Hlavní obsah

Když zahrada žízní

Novinky, Monika KRÁLOVÁ , časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna, kdy bude vaše zahrada potřebovat pravidelný pitný režim, se nezadržitelně blíží. Jste na ni připraveni?

Článek

Na výběr, jak zavlažovat vaši zahradu, máte několik alternativ. Od jednoduchých až po plně automatické s řídicí jednotkou. Při volbě je především nutné v první řadě zohlednit velikost zavlažované plochy. Pokud vlastníte menší plochu zeleně, vystačíte si bez problémů s hadicemi s kvalitními postřikovači a zavlažovači. U větší zahrady se vyplatí investovat do automatické závlahy, která vás odbřemení od každodenního zalévání. Pro někoho je nezanedbatelný i fakt, že automatická závlaha ušetří oproti klasické až 20 – 30 % vody.

Jak na to?

Nejlepší je, když zahradu zavlažujete brzy ráno. Během horkého dne to raději ani nezkoušejte, riskujete spálení listů. Večerní zalévání není o nic šetrnější, všechno je přehřáté, půda, vzduch i rostliny. Voda určená rostlinám má tendenci se rychle odpařovat.

Zálivka po ránu je dostatečná, když je půda promočená do hloubky 15 - 20cm. Držte se zásady: raději zalévat zahradu méně častěji a pořádně, než často a nedostatečně.

Nepřekáží pod nohama

Když potřebujete zalévat manuálně jen malou plochu a nepotřebujete hadici přinášet, vyplatí se investovat do nástěnného boxu na hadice. Bývá napevno umístěn na stěně a zpravidla disponuje samonavíjecím mechanismem.

S hadicí na procházce

Jestli vás omrzely procházky po zahradě s hadicí na zádech, pořiďte si hadicový vozík. Šikovnější vozíky dokáží hadici navíjet a odvíjet vlastním pohybem. Při vytahování hadice se sama odvíjí a při zatlačení sama navíjí.

Komfortní model zavlažovací sprchy Gardena pro různé zavlažovací a čisticí úkoly.foto: Mountfield/archiv redakce

V minizahrádce to jde se zálivkou jednoduše a rychle. Stará známá konev nezklame nikdy. Pohodlnějším řešením je hadice s postřikovačem, který si můžete nastavit od silného proudu, přes kapky až po jemnou vodní mlhu. Aby bylo zalévání jednoduché i ve větší zahradě, pomohou zavlažovače. Obrysové zavlažovače dokáží po nastavení zalévat buď v obrysu obdélníku, čtverce nebo širokého pruhu. Kruhové zavlažovače kromě kruhové plochy zvládnou pokropit i jednotlivé kruhové výseče.

Malý zázrak?

Je plocha vašeho trávníku nerovnoměrná? Máte už dost překládání zavlažovače z místa na místo? Tak dávejte dobrý pozor… Na trhu je nový zavlažovač, který zvládne zavlažování trávníku s nepravidelnými křivkami záhonů, rohy dlažeb nebo domu. Je to díky možnosti naprogramovat a uložit až 50 obrysových bodů konkrétní plochy. Dosah vody je tedy různý, podle potřeby. Tento zavlažovač se dá používat jako klasický přenosný nebo může být ukrytý v zemi. Při zalévání se jen vysune zavlažovací hlavice.

Samostatná a nezávislá

Přesně taková je automatická závlaha. Ani vaše nepřítomnost pro ni není problémem. Díky dešťovým a větrným senzorům se dokáže sama rozhodnout o délce a množství závlahy.

A navíc je v podstatě neviditelná. Automatický zavlažovací systém je pro zahradu opravdu elegantním řešením. Už žádné hadice, konve, žádné přenášení, navíjení, nošení… Všechno důležité kromě řídicí jednotky je skryté pod zemí. Po závlaze se systém stane opět neviditelným. Prozradí ho pouze dokonale zelená zahrada. Je dobré spřátelit se s řídicí jednotkou, která může být umístěna na domě zvenčí nebo zevnitř.

S největší pravděpodobností se nevyhnete situacím, kdy budete muset do systému manuálně zasáhnout, případně ho přeprogramovat. Fouká silný vítr a namísto vlastního záhonu zaléváte sousedovo auto? Překvapil vás v létě deštivý týden zrovna když jste na dovolené a závlahu opravdu nemůžete vypnout? Případně přestalo pršet, ale bouřka byla tak vydatná, že zálivku klidně můžete vynechat? To vše vám dokáží zjistit tajní agenti, kteří zajistí včasné vypnutí zálivky. Díky nim ušetříte vodu a možná i věše nervy, pokud byste sousedovi nechtěně polili už suché prádlo. Řeč je o dešťovém senzoru, větrném senzoru a snímači půdní vlhkosti. Velikostí jsou sice malí, ale významem velcí.

