Hlavní obsah

Květinová záplava pro pestrou zahradu

Právo, Hana Šmidrkalová

Radost, energii a nádherný estetický zážitek nám poskytují květiny provázející nás letní zahradou. Pestrá paleta květů má tu výhodu, že nás obklopuje, voní a je na dosah. Uvažujete o nějaké hezké rostlince, která by mohla být novou ozdobou na vaší zahradě? Některé z letních krásek i s tím, jak o ně pečovat, aby se zadařilo, vám představíme.

Foto: Adéa Taitlová, Právo

Echinacea - třapatka nachová (Echinacea purpurea) .

Článek

Krásnoočko velkokvěté

Tato nápadná trvalka roste vzpřímeně, keřovitě, vytváří trsy. Kvete v červnu, červenci a srpnu a roste do výšky 60 až 90 cm. Krásnoočko oživí pestrý květinový záhon i volnou trvalkovou skupinu. Vynikne v sousedství s ostrožkou, šalvějí, kopretinou nebo montbrécií.

:. Krásnoočko velkokvěté (Coreopsis grandiflora). foto: Právo

Stanoviště:rostlina dává přednost propustným, písčitohlinitým, čerstvým zahradním půdám, středně zásobeným živinami.
Pěstování:vysoké květiny musíme někdy vyvazovat k opoře. Pozdě na podzim nebo brzy na jaře seřízneme výhony u země. Vysazujeme je ve skupinách, můžeme je pěstovat i v nádobách, hodí se i k řezu.
Kultivary a příbuzné druhy:od června až do října kvete kultivar Sunray. Krásnoočko kopinaté (Coreopsis lanceolata) je o něco menší. Krásnoočko přeslenité (C. verticillata) a jeho kultivary Grandiflora a Zagreb dorůstají 60 až 90 cm výšky a mají jehlicovité, jemně zpeřené listy a hvězdovité úbory.

Kokarda

Trvalka s překrásnými nápadnými květenstvími (úbory), roste vzpřímeně, trsnatě, kvete v červenci, srpnu a září. Dorůstá do výšky 30 až 70 cm. Tato trvalka je nápadným prvkem smíšených květinových záhonů a rabat. Vysazujeme vždy více rostlin pohromadě. Květenství lákají včely a hodí se i k řezu. Daří se jí v sousedství hlaváče kavkazského, krásnoočka velkokvětého a turanu.

:. Kokarda (Gaillardia aristata). foto: Právo

Stanoviště:pro kokardu jsou vhodné propustné, písčitohlinité, čerstvé zahradní půdy s průměrným až vysokým obsahem živin.
Pěstování:odkvetlé úbory pravidelně odstraňujeme, rostlinu pak hluboko seřízneme, a to buď v pozdním podzimu, nebo brzy na jaře. Kokarda neúnavně kvete, je ale často pouze krátkověká, rozmnožujeme ji dělením trsů.
Kultivary:tmavé, šarlatově červené jazykovité květy se žlutými špičkami má kultivar Bremen, Fackelschein má v úboru tmavočervené květy se žlutými špičkami, vínově červené květy má Burgunder. Zakrslý kultivar Kobold je asi 30 cm vysoký, jeho červené květy mají žlutý okraj.

Denivka

Denivky mají mnoho ctitelů jak mezi zahrádkáři, tak mezi šlechtiteli. Časté jsou odrůdy s krémově bílými, žlutými, oranžovými nebo červenavými květy. Květy denivek se podobají květům lilií, kvetou sice jen jeden den, ale postupně se vyvíjejí stále nová poupata, takže rostlina kvete dlouho za předpokladu, že odkvetlé květy ihned odstraňujeme. Některé mají v květu kresbu v podobě proužků, jiné jsou plnokvěté.

:. Denivka (Hemerocallis x hybrida). foto: Právo/Adéa Taitlová

Stanoviště:denivky potřebují čerstvou, výživnou půdu na slunci nebo v polostínu.
Pěstování:jsou nenáročné, množí se na jaře oddělky starších trsů. Kořenový krček sazenic má být 2,5 cm pod povrchem půdy. Na stanovišti s dobrou půdou vydrží mnoho let bez přesazení.
Kultivary:v zahradě působí dekorativně odrůda Marion Vaughn, je-li vysazená jako solitera. Dosahuje výšky až 80 cm, vyhovuje jí plné slunce nebo polostín. Má zvýšenou potřebu zálivky, je mrazuvzdorná do minus 15 °C, její květy voní.

