemístit na jiné místo. Signál z odpuzovače nedokáže překonat některé překážky – základy staveb, vyšší zahradní terasy, objemné kameny nebo skálu pod povrchem.

Deramax-Cvrček

Tento zvukový a vibrační elektronický odpuzovač od firmy Deramax působí na krtky, hryzce, hraboše, potkany a myši. Účinkuje na ploše až do 1000 m2, tedy do vzdálenosti téměř 18 metrů od přístroje.

Odpuzovač drobných hlodavců a krtků Deramax - Cvrček

Odpuzovač produkuje zvuk a vibrace na velmi nízké frekvenci (350 až 500 Hz), má hluboký tón. Lidé ani domácí zvířata jím nejsou rušeni, protože nad zem se dostane pouze velmi malá část zvuku. Odpuzovač je vodotěsný, nevyžaduje údržbu.

Odháněč krtků a hryzců OdK-H2

Zařízení firmy Format 1 odhání především krtky a hryzce. Vydává přelaďované, nepravidelně dlouhé slyšitelné tóny s nepravidelně dlouhými přestávkami, které se šíří v půdě a neruší člověka při pobytu na zahradě. Účinně působí do vzdálenosti 10 až 12 m (účinná plocha je asi 400 m²).

Odháneč krtků a hryzců OdK-H2

Odpuzovač mravenců

Firma Deramax dodává na trh i odpuzovač na drobný hmyz – mravence. Piezoelektrická jednotka, která je v tomto odpuzovači zabudována, vysílá v intervalech 10 až 30 sekund po dobu 2 sekund signál o kmitočtu 300 až 500 Hz. Intenzita i kmitočet se mění. Pauzy mezi jednotlivými signály jsou nastavitelné tak, aby přístroj spolehlivě fungoval při použití v každém typu půdy. Signál se šíří v půdě až do vzdálenosti 15 metrů a pokryje tak plochu až 700 m2.

Protože jsou tyto signály pro mravence nesnesitelné, odstěhují se po několika málo dnech na jiné místo. Optimální účinnost zajistíme, zapíchneme-li odpuzovač do těsné blízkosti mraveniště. Signály neodpuzují ostatní druhy užitečného hmyzu.

PAMATUJTE...
- Odpuzovač umístíme do středu pozemku – signál se šíří v kruzích kolem něj. Dosah bývá od 10 do 18 metrů od přístroje.- Výdrž odpuzovače závisí na použitých bateriích, ty většinou vydrží pracovat 4 až 8 měsíců. - Kvalita signálu záleží také na kvalitě půdy. V hutné a vlhké půdě se signál šíří lépe.

Reklama

Související články

Živá zelená stěna

Nemůžete se rozhodnout, jaké zvolit oplocení zahrady? Je živý plot správnou volbou a jak bude náročné se o něj starat? Nabízíme vám odpovědi na tyto...

Co s vetřelcem v trávníku?

Panu Jiřímu Klíčkovi to přišlo líto. Celé léto poctivě sekal trávník kolem domu, když bylo sucho, tak zavlažoval, i hnojivo mu přidal. Jenže i tak začal...

Co trápí zrající ovoce

Chloubou každého zahrádkáře je pěkné a zdravé ovoce. Různé choroby, škůdci nebo klimatické nepříznivé vlivy mu však v tom mohou klást značné překážky. Mezi...

Výběr článků

Načítám