Úsporná novinka

Opět něco neviditelného, dokonce i během zálivky. Máme na mysli podpovrchovou kapkovou zálivku. Jsou to speciální hadice s bariérou proti prorůstání kořenů, které jsou zakopané v hloubce asi 10 centimetrů.

Voda se do půdy dostává otvory na hadici. Úspora tohoto systému závlahy spočívá v tom, že nevznikají ztráty vody přímým odpařováním z povrchu půdy nebo rostlin. Asi vás taky napadlo, jestli se do otvorů v hadici nemůže dostat půda a ucpat je? Kdyby to byly obyčejné otvory, tak samozřejmě ano. V každém otvoru je ale umístěn membránový mikrosystém, který díky labyrintové technice zajistí samočištění otvorů.

Pokud vaši zahradu teprve tvoříte, zatím jen něco nového nakupujete, vysazujete nebo zarovnáváte rýčem okraje záhonů, na tenhle způsob závlahy ještě zapomeňte. Hadice jsou totiž poměrně nízko pod zemí, při práci je velká pravděpodobnost jejich poškození. Kdybyste to i přesto s tímto typem závlahy chtěli zkusit, dobře si označte přesné uložení hadic, pro případ, že byste se na zahradě rozhodli něco změnit.

Přenosný obdélníkový zavlažovač (oscilační) je vhodný zejména na zalévání spíše pravoúhlých ploch. V nabídce GARDENA

Srdce systému

Tak, jako se naše srdce stará o správný tlak, tak na čerpadle závisí, jak dobře bude fungovat zavlažovací systém. U čerpadel je důležitý typ a výkon. Protože nejde zrovna o nejlevnější záležitost, výběr čerpadla si dobře zvažte, případně si nechte poradit od odborníka.

Manuální vs. automatické zavlačovací systémy
Manuální systémy závlah
+ jsou mobilní+ nestojí moc peněz+ nabízejí možnost nastavit tvar zavlažované plochy+ při použití zavlažovacích hodin máte možnost kontroly času zavlažování- časová náročnost- pracnost- jsou vhodné na menší plochy- nemožnost zavlažování během delší nepřítomnosti- budete potřebovat odkládací plochu na hadice, hadicové vozíky a jiné doplňky
Automatické zavlažovací systémy
+ nabízejí možnost naprogramovat si délku a frekvenci zálivky+ množství vody je pod kontrolou, rovnoměrně rozdělují zálivku+ šetří čas i práci+ oproti manuálnímu zalévání šetří vodu+ zalévají plochu i během vaší nepřítomnosti+ v případě deště nebo větru dokáží automaticky přerušit zálivku+ jsou nenápadné, odpadá potřeba uskladnění hadice a jiných závlahových zařízení- vyšší pořizovací náklady- systém není mobilní- v případě poruchy musíte zpravidla volat na pomoc odborníka
Návrh i realizace automatické závlahy vyžaduje konkrétní znalosti a zkušenosti, proto je lepší, když závlahový systém ponecháte na odbornících.Odborné firmy zpravidla nabízejí kompletní servis. Od návrhu projektu, realizace, nastavení postřikovače nebo dýz a závlahové dávky, zkušebního spuštění, poradenství až po servis. Součástí dodávky bývá zazimování systému a jeho znovuspuštění v první následující sezoně.

Mohlo by vás zajímat ...

Kdy je nejvhodnější čas plánovat závlahu?

Přemýšlet o zavlažování je ideální už při návrhu zahrady. Jestliže jste se rozhodli pro automatické, návrh závlahy se načrtne podle hotového projektu zahrady. Fyzicky se závlaha do půdy ukládá po základních terénních pracích, avšak ještě před samotnou výsadbou rostlin.

Co když se rozhodnete pro automatický systém dodatečně?

I tato situace se dá řešit. Je ale nutné počítat s určitým krátkodobým poškozením trávníku, čemuž se, bohužel, při zakládání rozvodů nevyhnete. Následně se trávník uvede do původního stavu. Bude to ale chvíli trvat, než tráva doroste…

Víte, kdy lze nahradit ruční zalévání automatikou?

Když je svah mírný, zpravidla řešíme závlahu stejně jako na rovině. V zahradě ve svahu se používají v postřikovačích zpětné klapky toku, které brání odtékání vody samospádem. Významnější jsou ale tlakové ztráty, s kterými je nutné počítat v projektu hned od začátku. Souvisí s tím i případný výběr výkonnějšího čerpadla.

Víte, jak často zahradu zalévat?

Možná tipujete, že dvakrát denně. To je ale zbytečně moc. Zvlášť v těžkých půdách to způsobuje přemokření a následné zahnívání rostlin. Zahrada chřadne a příčinou může nadbytek vody. Proto buďte se zálivkou vždy opatrní a řiďte se počasím, většinou bohatě stačí ranní zálivka.

Reklama

Výběr článků

Načítám