Hlavní obsah

Počasí útočí, vodu v bazénu je třeba chránit

Novinky, (ha)

Tropická vedra kombinovaná s ochlazením a lijáky dávají vodě ve vašem bazénu pořádně zabrat. Kdo nechce mít místo průzračné hladiny brčálový žabinec, měl by zbystřit.

Článek

Hned v úvodu je třeba říct, že skutečně čistou vodu můžete mít jen v bazénu s kvalitní pískovou filtrací s odpovídajícím výkonem. Tedy takovou, která i při zapojení veškerého příslušenství (solárního ohřevu, vysavače nečistot, apod.) a třeba i při mírném znečištění pískové náplně bude stále schopna filtrovat vodu rychlostí 4 m3/hod. Takže i v plné sezoně dokáže přefiltrovat celý objem i několikrát za den.

V takto vybaveném bazénu už není udržení čisté vody žádná věda. I méně zkušenému majiteli bazénu nezabere s vhodnými bazénovými přípravky péče o vodu více než 15 minut týdně.

Na paměti je ovšem třeba mít, že není chemie jako chemie. Rozhodně se vyvarujte podomácku vyrobeným sloučeninám. Nejenže vám mohou vodu v bazénu zkazit tak, že ji budete muset vyměnit, ale mohou ohrozit i vaše zdraví. O nepříjemné kožní reakce nebo zánět spojivek jistě nikdo nestojí.

Při výběru vhodných přípravků je tedy třeba dbát na to, aby měly všechny požadované certifikáty a zdravotní i hygienické atesty. Jen u takových je jistota, že udrží vodu v dokonalé kondici a zároveň budou pro lidi i přírodu neškodné. Tyto požadavky na českém trhu dlouhodobě splňují například komplexní řady bazénové chemie Azuro a Aquamar, které jsou běžně k dostání v řetězcích Hypernova, Hornbach, Kaufland, Tesco nebo ve specializovaných bazénářských obchodech jako je Marimex a Mountfield.

Jak na to?

Při péči o bazén vás nic nezaskočí, pokud se budete držet několika následujících bodů. Stále je nezbytné udržovat pH na hodnotách 7,0 až 7,4 a tvrdost vody pod 18°N. Testerem je třeba pravidelně měřit obsah chlóru ve vodě a zachovávat jeho množství mezi 0,3 až 0,5mg/l . Preventivně je také třeba používat přípravky proti tvorbě řas. Zanedbat se nesmí ani kontrola čistoty náplně pískového filtru i předřadných košíčků. Samozřejmostí by mělo být i udržování čistých stěn a dna bazénu.

Pomůže i vysavač a síťky

A jak si v bazénu poradit s napadanými nečistotami nebo uhynulým hmyzem? Plovoucí smítka snadno seberete pomocí speciálních bazénových sítěk s teleskopickými rukojetěmi. Na nečistoty kleslé na dno platí poloautomatický bazénový vysavač, který se ke kvalitní pískové filtraci snadno připojí a vodu bude čistit sám.

Princip poloautomatického bazénového vysavače Kontiki 2. foto: Mountfield

Jak chránit bazénovou vodu v sezóně?

Každý týden

  • alespoň jednou týdně měříme hodnoty pH pomocí kapkového testeru a odchylky upravujeme
  • kontrolujeme koncentraci volného chlóru
  • likvidujeme zárodky bakterii
  • sledujeme tvrdost vody a případně ji upravujeme
  • preventivně zamezujeme tvorbě řas
  • po celou sezónu dezinfikujeme vodu chlórovými tabletami
  • pravidelně vodu projasňujeme flokulantem
  • pravidelně filtrujeme pískovou filtrací
  • zbavujte vodu hrubých nečistot bazénovým vysavačem a síťkami
  • proplachujte filtrační vložku

Co dělat, když je voda kalná?

To se někdy stává po zimě, ale i během léta. Náprava je jednoduchá:

  • do vody vmícháme flokulant, který kal srazí do chuchvalců
  • filtrujeme dokud není voda zase jasná

Co dělat, když voda zezelená?

Taková situace může nastat, jestliže zanedbáme pravidelnou a preventivní péči o vodu. Pak tedy:

  • vmícháme rychle účinkující chlórový přípravek, který zajistí bleskovou dezinfekci vody a likvidaci přemnožených řas a virů
  • přidáme flokulant na sražení nečistot
  • filtrujeme dokud voda zase není průzračná

Reklama

Související články

Máme čistou vodu v bazénu

Křišťálově průzračná voda, ve které je potěšení si zaplavat, není u mnohých bazénů samozřejmostí. Myslete na ni již při jeho plánování. I na správném výběru...

Výběr článků

Načítám