Hlavní obsah

Příroda do výšky v malém prostoru

Právo, haš

Máte malou zahrádku jako dlaň či příliš úzký vstup do dvora a přemýšlíte, jak zvelebit i tato místa, aby byl alespoň kousek přírody na dosah? Pomohou vám popínavky a treláže.

Foto: archiv Právo, Právo

Treláže promění opticky úzký dvůr v příjemné prostředí.

Článek

Treláže

Ozdobné mřížky, tzv. treláže, můžeme použít na zdech domů či na plotech. Dají se koupit v mnoha tvarech a provedeních, některé jsou jen přísně funkční, jiné zase spíše dekorativní.

Některé dřevěné treláže bývají lehké a málo unesou, proto si při nákupu dáme pozor na mřížku, sestavenou důkladně.

.: Zahradní domek na nářadí opatřený treláží splyne se zahradou, až se zvolená popínavka ujme a vyběhne nahoru.foto: Právo/archiv Právo

K dostání jsou také treláže z plastické hmoty. Na podporu růstu lehoučké popínavé rostliny můžeme ale použít i jednoduché králičí pletivo. Lehké popínavky se budou pletiva jen přidržovat a přitom pletivo nezatíží vahou stonků.

Popínavé rostliny

Existují popínavé rostliny samopnoucí, které se přichytávají ke zdem, stromům, kůlům svými úponky (např. břečťan, loubinec, psí víno) a nepotřebují přitom žádnou další oporu, aby se mohly směle šplhat do výšky.

.: Popínavé rostliny mohou zvelebit váš dům.foto: Právo/archiv Právo

Přesto i tyto samopnoucí rostliny se nám budou snadněji pěstovat a budeme moci dohlédnout na jejich růst, když i jim poskytneme nějakou mřížovou oporu. Proč? Má to jeden důležitý praktický důvod: čas od času musíme zkontrolovat či obnovit povrch zdiva, a tak se nám takové údržby budou provádět snadněji, když rostliny ze zdiva díky opoře jen sejmeme, případně mírně odklopíme, aniž je výrazně nebo zcela poškodíme.

Nejoblíbenější popínavky

Právě popínavky, pnoucí se po konstrukcích, pomáhají vytvořit přímý kontakt přírody se stavbou. Díky minimálním nárokům na plochu i prostor jsou především oblíbené v malých, stísněných prostorech předzahrádek, na balkonech, lodžiích a na terasách.

Předností popínavých dřevin je jejich rychlost růstu a schopnost vytvořit velké množství listové hmoty. Velká většina u nás pěstovaných druhů je okrasná rovněž svým květem a podzimním vybarvením listů. Většinou jsou opadavé, jen několik druhů je stále zelených.

Podražec velkolistý (Aristolochia macrophylla) je nápadný velkými, dekorativními srdcovitými listy. Vyhovuje mu polostín nebo stín, je ovíjivý (tedy potřebuje oporu), dosahuje výšky 8 až 10 m. Skvěle ozdobí pergolu, treláž nebo loubí.

Růže - pnoucí, v odrůdách potřebují slunné stanoviště, musejí se vyvazovat, dosahují výšky 2 až 5 m, kvetou od června do srpna, uplatní se na trelážích, loubích, různých konstrukcích či na pergolách.

.: Pnoucí růže na jednoduché, ale velmi dekorativní treláži z prutů.foto: Právo/archiv Právo

Aktinídie význačná (Actinidia arguta) vybarvuje se především na podzim, upoutává svým zbarvením, používá se s velkou oblibou především na pergolách.

Akébie pětičetná (Akebia quinata) ovíjivá popínavka, které vyhovuje polostín, dosahuje výšky 8 až 10 m, krásně kvete v květnu, vydává vůni, daří se jí na pergolách, sloupech, trelážích.

Břečťan obecný (Hedera helix), stálezená dřevina, která zakoření a je samopnoucí. Dosahuje výšky 10 až 12 m, daří se jí na zdech, kmenech, kamenech, může posloužit i jako půdopokryvná rostlina. Daří se jí ve stínu či polostínu.

Zimolez Henryův (Lonicera x henryi), ovíjivá popínavka dosahující 3 až 4m výšky, daří se jí v polostínu nebo i na slunném stanovišti, je stálezená, uplatní se na pergole, treláži, může být použita jako půdopokryvná na problémových místech zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Místo zahrady zelenou střechu

Půvab živých zelených střech vynikne všude tam, kde jsme obklopeni industriální zástavbou. Také majitelé nemovitostí s minipozemkem dají díky zelené střeše...

Kámen dodá zahradě nadčasovou krásu

Kámen v zahradě může být jak funkčním, tak i okrasným prvkem zahradní úpravy. Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase. Snad jen díky slunci, větru,...

Výběr článků

Načítám