Echinacea

Tato rostlina je příbuzná rudbekie, je nejen krásná (její atraktivní květenství jsou skutečnou pastvou pro oko), ale i léčivá (posiluje imunitní systém). Roste vzpřímeně a vytváří trsy, dorůstá do výšky 80 až 100 cm, má bílé, růžové nebo červené květy, kvete od července až do září. Téměř magicky přitahuje pohled a je vyhledávána včelami.

:. Echinacea - třapatka nachová (Echinacea purpurea) . foto: Právo/Adéa Taitlová

Stanoviště:potřebuje plné slunce, vysazujeme ji do písčitohlinité až hlinité čerstvé zahradní půdy, středně bohaté na živiny.
Pěstování:pozdě na podzim a nebo brzy na jaře trs sestřihneme až u země. Rostlina je většinou krátkověká, v následujícím roce musíme znova vysévat nebo vysazovat. Množí se buď semenem anebo dělením trsů. Pozor, často ji ohrožují slimáci! Echinaceu vysazujeme ve skupinách i jednotlivě. Zvláště působivá je v přírodně komponovaných záhonech a rabatech. Pro dobré kombinace se hodí podzimní astry, floxy a šuškarda, stejně jako okrasné trávy.
Kultivary:bíle kvete kultivar Alba, červeně Magnus a purpurově červeně Leuchtstern.

Srdcovka nádherná

Má krásné květy, roste keřovitě, převisle. Kvete v květnu a červnu, vytváří buď bílé, nebo purpurově růžové květní úbory. dosahují výšky 60 až 90 cm.

:. Echinacea - třapatka nachová (Echinacea purpurea) . foto: Právo/Adéa Taitlová

Stanoviště:daří se jí na plném slunci nebo i v polostínu, dává přednost propustným, humózním, čerstvým zahradním půdám se středním až vysokým obsahem živin. Rostlina v létě po odkvětu bohužel usychá, zatahuje a zanechává na záhonu prázdné místo. Proto ji musíme sázet jednotlivě mezi později kvetoucí trvalky. Výhodné je stanoviště chráněné před větrem. Srdcovka patří ke klasice našich zahrádek, díky neobvyklým květům se těší ohromné popularitě. Vysazujeme ji do smíšených záhonů, zvláště v přírodních partiích a v koutech komponovaných ve stylu venkovských zahrádek. Rostlina se cítí dobře na okrajích keřových a stromových skupin, nevadí ji ani zastíněné stanoviště.
Pěstování:v zimě a na jaře ve dnech pozdních mrazů srdcovku přikryjeme. Množíme buď výsevem nebo dělením trsů.
Kultivary:Bíle kvetou kultivary Alba a Weissherz. Od května do července se rozvíjejí purpurově růžové květy srdcovky drobnokvěté (Dicentra eximia), dorůstající jen do výšky 15 až 30 cm.

Rudbekie - třapatka

Oblíbená trsnatá trvalka roste vzpřímeně, hustě, dorůstá do výšky 50 až 80 cm. Kvete od července až do října. Nádherná žlutá květenství jsou zdaleka vidět.

:. Rudbekie - třapatka (Rudbeckia fulgida Goldsturm). foto: Právo/Adéa Taitlová

Stanoviště:daří se jí na plném slunci, potřebuje vydatnější zálivku. Miluje písčitohlinité nebo hlinité, čerstvé až vlhké zahradní půdy, středně až bohatě zásobené živinami. Dbáme na to, aby půda nikdy nevyschla. Svědčí jí sousedství s vysokými floxy, ostrožkami, záplevákem.
Pěstování:pozdě na podzim anebo brzy na jaře rostlinu seřízneme u země. V období květu pravidelně odstraňujeme odkvetlé části. Rudbekii vysazujeme do smíšených květinových záhonů, vždy ve větších skupinách. Květenství jsou stálým lákadlem pro včely.
Kultivary a příbuzné druhy:různé kultivary rudbekie dřípaté (Rudbeckia laciniata) jsou 150 až 200 cm vysoké a rozkvétají od konce července až do září ve žlutém odstínu. Kultivar rudbekie lesklé (R. nitida Herbstsonne) také dorůstá do dvoumetrové výšky, vysazuje se před ploty a zídky, do rabat a na okraje jezírek

Reklama

Související témata:

Související články

Letničky mezi trvalkami

Ani trvalkové záhony nemusí být celé roky stále stejné. I když máte rádi změnu, nemusíte hledat jejich stále nové odrůdy. Zkuste mezi ně zakomponovat letničky....

Rozkvetlá terasa

S příchodem teplejších dnů rozšíříme obytný prostor o terasu, dvorek či zahradu. Chybět by tu samozřejmě neměly květiny, které navodí tu správnou letní...

Výběr článků

Načítám