Hlavní obsah

Zavlažování bez dřiny

Novinky, Jan Tůma, časopis Chatař a chalupář

Plošný metr trávníku či záhonu potřebuje v létě k životu alespoň 20 litrů vody denně. Co nedodá déšť, musíme dohnat uměle závlahou. Dřinu s konví může na větších zahradách nahradit moderní systém zavlažování.

Článek

Zavlažování usnadní moderní hadice s různými koncovkami, průsakové zavlažování, přenosné zavlažovače či systém podzemního zavlažování. Stačí si vybrat pro svou zahradu to nejvhodnější.

Hadice, které nezlobí

Milovníci květin a keřů ani dnes nedají dopustit na zavlažování s postřikovací pistolí či sprškou na hadici. Věčně se lámající a zaplétající gumové hadice ale nahrazují moderními, kordem vyztuženými půlpalcovými (ø 13 mm) plastovými hadicemi. Zejména dražší, téměř nezničitelné a ultrafialovým paprskům odolné hadice s kluzným povrchem (poznají se podle barevných pruhů na povrchu) se snadno přetahují po trávníku a okolo stromů, ty nejkvalitnější (např. SkinTech) odolávají i každodennímu vláčení přes betonové a dlážděné cesty. Navzájem se spojují a spršky či zavlažovací pistole či postřikovače se k nim připojují prostým zacvaknutím rychlospojkami. Stejně snadno se připojují k zahradnímu kohoutu nebo na zavlažovací čerpadlo.

Rychlospojky jsou součástí zavlažovacích stavebnic, které na našem trhu nabízí zejména Gardena, Hozelock a Claber. Umožňují vybrat si desítky chytrých redukčních spojek, rozdvojek a stopspojky, které při rozpojení (například kvůli výměně postřikovače), zastaví vestavěným ventilkem vodu, takže odpadne chůze k zahradnímu kohoutu. Zahradníkův život od té doby funguje „na kliknutí!“

Sprchová pistole Duo-comfort

Manipulaci usnadňují a životnost hadic prodlužují nástěnné boxy, hadicové navijáky a hadicové vozíky. Komfortní vozíky dokážou 30 až 50 m hadice volně položit, naopak tlačením před sebou po skončení zalévání samy navinout! Na rámu mají držák pro nejčastěji používané zavlažovací pistole, spršky a zalévací tyče. Poslední novinka umožňuje bez ohrožení vzácných květin a keřů proniknout hluboko mezi ně do okrasných záhonů a školek.

Většina pistolových nebo sprškových postřikovačů umožňuje podobně jako komfortní koupelnové sprchy zvolit plný proud, plochý proud, sprchový paprsek, vodní mlhu nebo perlátorový paprsek se vzduchovými bublinami. Trysky s tzv. vodní mlhou dovolují šetrně zavlažit mladé sazenice. Záhonové květiny zalije nejlépe tzv. sprchový proud, choulostivějším samostatně pěstovaným rostlinám je určen tzv. perlátorový proud, kdežto přímý paprsek umožňuje využít mocnější vodní proud k zálivce kořenů větších keřů a stromků, nebo k očistě cest a teras.

Skryté průsakové zavlažování

Málo známou novinkou jsou porézní hadice ronící vodu rovnou ke kořenům živého plotu či dlouhé řady květin nebo keřů. Hadicová linka položená těsně na povrch nebo mělce do půdy poblíže kořínků začíná a končí rychlospojkou, kterou se připojí na zahradní kohout nebo na podzemní rozvodný systém. Nabízejí se v délkách 7,5 a 15 m. Máme-li k dispozici vyšší tlak vody, mohou se až trojnásobně pomocí rychlospojek prodloužit. Odpadnou ztráty povrchovým odpařováním vody, což uspoří téměř polovinu vody. Zavlažování spouštíme ručně kohoutem nebo automaticky zavlažovacími hodinami.

Zavlažovací počítač C 1030 plus s displejovým panelemi

Zavlažovač do všech koutů

Zahrádkářské katalogy nabízejí paletu levných přenosných zavlažovačů – obdélníkových, kruhových nebo impulsních. Z místa, kam je po připojení na hadici položíme, zvládnou obvykle závlahu trávníků do plochy zhruba 300 m2. Pokud ale půdorys trávníku není obdélníkový či kruhový, musíme je pracně přenášet z místa na místo a seřizovat páčkou nebo knoflíkem dostřik. Není divu, že šlágrem letošního roku se stal inteligentní víceplošný zavlažovač AquaContour-automatic, který díky programovatelnému dostřiku při otáčení kolem dokola obslouží zahradu nesymetrických až kuriózních tvarů. Navíc neplýtvá vodou, protože vodní paprsek se v padesáti různých úhlech vyhne dláždění, dětskému pískovišti nebo jezírku a nepostříká altán či stěnu domu.

