Hlavní obsah

Drobné ruční nářadí

Při sázení, přesazování a péči o rostliny na malých záhonech, v truhlících a květináčích se neobejdeme bez malého ručního nářadí.

Článek

Patří sem především lopatky – úzká, zvaná sázecí nebo přesazovací – podle činnosti, ke které ji používáme, a širší květinová, kterou se dobře nabírá zemina. Na okopávání je určena motyčka okopávačka – na jedné straně hranatá nebo tvarovaná do špičky, na druhé straně se dvěma hroty.

Na kypření a provzdušňování zeminy, šetrné pro kořeny, používáme kypřič (drápek, kultivátor) se dvěma až pěti zahnutými prsty. Při sázení a přesazování využijeme i květinové vidle s několika delšími lehce prohnutými prsty. Na urovnání zeminy nebo shrabání vykopaného plevele se hodí malé hrabičky, buď s krátkými, řídce umístěnými zahnutými prsty, nebo hustší vějířové.

Při sázení sazenic usnadní práci sázecí kolík, kterým vyhloubíme potřebně hluboké jamky. Některé kolíky mají na sobě i označené míry. Pro sázení cibulek se používá speciální široký, dutý rozevíratelný sázecí kolík. Na likvidaci úporného plevele platí dlouhý úzký vyrývač kořínků, na ostatní plevel plečka.

Kromě jednotlivých kusů jsou ke koupi i různě rozsáhlé sady se základním nářadím. Někteří výrobci zase nabízejí samostatnou komfortně řešenou rukojeť (ergonomický tvar, měkký povrch), do které se jednoduchým způsobem nasazuje a upíná jednotlivé nářadí: lopatka, motyčka, drápek, kultivátor, vyrývač kořínků, kypřič, květinové či prstové hrabičky.

Při nákupu dbáme na to, aby se nám nářadí dobře v ruce drželo. Zvolit můžeme výrobky z lehkého, přitom pevného a odolného plastu, které je téměř nezničitelné a nevadí mu ani, když zůstane venku na dešti. Celokovové nářadí je pevné, téměř nezničitelné, ale je těžší a může chladit nebo na sluníčku pálit do ruky. Častá je kombinace kovového nářadí a rukojeti ze dřeva nebo plastu. Plast má tu výhodu, že většinou bývá ergonomicky tvarován, někdy také opatřen měkkou povrchovou vrstvou, zpříjemňující delší práci.

Iva Tvrzová, Chatař a chalupář

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám