Hlavní obsah

Střihněte si plot podle pravítka

Komerční článek - Také jste již obdivovali obrázky ze soutěží, ve kterých závodníci stříhají okrasné keře do tvarů zvířat nebo postav?

Článek

S trochou nadsázky se dá říct, že si něco takového můžete na zahradě vytvořit i vy. Stačí k tomu trocha šikovnosti a především vhodné a kvalitní plotové nůžky. Do výbavy se ovšem hodí i majitelům malých zahrádek obehnaných klasickým plotem, protože zdaleka nejsou určené jen na zastřihávání živého plotu. Dokonale a bez dlaní plných zbytečných mozolů se s nimi dají provádět zmlazovací prostřihy nebo tvarování i jednotlivých okrasných keřů, třeba i jehličnanů.

„Každý, kdo má zkušenost se zastřihováním živého plotu obyčejnými starými zahradními nůžkami, dobře ví, že práce s nimi je namáhavá a s výsledkem stejně nikdy není docela spokojený,“ potvrzuje zahradní architekt Petr Nývlt. Podle něj jsou plotové nůžky určeny pro všechny ty, kteří se chtějí pustit do tvarování a prostřihů jinak a lépe. Jsou lehké do ruky, snadno se ovládají a stříhají přesně. Práce s nimi není nijak složitá, takže i pro méně zručného zahradníka je jen otázkou několika stříhání, než dokáže zastřihnout okrasné keře podle svých představ.

Na trhu je dnes již velký výběr celé řady typů plotových nůžek elektrických, akumulátorových a benzínových, které se dále dělí podle výkonu motoru a délky střižné lišty. Krátké lišty se hodí na dokonalé a přesné tvarování keřů a dlouhé naopak na úpravu větších ploch. Právě lišta je na nůžkách nejdůležitější součástí, na které závisí dobrá práce stroje.

Například Mountfield má v nabídce 12 modelů plotových nůžek s propracovanou ergonomií, které jsou vyráběné v Německu a mají lišty z jakostní oceli a broušené laserem. Jejich délka je od 200 až do 600 mm. Vybrané modely jsou vybavené účinným antivibračním systémem a nastavitelnou zadní rukojetí do 5 poloh s rozsahem 180°, která usnadňuje svislé nebo tvarovací střihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám