Hlavní obsah

Tajemství nejoblíbenějších balkónových rostlin - petúnií

Novinky, Ing. P. Gajdoštin, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petúnie patří už několik desetiletí k nejprodávanějším balkonovým rostlinám. Vynikají obrovskou variabilitou - mají vzpřímený, kompaktní nebo převislý růst a širokou škálu barev, která umožňuje šlechtitelům přicházet každý rok s dalšími novinkami. Nám však stačí, když se budeme umět zorientovat v několika kategoriích.

Článek

Grandiflory - velkokvěté odrůdy

Jsou charakteristické velkými květy, které v průměru dosahují 10 až 12 cm. I když jejich velké květy nejvíce poškozuje deštivé a větrné počasí, jsou mezi pěstiteli stále velmi oblíbené. Právě kvůli citlivosti se hodí na chráněná místa balkonů a teras.

Multiflory - mnohokvěté odrůdy

Mají menší květy, ale ve větším počtu. Vyznačují se pevnějším a kompaktnějším růstem, dobře regenerují i po poškození větrem nebo špatným počasím. Květy jsou odolnější vůči dešti, částečně i díky silnější voskové vrstvičce na povrchu, která odpuzuje vodu. Kvůli menším květům byly dlouho ve stínu svých větších sester, ale dnešní moderní odrůdy, někdy označované také jako floribundy, už velkokvětým petúniím šlapou na paty.

Převislé petúnie

Dlouhou dobu se za převislé petúnie označovaly velkokvěté odrůdy typu „supercascade“. Jejich růst je však spíš přepadavý, protože v truhlíku rostou nejprve vzpřímeně a až později pod tíhou květů přepadají přes jeho okraj. I když už jsou dnes na pěstování v nádobách překonané, díky své vitalitě a bujnému růstu se stále uplatňují v záhonových výsadbách.

Frillytunia White

Pravé petúnie s velkým převisem mají poléhavý růst hned od začátku vývinu a často jsou nesprávně označované jako „surfínie“. Tento název patří první vegetativně rozmnožené sérii těchto petúnií.

Novinky mezi petúniemi

Čeští šlechtitelé nezůstávají pozadu a jejich novinky, jako například 'Purple Velvet' intenzivně fialové barvy a 'Velvet Salmon Shade' lososově růžové barvy patří ke špičce v současném sortimentu. Vynikají bujným růstem a velkým převisem dosahujícím až jednoho metru. Kvetou do pozdního podzimu a jejich předností je množství květů po celém povrchu rostliny.

Sytě žlutá barva byla pro šlechtitele petúnií dlouho nedosažitelným snem. Přelomem se však stala odrůda 'Prism Sunshine', ke které se přiřadila světle žlutá novinka – velkokvětá 'Záře'. Tvoří vitální, košaté rostliny odolné vůči povětrnostním vlivům. Svou unikátní sytě žlutou barvou se řadí mezi špičku světového sortimentu. Novinkou posledních let je rovněž 'Wonder Wawe Blue' tmavomodré barvy.

Mambo F1

Přirozeně zakrslé petúnie jsou v porovnání se „surfíniemi“ na opačném konci růstového spektra. Rostliny jsou doslova obaleny záplavou květů. Odrůdy této skupiny jsou vhodné na menší balkony a terasy, ale také na okraje záhonů. Odrůda 'Mambo F1' (multiflora) má nízký vzrůst, bohatou škálu barev a odolnost vůči nepříznivému počasí - to všechno z ní dělá novinku, kterou stojí za to vyzkoušet.

Víte, že...
.. petúnie (Petunia x hybrida) se řadí do čeledi lilkovitých a mezi její příbuzné patří nejen tabák, ale také brambory, rajčata, papriky a lilky?  ... ve Střední Americe roste asi 40 průvodních druhů petúnií? Na vzniku šlechtěných odrůd se však podílely pouze dvě – bílá Petunia axillaris a fialová Petunia integrifolia. .... první vyšlechtěné odrůdy se objevily v evropských zahradách až kolem roku 1850? Z Anglie a Francie, kde šlechtění začalo, se postupně rozšířilo i do Německa a USA.  ... nejlépe zakořeňují z bylinných řízků? První odrůdy se proto množily vegetativně a prakticky si zachovávaly vlastnosti mateřské rostliny. Až později se šlechtitelé soustředili na stabilní odrůdy rozmnožované osivem.  .... pravý rozmach pěstování petúnií nastal až po druhé světové válce, kdy byly na trh uvedeny první hybridy? Šlechtitelé se soustředili na velikost a barvu květu, ale i na keříčkovitý kompaktní vzhled, který postupně nahradil původní otevřený růst. Kompaktní rostliny nejen dobře vypadají, ale také lépe odolávají nepříznivému počasí. ... květy petúnií jsou jedlé? Můžete jimi zdobit letní saláty nebo chlazené míchané nápoje. ... rozmnožování petúnií osivem je levnější a navíc se touto cestou nepřenášejí virové ani bakteriální choroby?

6 rad pro úspěšné pěstování petúnií

- Dostatečná intenzita světla podporuje kompaktní růst a dobré rozrůstání rostlin. Při nedostatku světla dochází ke známému „vytahovaní“ sazenic.

- Sazenice zalévejte tak, aby nevadly. Vyhněte se dlouhodobému přemokření zeminy, které je příčinou kořenových onemocnění. Jejich příznakem jsou žluté spodní listy sazeniček a tmavé měkké kořeny.

- Petúnie vyžadují při pěstovaní dostatek světla. Umístěte je proto tak, aby měly většinu dne přímé slunce. Dlouhý den podporuje kvetení, krátký den v jarních měsících zase příznivě ovlivňuje rozrůstání předpěstovaných rostlin.

- Kvalitní nezasolená zemina s pH 6 až 6,5, dostatečným obsahem hořčíku a vápníku je pro pěstování petúnií důležitou podmínkou. Při vysoké hodnotě pH zeminy s nedostatkem železa a bóru může dojít k chloróze na listech.

- Dlouhé převisy surfinií odpaří v horkém létě velké množství vody - z toho důvodu jsou ideální samozavlažovací truhlíky. Pozor, při deštích nebo dlouhotrvajícím chladném počasí v nich ale musíte snížit hladinu vody. Zabráníte tak hnití kořenů.

- Protože tvorba semen zpomaluje nasazování dalších květů, nezapomínejte pravidelně odstraňovat odkvetlé květy i se semeníky. Podpoříte tím bohaté kvetení.

Reklama

Výběr článků

Načítám