Hlavní obsah

Kámen dodá zahradě nadčasovou krásu

Právo, Gisela Růžičková

Kámen v zahradě může být jak funkčním, tak i okrasným prvkem zahradní úpravy. Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase. Snad jen díky slunci, větru, sněhu a dešti získává patinu, což jeho vzhledu svědčí.

Foto: Wild Stone, Právo

Hradní zeď - kamenný obkladový aglomerát ve tvaru hradebních kamenů

Článek

Dlažby, obklady, fasády, sokly, schody, zídky či střechy se ve spojení se slovem kámen stávají synonymem pro atraktivní vzhled, solidnost, stabilitu a dlouhověkost. Kámen má spoustu druhů, forem, tvarů, barev, struktur, detailů a odlišností, které z každého kusu dělají neopakovatelný originál.

Jednotlivé kamenné prvky se mohou stát jak základním charakteristickým rysem celé stavby, tak ji mohou v určitých detailech pouze dotvářet a podtrhovat.

.: Přírodní kámen v zahraděfoto: Právo/Kameny

Jedinečné je uplatnění kamene třeba jako obklad bazénu, nebo jako vazba mezi stavební a zahradní architekturou. Variabilita a šíře kamenného sortimentu otevírá neomezený prostor fantazii a je jen na nás, jak se k této výzvě postavíme.

Není kámen jako kámen

V našich zahradách se objevuje přírodní kámen, především lámaný kámen nepravidelných tvarů a různých druhů jako jsou pískovec, rula, vápenec, kvarcit (křemenec) či břidlice, které se používají na vjezdy, chodníky, terasy i na svislé obklady.

S oblibou se používají kameny na skalky, např. mramor, břidlice nebo travertin. Kámen ovšem nejčastěji využíváme na dlažby, obklady, zahradní dekorace či různé typy zdiva jako je řádkové, tzv. divočina a suché zídky.

Pískovecje odolný a široce použitelný materiál, z něhož vypadá každá dlažba příjemně. Různorodá barevnost pískovce (červená, hnědá, nazelenalá či žlutá až po šedou nebo bílou) umožňuje volbu od střízlivější až po výraznou variantu vhodnou v mnoha kombinacích. Používá se na zídky, skalky, schody, drobnou architekturu. Jeho struktura je drobivá až pevná. Pískovec je měkký.
Břidlicejako přírodní stavební kámen je především estetická a na pohled přitažlivá. Také pro břidlici je typická bohatá a rozměrová škála. Některé břidlice se díky svému petrografickému složení na slunci krásně lesknou a mění svoji barvu. Tak například střešní břidlice je výjimečná a dokonalá střešní krytina.
Kvarcitje přírodní kámen s extrémní tvrdostí a vyniká zejména jako dlažba nebo obklad u rodinných domů. Přestože se používá hlavně v exteriéru při dláždění cest a okolo bazénů, najde své využití také v interiéru na podlahy, schodiště, krby i okenní parapety.
Jurský mramorvzniká přeměnou vápence a známe ho hlavně jako broušené nebo leštěné desky s dokonale rovným povrchem zaručujícím snadnou údržbu. Tento kámen je k dostání ve formě vhodné pro přizdívky či obklady stěn. V tomto případě je lícová strana ponechána přirozeně hrubá, aby vznikl dojem skutečného kamenného zdiva.
Čedičmá vynikající vlastnosti, miliony let stará hornina sopečného původu. Ty zůstávají zachovány i po přetavení při výrobě estetické dlažby, která svou originální mnohačetnou symetrií dodává osobitý ráz obytným i stylovým prostorám. Hodí se na dláždění, obruby i šlapáky. Je vynikajícím akumulátorem slunečního záření, dlouho udrží teplo.
Opukapatří mezi všestranně použitelný kámen. Hodí se na cesty, zídky i dlažby. Struktura je pevná podle stáří a vlhkosti. Opuku řadíme mezi polotvrdý kámen.
Plochý vápenecvynikne na skalkách, zídkách i cestách. Protože je měkký, rozpadá se působením mrazu.
Porfyrřadíme ho k velmi trvanlivým kamenům s pevnou strukturou. Využíváme ho při stavbě plotů, dláždění a obrub podobně jako rulu.
Travertinhodí se do zahrad formílního stylu. Je tvrdý, ale strukturou porézní. Používá se na obložení, schody, cesty i terasy.
Tufbude se vyjímat ve skalkách a korytech . Svojí strukturou je to porézní, lehký a měkký kámen. V přírodě se objevuje v bílém a žlutém, až nahnědlém odstínu.
Žulaje strukturou velmi pevná a kompaktní a také značně tvrdá. Využijeme ji při stavbě plotů, dláždění a obrub.

