Hlavní obsah

Inspirujte se skalkou v podhůří

Právo, haš

Měla to být původně jen metrová miniskalka, protože zbyly kameny od stavby domu. Tak alespoň před okny, aby bylo nějaké potěšení. Jenomže - člověk míní, život a příroda mění. Svažující se pozemek v podhůří východních Čech o rozloze zhruba 900 m2 nabídl svým majitelům jak prostor pro užitkovou zahradu, tak i okrasnou zónu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Keřík střevičníku pantoflíčku (Cypripedium calceolus) v plné kráse.

Článek

Skalku, na níž nechybí ani jezírko s rybičkami, tvoří četné, dnes už čtyřicetileté azalky rozmanitých druhů a barev. Na návštěvu jsme přijeli v době, kdy byly v plné kráse. Kromě nich tu ale zářila spousta dalších skvostů.

. :Jednotlivé šlapáky jsou působivě zapojené nízkými skalničkami. foto: Právo/Milan Malíček

Botanikem snadno a rychle

Vlastně by se tu dala vyučovat botanika přímo na místě. V okrasné části nechybějí magnolie, zákula, štědřenec odvislý, panašovaný brslen, jehličnany.

Skalka hýří barvami - jsou tu žluté, lila a purpurové azalky, květy bohatě obsypaný keřík střevičníku pantoflíčku (Cypripedium calceolus) se žlutavými kvítky, vysoko se rozhlížejí fialové kštice ozdobných česneků, v jejich blízkosti zase kvetou nízké hořce.

Za nimi bodlinaté opuncie, chystající už pupeny svým žlutým květům, opodál skalkové floxy, nevadlec (Celosia), kosatec, primule poschoďová (kvete postupně v patrech), kokořík, venkovní ibišky, plně mrazuvzdorná čechrava (Astilbe), lýkovec jarní, kandík, hortenzie, medvědí česnek, primule Sieboldova a pupalka, která rozkvétá navečer v 18 hodin, kvete přes noc (a proto se jí lidově říká flamendr). Vše doplňuje ketoucí rododendron.

.: Azalky s ostatními rostlinami vytvářejí nádherný barevný požitek. foto: Právo/Milan Malíček

Barevnou pastvou pro oči jsou i různé škály zelené, od svěží zeleňoučké z lomikamenů a dalších kobercových skalniček, až do syté zelené rozličných konifer a stromkového břečťanu.

Je tu také malý jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba), javor japonský, na malé ploše nechybí ani mohutné trsy juky a dvacetiletá roubovaná borovička.

Unikátní střevičník

Je to vzácná rostlina, asi 30 cm vysoká. Střevičníku nejlépe vyhovuje zemní směs složená z bukové listovky a vřesovky s příměsí jílu a vápencové drti. Potřebuje dokonalou drenáž, polostinné stanoviště chráněné před průvanem, v době vegetace jen mírně vlhké.

.: Unikátní střevičník pantoflíček - detail květu. foto: Právo/Milan Malíček

Přezimuje pod přikrývkou z listí nebo rašeliny a lesní chvoje. Dobře sousedí s mechovitými lomikameny, s nízkými okrasnými trávami, prvosenkou Sieboldovou. Jeho přitloustlé, ale velmi křehké kořeny jsou usazeny těsně pod povrchem půdy. Rozmnožuje se dělením silnějších rostlin brzy zjara, semenáče poprvé rozkvétají asi za 10 let po výsevu.

Obrana proti hryzcům se vyplatila

Srdcem skalky, do jejíchž základů majitelé úmyslně vložili i střepy kvůli hryzcům, je malé jezírko s rybkami.

.: Šlapáková cesta lemuje i protíná celou skalku- vlevo. Fialové květy okrasného česneku- vpravo.foto: Právo/Milan Malíček

Celou skalku lemuje šlapáková cesta, plně zapojená netřesky, lomikameny, mateřídouškou a dalšími nízkými odolnými skalničkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevné kouzlo nenápadných verben

Vedle běžně nabízených letniček, jako jsou pelargonie a petúnie, jsou na trhu i další truhlíkové či záhonové květiny, nabízející odlišné barvy a tvary...

Rododendrony - kde v zahradě nejlépe rostou

Rozkvetlou jarní zahradu si neumíme představit bez rododendronů. Krása těchto dřevin okouzlí každého z nás. Propadneme nádheře jejich květů a chceme...

Výběr článků

Načítám