Hlavní obsah

Jak a čím dostat vodu, kam chceme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Voda je tak trochu prevít. Když je jí málo, třeba na záhonech či trávníku, je zle. A když je jí naopak dost, například ve sklepě, je to také problém. Ve všech podobných případech se neobejdeme bez stařičkého vynálezu v moderním provedení – tedy bez vhodného čerpadla.

Článek

„Čerpadlo bychom si proto měli vždy pořizovat jen ve specializovaných obchodech se zahradní technikou, protože odborná pomoc při výběru je pro běžného laika často nezbytná. Na správné volbě totiž záleží, zda s ním budeme dlouhá léta spokojeni,“ říká odborník na tuto problematiku Štěpán Srdečný z Mountfieldu. Tato společnost je mimochodem největším tuzemským prodejcem široké škály čerpadel se světovým renomé jako jsou například Grundfos nebo Gardena, na něž poskytuje 7 let dlouhou záruku.

Podle Srdečného by si měl každý předem ujasnit následující otázky:

Jakou vodu chci čerpat a na jakou konkrétní činnost budu čerpadlo používat?
Odkud budu vodu čerpat a kam?
Jak často budu čerpadlo využívat?
Kolik vody najednou budu používat?
Jaký tlak vody musím mít?
Je v blízkosti zdroje vody elektrický proud?
Jakou mám studnu (vrtaná, kopaná) a jaké jsou její rozměry?
Jaká je vydatnost vrtu/pramene a výška hladiny vody?

Jakmile máme v tomto jasno, už můžeme začít „lovit“ v konkrétních skupinách čerpadel. Které to jsou?

Jednou z největších oblastí použití čerpadel je zalévání a zavlažování. Zahradní čerpadla s elektrickým či benzinovým motorem se díky dostatečnému průtoku a výtlaku hodí k zalévání nejlépe. Jsou přenosná a „utáhnou“ nejen kropení pistolí, ale i větší zavlažovací systémy s několika postřikovači. Odstředivá zahradní čerpadla běžně zvládnou čerpat vodu z hloubky do 7 m pomocí sací hadice s košem.

S kvalitním elektrickým nebo benzinovým čerpadlem je kropení i velké zahrady doslova hračkou.

Pokud chceme mít jistotu, že nám při poklesu vody ve zdroji nebo při vypnutí pistole či zavlažovacího systému nepoběží čerpadlo nasucho, doporučujeme zakoupit si automatického hlídače – malou elektronickou vodárnu, kterou lze připojit k zahradnímu čerpadlu. Ta ohlídá nejen dostatečný tlak, ale i průtok vody.

Pokud potřebujeme dopravit vodu z větší hloubky, je ideální použít tlaková ponorná čerpadla.

Další oblastí použití čerpadel je zásobování domácností vodou. Současným trendem jsou automatické domácí vodárny, které jsou kompletním řešením pro rozvod vody nejen v domě, ale i na zahradě. Pro použití v menších rekreačních objektech, jako jsou chaty či chalupy, jsou určeny vodárny s nádrží 24 litrů. Pro rodinné domy se doporučují vodárny s nádrží 50 litrů. Tyto vodárny jsou většinou sestaveny z nádoby, tlakového spínače a zahradního čerpadla. Pokud je zapotřebí využívat pro zásobování pitnou vodou vodu uloženou ve větších hloubkách – ve vrtaných studnách, musíme použít čerpadlo do vrtu.

Čerpadlo do vrtufoto: Mountfield

Kvalitní a spolehlivá čerpadla do vrtu jsou schopna dodat vodu i z hloubky několika desítek metrů. Použití těchto čerpadel je velmi účelné zvláště při velké potřebě vody, zásobování tepelných čerpadel nebo pro zajištění dostatečného množství vody pro zakopané zavlažovací systémy. Vrtané studny jsou dnes stále oblíbenější především kvůli své ceně, která je oproti kopaným studnám mnohem příznivější.

Velmi často používáme čerpadla na odčerpávání a přečerpávání vody. Zde je hlavním kritériem míra znečištění přečerpávané kapaliny. Pokud chceme vyčerpat čistou nebo lehce znečištěnou vodu z bazénu, jezírka či zaplaveného sklepa, můžeme použít širokou škálu ponorných čerpadel.

Jeden z modelů ponorných čerpadelfoto: Mountfield

Tato čerpadla jsou uzpůsobena k čerpání velkého množství vody z malé hloubky. Ponorná čerpadla nepotřebují sací hadici, protože je noříme celá přímo do vody. Všechna jsou vybavena plovákovým spínačem, který hlídá hladinu vody a zabraňuje tak chodu čerpadla nasucho. K čerpání silně znečištěné splaškové až fekální vody jsou určena kalová ponorná čerpadla.

Ponorné čerpadlo může být také pevně instalováno pod vodou, např. v jezírku, a sloužit jako čerpadlo pro vodotrysk.

Reklama

Výběr článků

Načítám