Neomezené varianty využití

V zahradní architektuře není jiného prvku, který by měl tak všestranné využití jako kámen. V okrasných zahradách využíváme valouny, štěrky, kačírky a drtě různých barev a frakcí na obsypové a jiné dekorace.

Chloubou každého zahradníka jsou solitérní kameny či tzv. bludné balvany, které bývají dominantou zahrady. Kámen je také neoddělitelnou součástí suchých zídek, obrub záhonů, cest i jezírek a potoků.

Proto druh kamene vybíráme citlivě, s ohledem na okolí. V úvahu bereme barvu, strukturu i pevnost kamene a také fakt, že stářím a působením vlhkosti se jeho vlastnosti částečně mění.

.: Valouny jako obsypy kolem domůfoto: Právo/www.prirodnikamen.eu

Zajímavou dekoraci umí vytvořit valouny - okrouhlé kameny, které vznikly činností ledovců či působením vody. Jsou k dostání od velkých solitérních, které nám musí padnout do oka, přes valouny střední velikosti až po valouny malé, hodící se k jezírkům či jako obsypy kolem domů.

Pevné granitové valounky jsou bílé, červené, křemeny jsou žluté. Jejich využití je široké. Zajímavě vypadá dlažba vytvořená z valounů vkládaných do betonového lože, ale i volně ložené valouny s listnatými rostlinami navozují dojem ladné japonské zahrady.

Originální chodníky, vjezdy a lavičky

Do kamenných zídek uložených pouze na hlínu stačí zasadit pár skalniček nebo suchomilných travin a budou nás těšit po celý rok. Svou barevností jsou nenáročné na údržbu. Z kamenů vložených do betonu vytvoříme podezdívku na ploty, opěrné zídky či elegantně skryjeme skruže studní. Můžeme také postavit originální kamenný krb doplněný zídkou nebo příjemně chladivé posezení. Na stavbu zídek se hodí skoro každý kámen, např. žula, vápenec, břidlice či pískovec.

Také obklady a dlažby mají rozmanité použití na chodníky, vjezdy, vstupy.

Terasy k altánkům, venkovnímu posezení, k jezírku nebo jen tak pár kamenů na krok od sebe do trávníku (tzv. šlapáky).

.: Suchá zídka v kombinaci s rostlinamifoto: Právo/Kameny

Zkusme porovnat s betonem nebo s umělými dlažbami. Z velkých šlapáků vytvoříme lavičky, nebo z velkých kamenných desek zahradní stoly. Velkou kamennou desku lze využít jako stylový přechod přes vodu. Na zahradě vypadají velmi dobře opracované žulové kostky v kombinaci s cihlou. Ze šlapáků vytvoříme i pozoruhodná zákoutí.

Skalka vytvoří dojem horské krajiny

Osobitým a působivým vyjádřením jsou velké solitéry, které podtrhnou náš styl a jedinečnost. Takový kámen nám v zahradě poskytne dostatek prostoru pro relaxaci, meditaci a načerpání nových sil. Velké osamělé solitéry či bludné balvany jsou dokonalými společníky okrasných trav a jehličnanů.

Je příjemné, že se do našich okrasných zahrad opět vracejí skalky, které do nich vnášejí neopakovatelný prvek. Pomocí kamenů vytvoříme v jedné partii zahrady horskou krajinu, kde můžeme pěstovat původní a jedinečné botanické druhy alpinek. Na skalky se hodí kameny rozmanitých tvarů a barev, nejlépe ty, které se nacházejí v bezprostředním okolí - ať už to jsou vápence nebo pískovce. Skalničkáři ocení travertiny, které drží vlhkost, a rostliny sázejí přímo do těchto kamenů.

Ceny vybraných kamenů:
ranitové valouny5 Kč/kg
obsypové křemeny3 Kč/Kg
obsypový kačírek světlý3 Kč/kg
mořský vápenec12 Kč/kg
travertin10 Kč/kg
šlapáky - pískovec750 Kč/m2
šlapáky - břidlice450 Kč/m2
zídková břidlice2 Kč/kg
zídkový pískovec4 Kč/kg
vápenec bílý3 Kč/kg
solitéry2 Kč/kg

Reklama

Související témata:

Související články

Jarní inspirace - kam na krásné květiny

Blíží se jaro a tedy i doba vysazování květin, jejich sázení a zalévání a také potěšení z barevné nádhery, po které naše oči tolik touží! Máme pro vás tipy,...

Výběr článků

Načítám