Podzemní zavlažování

Opravdu automatické a přitom inteligentní zalévání umožňuje podzemní závlahový systém se sprinklery. Jsou to do půdy zapuštěné teleskopicky výsuvné a programovatelné postřikovače, napojené podzemním rozvodem na zavlažovací automat. Při vpuštění vody se teleskop vysune 20 až 30 cm nad záhon či trávník a začne zavlažovat kruhovou plochu s poloměrem nastaveného dostřiku. Na větších plochách je rozvod rozdělen do větví a jejich postupné zapínání řídí zavlažovací počítač pomocí elektromagnetických ventilů. Ovládat jednotlivé větve je možné i rádiovým nebo elektrickým ovladačem. Ty obvykle umožňují dálkově řídit i jiné funkce – například ovládat osvětlení zahrady, spouštět a zastavovat fontánu v zahradním jezírku...

Profesionální firmy za odborný projekt a instalaci takového automatického systému pro zahrady s plochou 1000 i více m2 účtují až sto tisíc korun. Zručný kutil si takový zázrak může dopřát víc než pětkrát levněji, když se rozhodne svépomocí instalovat sekání trávy nepřekážející podzemní rozvod Pipeline, jehož stavebnicové prvky (trubky, spojky, zásuvky aj.) se najdou v každém hypermarketu. Podle návodu se patentně spojovatelné černé PE-trubky napojené na vodovodní kohout položí do rýčem vyrytých drážek asi 20 cm pod povrch trávníku. Ve vhodných místech se do této sítě instalují podzemní vodní zásuvky nebo vybrané typy sprinklerů a postřikovačů. Opět jde o stavebnici, ke které existuje i názorný návod jako příručka i na CD (Gardena). Na kteroukoliv zásuvku se pak kliknutím rychlospojkou dá připojit zavlažovací hadice a jakýkoliv typ zavlažovače. Mezi nimi nechybí ani podzemní model AquaContouru, který se obejde bez baterií, protože jeho řídicí systém je napájen jako dlaň velkým solárním panelem. Napojením na zavlažovací počítač vznikne plně automatický systém zavlažování.

Připojení postřikovače na vodní zásuvku Pipeline (Gardena) rychlospojkou

S počítačem na kohoutku

Odjet v létě k moři bez obav z nespolehlivosti souseda, kterému zavlažování trávníku, květin a zeleně svěříme, si může dovolit jen rodina, která hadicový nebo podzemní systém zavlažování napojí na některý z nabízených typů zahradních hodin nebo počítačů, namontovaných na zahradní kohout. Levnější hodiny (cena od 700 do 2000 Kč) umožňují nastavením otočných knoflíků spustit položenými hadicemi nebo podzemním rozvodem vodu do zavlažovačů třikrát denně po nastavitelný počet minut. Jen o tisíc korun jsou dražší mnohem dokonalejší zavlažovací počítače (někdy označované jako zavlažovací automaty), které řídí zavlažování i podle počasí.

K nejnovějším zavlažovacím počítačům, vybaveným přehledným LCD displejem, který vede s uživatelem dialog, lze totiž připojit čidlo půdní vlhkosti (zaražené do hloubky kořínků rostlin v záhonu) a dešťový senzor. Pokud zavlažovací automat dostane od senzoru signál, že prší, a čidlo v záhonu svým „nosem“ v půdě zjistí dostatečnou vlhkost, zalévání nespustí. Právě tak jako zkušený zahradník ví i elektronika, že přelití rostlinám ubližuje a majiteli vyhazuje peníze za vodu. Pokud ale vlhkost u kořínků nezdravě klesne, zapne automat zavlažování, i kdyby nebylo na tuto dobu naprogramováno!

Způsoby zavlažování
- Moderní hadice spojované pomocí rychlospojek s různými koncovkami sprškami, zavlažovacími pistolemi, postřikovači – vyžadují ale lidskou ruku- Porézní hadice, uložené na povrchu nebo mělce v půdě, umožní průsakové zavlažování- Přenosné zavlažovače různých tvarů zvládnou kruh nebo obdélník o ploše až 300 m² - Programovatelné zavlažovače si poradí i s nesymetrickými tvary zahrady - Automatické zalévání umožňuje podzemní závlahový systém s teleskopicky výsuvnými sprinklery - Napojení na zahradní hodiny nebo počítač nabízí zavlažování přesně na-programovat, speciální čidla řídí zavlažování i podle deště či vlhkosti půdy

Voda ze sudu,který nedělá ostudu

Za dešťovou vodu se neplatí a pokud ji svedeme z okapů do vhodné nádržky, je díky své teplotě k zavlažování pro trávníky i rostliny nejvhodnější. Nemusíme jí však nabírat z rezavých van a plechových sudů, které dům hyzdí. Nahradí je rozkládací dešťové sběrače s objemem 400 nebo i 800 litrů, nebo nejrůznější nádrže z recyklovaných plastů. Staví se pod shybku okapního sběrače a vodu z nich může odčerpávat malé ponorné elektrické čerpadélko přímo do zavlažovací hadice. Na zimu se sud po vypuštění dá složit a ukrýt do garáže či zahradního domku.

Reklama

Výběr článků

Načítám