Hlavní obsah

Zrcadlo by mělo v interiéru ladit tvarem, velikostí i rámováním

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadlo je naprosto samozřejmým doplňkem interiéru, nikoho jeho umístění v bytě nepřekvapí. A tak se stává, že výběr podceňujeme a máme doma provedení, které se do bytu příliš nehodí. Obvykle pořizujeme kousky, jež neladí tvarem, velikostí nebo rámováním.

Článek

Zrcadlo je přitom velký „kouzelník“, můžeme s ním doslova čarovat. Například je možné opticky zvětšit malou místnost, vyřešit nedostatek denního světla v tmavém bytě: vhodným nastavením s dostatečně velkým zrcadlem lze totiž odrazit světlo z jediného okna v místnosti do tmavého koutu. Se zrcadly vytvoříme i dojem tzv. nekonečného prostoru, kterého dosáhneme, když umístíme dvě zrcadla naproti sobě.

Zrcadlo si nekupujeme pouze jedno, hodí se skoro do všech místností: předsíně, chodby, ložnice, dětského pokoje a samozřejmě koupelny. V každém pokoji plní trochu jinou funkci, podle toho také vybíráme jinou velikost, typ provedení a vzhled. Ten má vždy být v dokonalé souhře s ostatním nábytkem. Pamatujme, že detaily mají velký vliv na celkový vzhled interiéru!

Cena zrcadel je velmi rozmanitá, záleží na náročnosti zpracování, velikosti, použitém materiálu. Jednoduchá zrcadla s fazetou nás vyjdou na pár stovek, zrcadla opatřená rámem, halogenovou lampou, zdobená broušením, potiskem se pohybují v řádu tisícovek.

Zrcadlo v koupelně

Kdybychom měli jen jedno zrcadlo, určitě bude v koupelně. Je to prostor, ve kterém provádíme každý den hygienu, upravujeme svůj zevnějšek. Koupelna je ale specifická místnost, a to hned ze dvou důvodů: za prvé je v ní zvýšená vlhkost a teplota vzduchu, za druhé jde o menší prostor. Na to máme při nákupu myslet. Zrcadlo totiž musí být velmi odolné, není možné mít rám s neošetřeným dřevem (hnije, na jeho povrchu se vytváří plíseň). Stejně tak sledujeme kovové části zrcadla, které snadno podléhají korozi.

Jestliže máme rádi čistý design a chceme hlavně koupelnu opticky zvětšit, doporučujeme zvolit velké zrcadlo (klidně přes jednu stěnu nad umyvadlem). Necháme si ho vyrobit na míru a vlepíme ho do vynechaného prostoru mezi obkladačky (nemá tudíž rám, ale volně splývá s obkladem). K přilepení volíme neutrální silikon a velmi pečlivě utěsníme spáru mezi obkladem a zrcadlem.

Někdo preferuje v koupelně zrcadlo, které má více praktických funkcí: slouží na odkládání voňavek, zubních kartáčků, líčení pro dámy. Takové zrcadlo má integrovanou poličku, která je jeho pevnou součástí, nemusíme dokupovat nic navíc a montovat pod zrcadlo (novinkou na trhu jsou třeba poličky prosvětlené LED diodami). Důležité je i osvětlení, které je často zabudováno přímo do zrcadla.

Poslední chvíle před odchodem

Druhé v pořadí důležitosti je zrcadlo umístěné v předsíni. Díky němu rychle překontrolujeme svůj zevnějšek ještě předtím, než opustíme domov.

Při výběru klademe na zrcadlo jasný rozměrový požadavek: mělo by zobrazit celou naši postavu od hlavy až k patě. Tady pozor! Rozhoduje nejen velikost, ale i umístění zrcadla. Musí být v dostatečné vzdálenosti, abychom se v něm skutečně viděli: nelze ho dát na zeď, za níž je v těsné blízkosti skříň, a my nemůžeme poodstoupit apod. Zrcadlo v předsíni můžeme pověsit na zeď samostatně, ale může být i součástí předsíňové sestavy vestavěné šatní skříně. I zde velikost slouží k optickému zvětšení prostoru, což v předsíni, hale nebo šatně vždy velmi uvítáme.

V ložnici jde o kreativitu, u dětí o vtip

V ložnici nemusíme mít výraznější nároky na materiály ani velikost, vše záleží jen na stylu interiéru, našich estetických představách. Snad jen jediný požadavek splníme: zrcadlo umístíme tam, kde je dostatek denního světla. To hlavně v případě, kdy stojí na toaletním stolku a používáme ho k líčení tváře (s reálným denním světlem budou mít dámy make-up přirozenější, důkladnější). V ložnici lze mít zrcadlo i na dvířkách šatní skříně, na stěně nebo ti odvážnější dokonce i na stropě.

V obývacím pokoji nebo kuchyni zrcadlo obvykle nemáme, zde hrají prim jiné dekorativní prvky (rozmanitá svítidla, obrazy, keramika, textilie), ale určitě ho poskytneme dětem.

Pro děti je zrcadlo velkým zpestřením a často u něho tráví hodně času (zejména malé slečny). Zrcadlo má mít veselou barvu rámu (může být dřevěný, plastový, vyztužený po obvodu textilií s připnutím na suchý zip). Dobré je zvolit i asymetrický tvar nebo rovnou podobu pohádkové postavy, oblíbených zvířátek, kytek.

Vtip u zrcadel pro děti je důležitý: některá mají ve spodní a horní části magnetické pruhy, na které lze „posadit“ oblíbenou magnetku. Na trhu jsou i dětská závěsná zrcadla, která záměrně „deformují“ obličej podobně jako zrcadlový sál na slavné Petřínské rozhledně v Praze. V dětském pokoji je velmi důležitá bezpečnost: jeho stabilní upevnění i nerozbitnost skla (používá se bezpečnostní).

RADY& tipy

Vzhled zrcadla má stylem a materiálem vždy ladit s ostatními doplňky a nábytkem v interiéru. Starožitný či venkovský styl nezkousne zrcadlo s plastovým rámem, ideální je tu přírodní dřevo bez barevného nátěru nebo vyřezávané ve stylu antique. Do minimalistického interiéru je naopak vhodný barevný plast nebo hliník.

Elegantním a nevtíravým doplňkem je i zrcadlo bez rámu, zejména tam, kde jsou jiné výrazné prvky a zrcadlo by prostor ještě více zatížilo. Originálním nápadem je kombinace zrcadla a fotografie. Zrcadlo je umístěno na fotografii, která tvoří jeho pozadí. Standardně se vyrábí s různými motivy, které si lze vybrat, ale není problém umístit pod zrcadlo i konkrétní fotografii (jen je nutné dodat zpracovatelské firmě fotku v dostatečném rozlišení, aby byl výsledek kvalitní).

Praktická a elegantní jsou zrcadla se senzorem, která slouží v noci jako „bludička“, takže se dobře orientujeme v prostoru i bez umělého osvětlení. Senzor s dotykovým LED svítí neustále, i když je zrcadlo zhasnuté. Senzor je umístěný ve spodní části zrcadla, nevystupuje na povrch, nepřekáží při čištění a neruší jednolitý vzhled. Typ senzorového zrcadla o velikosti 110x80 cm nás vyjde na 15 140 Kč.

Připraveno ve spolupráci s firmou Amirro, www.amirro.cz 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám