Hlavní obsah

Živé schodiště propojí nejen patra, ale díky společné činnosti i jeho uživatele

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodiště je po všech stránkách zajímavým architektonickým prvkem. Někteří návrháři upřednostňují elegantní minimalistickou variantu, jiní se opájí místy až rokokovou zdobností. Moderní autoři však rádi zůstávají u stylové čistoty a jednoduchosti, přičemž za zkrášlující prvek volí čím dál častěji zeleň. Velmi zdařilým příkladem je spirálové Živé schodiště, které pro budovu Ampersand v londýnské čtvrti Soho navrhl britský architekt Paul Cocksedge.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Odpočívadla jsou novým relaxačním prostorem, který mají zaměstnanci budovy k dispozici pro své soukromé potřeby.

Článek

Jeho výtvor propojuje čtyři podlaží převážně administrativní budovy, kde jsou kanceláře různých firem. "Zkoumáním struktury schodiště pro daný prostor jsme zjistili, že při zvětšení poloměru spirály a odstranění klasického středového sloupu získáme v centrální části na každém podlaží zcela nový prostor," vysvětluje architekt.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Každé z odpočívadel může mít i trochu jinou funkci.

Právě odpočívadla kruhového tvaru, na nichž jsou i půlkruhové lavičky, slouží zaměstnancům ve chvílích relaxace. Mají možnost se zde zastavit na kus řeči, otevřít si knížku a na chvíli se začíst, nebo se jen rozhlížet a užívat si klidu.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Bude na jednom odpočívadle vzkazník, nebo strom přání? I o tom si lidé pracující v budově rozhodnou.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Bujně osázené truhlíky jsou ideální podobou, pro jakou bylo schodiště navrženo. Zaměstnanci administrativní budovy by si měli sami určit, co v nich chtějí pěstovat.

Balustrády schodiště jsou místo tradičních madel zakončeny truhlíky určenými k pěstování rostlin. Které konkrétně to budou, si mají určit lidé pracující v budově. Ideálně by se mohly tyto truhlíky proměnit v minizahrady, kde by jednotlivci nebo skupinky zaměstnanců pěstovaly to, co jim přijde nejšikovnější.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Elegantní čisté linie příjemným způsobem osvěží interiér budovy.

A tak zatímco se někteří rozhodnou pro zeleninu, aby si vylepšili jídelníček, jiní se omezí jen na mátu, z níž si budou vařit čaj, další části schodiště budou okupovat okrasné květiny atd. Důležité ovšem je, že se díky tomu schodiště stane prostředkem, jak narušit anonymitu, která v podobných typech budov obvykle panuje, a spojí třeba lidi i jinak než v rámci jejich profesí.

Foto: www.paulcocksedgestudio.com (6x)

Geneze finální podoby schodiště

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám