Hlavní obsah

Zvenku nenápadný dům ukrývá moderní a útulný interiér

Na první pohled v nepříliš nápadném domě v malé moravské obci proběhla důkladná rekonstrukce. Výsledkem je moderní interiér, v němž se nevšedním způsobem snoubí smysl pro design s útulností.

Foto: www.mujdum.cz

Průčelí do ulice jasně naznačuje hlavní členění domu.

Článek

Starší dům, který si majitelé vybrali z nabídky realitních kanceláří, jim vyhovoval klidnou polohou s dobrým dopravním spojením, decentním architektonickým stylem a zachovalým stavem.

Nejvíce však jeho budoucí obyvatele nadchlo prostorové řešení. „Zvenku nenápadný, ale zevnitř láska na první pohled,“ vysvětlují.

Foto: www.mujdum.cz

Velká nečleněná okna chrání před sluncem exteriérové hliníkové žaluzie.

„Líbil se nám otevřený, přehledný a vzdušný interiér, především impozantní průhled celým domem od vstupu až na zahradu a dále přes pole do krajiny, a proto jsme se hned rozhodli pro jeho koupi.“

Majitelé nestáli o náročnou rekonstrukci starší stavby, spíš si představovali důkladnou proměnu interiéru podle svých představ a vkusu.

Foto: www.mujdum.cz

Již od zádveří se otevírá průhled celým domem přes ústřední komunikační prostor, schodiště a obývací pokoj až na zahradu.

Foto: www.mujdum.cz

Z původního vybavení interiéru zůstala v přízemí lamelová dubová podlaha a kuchyňská linka vyrobená na míru z MDF desek.

Promyšlená dispozice

Stavba využívá celou zastavitelnou šířku úzké parcely, vymezenou předepsanými odstupy od hranic pozemku.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je orientován od severozápadu, kde je vstup z malé předzahrádky, směrem na jihovýchod do zahrady. V bočních fasádách je jen minimum oken, což poskytuje obyvatelům soukromí. Protáhlá vstupní hala rozděluje dispozici na dvě téměř symetrické části.

Foto: www.mujdum.cz

Středobodem přízemí je vzdušné schodiště z oceli a dubového dřeva se zábradlím z čirého skla. Vzdušný dojem dotvářejí i čiré plastové židle u jídelního stolu z tmavého palisandru.

Foto: www.mujdum.cz

Moderní vybavení doplňují citlivě vybrané obrazy, sochy a zdobné doplňky.

Po levé straně od vstupu se nachází šatna, WC a další zázemí, po pravé straně dvojgaráž. Vstupní hala vede k centrálnímu schodišti volně zavěšenému v otevřeném prostoru, do něhož přichází denní světlo velkými prosklenými plochami ze tří stran.

Nalevo se otevírá průhled do kuchyně, po pravé straně se nachází jídelna, průčelí zaujímá hala s vysokým stropem – obývací pokoj s vysokými francouzskými okny.

Foto: www.mujdum.cz

Obývací pokoj s vysokým stropem zútulňuje kožená sedací souprava od italského výrobce a zajímavá tapeta ze skleněných korálků, dovezená z Francie.

Na západním nároží k domu přiléhá krytá dřevěná terasa přístupná francouzskými okny z jídelny i z obývacího pokoje. Dřevěná paluba pokračuje k nově vybudovanému bazénu, který si mohou díky posuvnému akrylátovému zastřešení užívat obyvatelé domu po mnoho měsíců v roce.

Foto: www.mujdum.cz

Schodiště propojuje přízemí s velkou obytnou halou v patře. Díky hezkému výhledu a útulnému vybavení se dá využít i k relaxaci. Obklopují ji pracovna, ložnice, koupelna, sauna, velká šatna, na západní i na východní straně se vychází na dva balkóny.

Foto: Zdroj: www.mujdum.cz

Hala v patře je vybavena jako obytná, tapeta na stěně naznačuje sepětí haly s přízemím. Krásu tlumených přírodních barev zvýrazňuje červeně lakovaný stolek z Itálie.

Foto: www.mujdum.cz

Nábytek v domě včetně vestavěných skříní a vybavení šaten byl vyroben na míru podle návrhu architekta.

Interiér proti nudě

„Dům, postavený před téměř deseti lety, se nám líbil také proto, že má praktickou a zároveň velkorysou dispozici, místnosti na sebe logicky navazují, na vše je dostatek místa,“ vysvětluje hostitel.

Morálně a technicky ale dům již trochu zastaral a majitelé se rozhodli pro nové fasády a kompletní vnitřní rekonstrukci – nové koupelny, dveře, obklady a především vybavení interiéru.

Foto: www.mujdum.cz

Z původního vybavení koupelny si noví majitelé ponechali kruhovou vanu, zčásti obklopenou zdí a zčásti atypickou skříňkou s úložným prostorem a umyvadly. Keramická mozaika a dlažba smetanové barvy dokreslují obraz čistoty a harmonie.

Z původního vybavení zůstala jen kuchyňská linka, vyrobená na míru, vana a poměrně zachovalé dřevěné podlahy. O základní návrh požádali architekta Jana Kyzlinka, který byl autorem celkového architektonického návrhu domu, při výběru designu a barev se však z velké míry řídili vlastním vkusem. Základ tvoří přírodní materiály, především dřevo, kámen a kůže.

Foto: www.mujdum.cz

Ložnice: zlatohnědá ořechová podlaha přináší do všech pokojů v patře teplo domova. K jednoduchému nábytku si majitelé domu vybrali střízlivá italská svítidla, vesměs geometrických tvarů. O příjemné klima se stará také klimatizace.

Uklidňující kombinaci hnědé, béžové a smetanové oživují doplňky ve zlaté a červené barvě, citlivě vybalancované přesně tak, aby celek vyzníval elegantně, nikoli však fádně.

Skříňky a stoly jednoduchých tvarů sousedí se sochami, vázami, lampami a dekoracemi, které sem přinášejí originalitu, pestrost a nevtíravou zdobnost – nejlepší zbraň proti nudě. Nábytek a některé doplňky si majitelé vybrali na cestách po Evropě, italský luxus se tu snoubí s francouzským šarmem a německou klasikou.

Foto: www.mujdum.cz

Zahrada se po rekonstrukci zcela proměnila, přibyly dvě terasy, venkovní sezení, cestičky a okrasná zeleň, zatímco samotný dům vzhled příliš neměnil.

O tepelnou pohodu v domě se nově stará i klimatizace, okna stíní exteriérové žaluzie. Vnitřní klima je příjemné díky promyšlenému rozvržení prosklených ploch. Prudké odpolední slunce je stíněno krytou terasou.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 170 m² + terasa

Užitná plocha: 264 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdivo Porotherm, vnější kontaktní zateplení (EPS 100 mm), celodřevěné schodiště, dřevěný krov

Výplně otvorů: plastová okna s izolačními dvojskly, předokenní hliníkové žaluzie na el. pohon, vnitřní dveře dýhované a lakované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové, teplovodní rozvody v podlaze, v koupelnách žebříkové radiátory 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám