Hlavní obsah

Zmačkaný dům Franka Gehryho bude nepřehlédnutelným výstřelkem

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Austrálii vznikne monumentální budova od Franka O. Gehryho a podle návrhu půjde jistě o jednu ze staveb, které se zapíší do dějin soudobé architektury. Jedenáctipatrová budova má mít z jedné strany zvlněnou cihlovou fasádu a z druhé strany ji mají krášlit pláty skla. Tato strana bude odrážet podobu okolních budov jako zrcadlo.

Článek

Budova s názvem Dr. Chau Chak Wing Building bude sloužit jako obchodní škola University of Technology v Sydney (UTS). Jde o vůbec první stavbu slavného americko-kanadského architekta v Austrálii.

"Myslím si, že by budova školy měla vyjadřovat, že v ní jde o interakce - náhodné interakce - mezi studenty a zaměstnanci školy - učiteli," sdělil pro UTS Gehry.

Gehry je celosvětově uznávaným architektem. Je spoluautorem Tančícího domu v Praze, držitelem Pritzkerovy ceny za architekturu a za sebou má celou plejádu významných staveb. [celá zpráva]

Jde o první Gehryho stavbu pro Austrálii vůbec

Pro Austrálii navrhuje ale stavbu zcela poprvé. "Nevím, proč to trvalo tak dlouho, než jsem získal příležitost něco pro Austrálii navrhnout," dodal Gehry. Jeho první návrh ale bude stát za to, budova bude vidět z celého kampusu a bude stát 150 miliónů dolarů.

Stavba nese jméno australsko-čínského obchodního magnáta Dr. Chau Chaka Winga, který daroval univerzitě mnohamiliónový dar pro jednotlivé univerzity v Austrálii.

Podle profesora Rosse Milbourna z UTS se stavba nepochybně stane dominantou Sydney. "Ne každému se můj návrh líbí. Lidé z univerzity si ale vizi budovy oblíbili. Mým cílem je postavit předně krásnou budovu, v tomto směru pracuji intuitivně," říká k tomu Gehry.

V rámci stavby vzniknou rozsáhlé veřejné prostory. Některé prvky designu budovy jsou stále v jednání a budou definitivně zveřejněny až v druhé polovině ledna 2011.

Stavba budovy bude zahájena v roce 2012 a má být dokončena v roce 2014. Celková podlahová plocha budovy přesahuje 16 tisíc metrů čtverečních. Atelier Gehry Partners se začal zabývat řešením už v roce 2009.

"Architektonický výraz se vyvíjí velmi pomalu. Konečná podoba pramení z hlubokého pochopení nejdůležitějších funkčních a sociálních aspektů každého projektu," dodává Gehry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám