Hlavní obsah

Zpomalte, užívejte domova

Právo, Sylva Svobodová

Inspirujte se přírodou. Zjistíte, že je naprosto v klidu. Totéž zkuste i vy. V předjarním období je prima být více doma, dobít baterky a posílit. A přitom se zamyslet, jak zútulnit interiér…

Foto: LikeFoto

Čekání na jaro si zpříjemněte s prarodiči. Vyndejte staré fotky a vzpomínejte. Některé momentky si zaslouží i zarámovat.

Článek

Všichni vnímáme energii prostředí, ve kterém se pohybujeme. Někde se cítíme příjemně, v jiných prostorách jsme naopak ostražití, podráždění.

A nemusí to být jen díky přítomnosti špatně naladěných lidí.

Náš domov má být vždy přívětivý, útulný, bezpečný a komfortní. Kultivujme ho, vyhoďme staré věci, ukliďme, preferujme krásu a jednoduchost! Jak ve svém životě, tak i kolem sebe.

Lépe žít, bydlet

Zkusme se podívat na několik oblastí, které lze vylepšit. Architektura, včetně interiéru, je často geometrická, používají se „studené“ materiály, jako je kov, sklo.

A bohužel hojně i umělé imitace přírodních podob, protože jsou nenáročné na údržbu.

Foto: WestwingNow

Posilujte přátelství a rituály. Pozvěte na šálek čaje přátele, kteří vám předají dobrou energii.

Příjemně se ale cítíme tam, kde je oheň, dřevo, čerstvý vzduch, voda, denní světlo, zeleň, oblouk, prvky lidové architektury a tradice. A také vřelé sousedské vztahy, sdílená komunita.

Zpříjemněte si obydlí

  • Oheň: v domě byl v centru pozornosti, vyzařoval teplo, vařilo se na něm. Pohled do plamenů a na praskající dřevo dělá všem moc dobře. Posiluje smysly, citlivé vnímání, které je rychlostí života utlumené. Každý nemá doma krb či kachlová kamna, ale mysleme na oheň symbolicky. Používejme lampičky, svítidla a svíčky: na jídelním stole, při koupání ve vaně. Posílí to naši duchovní sílu.
  • Dřevo: je tradiční stavební prvek, hřejivý, přívětivý. Dejte mu přednost na podlaze, pořiďte si z něho kvalitní nábytek od řemeslníka, vyhněte se masové výrobě. Od truhláře má duši, je originální.
  • Stejně tak myslete na zeleň kolem sebe. Pokojové rostliny v netradičních nádobách, závěsné zelené dekorace u stropu, rozkvetlé cibuloviny v květináčích. Obnoví nám energii, posílí vlastní kořeny.
  • Světlo, vzduch: dostatek denního světla a čerstvého vzduchu přes den a tma bez světelného smogu v noci. Zamyslete se nad způsobem zastínění, zda v okně nepřekáží a přes den neubírá světlo. Nebo naopak nepropouští umělé světlo z pouličních lamp a neruší náš spánek. Řešením jsou dymout či blackout závěsy, rolety, které v místnosti udělají naprosté temno. Také často větrejte a nepřetápějte! Tzv. syndrom nemocných budov je spojen právě s těmito aktivitami.
  • Smysly: barvy, tvary, vůně, materiály, textury, povrchy - to vše nás ovlivňuje. Dopřejte si ty, které zklidňují, dodávají pozitivní energii. Pusťte si klidnou hudbu, relaxujte. Předtím udělejte jednu důležitou věc: bez milosti vyhoďte z domova vše, co překáží, je nefunkční, psychicky zatěžuje. Nechte si jen to, co máte rádi, co vás těší.
  • Lidé a rodina: mají se potkávat, být spolu. Architektura, která nesbližuje, je špatná. Izolaci posilují ploty, satelitní sídliště, silnice a okolí bez společenského centra, parku, laviček, chodníků.
Tip pro vás
Zkuste vylepšovat své okolí a pořídit si komunitní zahrádku nebo před vchodem vytvořit záhon s květinami. Doma se potkávejte pravidelně u jídelního stolu, prohlížejte si fotky prarodičů, vzpomínejte na společné dovolené. „Fotky, ze kterých na vás sálá pozitivní energie, vytiskněte a postavte doma na místo, kde je dobře uvidíte. Mají velkou sílu dodat energii, dobrou náladu,” říká v knize Návrat domů Blanka Vun Kannon.

Anketa

Umíte zpomalit?
Ano, dbám na rovnováhu mezi aktivitou a klidem během dne.
34 %
Docela se mi to daří.
33,4 %
Nejsem si jistý/á.
11 %
Jen zřídka se mi povede utrhnout si chvíli klidu jen pro sebe.
15,9 %
Ne, na to nemám kdy.
5,7 %
Celkem hlasovalo 2669 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kam doma s kočkou? Do skříně

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň...

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám