Hlavní obsah

Zelená kupka vypadá jako zvětšený domeček pro skřítky

Novinky, nes

Pokud jste v dětství rádi stavěli mechové domečky pro skřítky a snili o tom, že byste v nich sami rádi bydleli, dům „Vlna“ ve francouzském městečku Sillery, nedaleko Remeše, bude určitě něco pro vás. Autorem jeho návrhu je francouzský architekt a designér Patrick Nadeau.

Foto: Patrick Nadeau (5 x)

Čelní fasáda domu

Článek

Dům je postaven jako jeden ze 63 experimentálních obydlí, jež v městečku vyrostla. Ze všech ostatních ale vyniká na první pohled. Jako jediný připomíná zelenou kupku. Trávou a bylinami je dům porostlý z bočních stran a na střeše. Živý plášť začleňuje domek do okolního venkovského prostředí a především pak slouží jako vynikající tepelná izolace. V horkém létě chrání dům před přehříváním, v zimě zase před mrazem.

Foto: Patrick Nadeau (5 x)

Zadní fasáda domu jménem Vlna.

„Tradiční vztah domu a zahrady je v tomto případě změněn, nebo přímo porušen. V projektu totiž dům i zahrada tvoří doslova jeden celek,“ říká o svém díle Patrick Nadeau, který na rostlinné skladbě zelené střechy pracoval se společností Ecovégétal. Kromě nejrůznějších druhů trav lze na kupce objevit rozchodníky, tymián, levanduli a trvalky obecně.

Díky rostlinnému příkrovu si dům žije svým vlastním životem. Jeho vzhled se v rámci ročních období proměňuje, má pokaždé nejen jinou barvu, ale dokonce i vůni. Zastoupení rostlin se navíc bude časem nepochybně měnit. Nějaká semínka zanese na dům vítr, nějaká ptáci atd.

Foto: Patrick Nadeau (5 x)

Rostlinný plášť domku je tvořen travami a mnoha druhy bylin.

Technickou výzvu představoval strmý svah, na němž měly rostliny vyrůst. Bylo třeba vymyslet nový způsob údržby této plochy a zajistit, aby si dokázala udržet vláhu. Jedním z řešení je automatický zavlažovací systém integrovaný do struktury domu, který je ovšem určen jen pro dny opravdu výjimečného sucha.

Foto: Patrick Nadeau (5 x)

Přízemí domku tvoří jeden velký společný prostor ve tvaru písmene L.

Ze stavebního hlediska je dům klasickou dřevostavbou. Ze dřeva je základní klenutá konstrukce i deska, na níž dům sedí a která jej vyzvedá nad úroveň okolního terénu. Čelní a zadní fasádu tvoří panely z čirého polykarbonátu, za nimiž prosvítají dřevěné panely.

Foto: Patrick Nadeau (5 x)

Schodiště v centru domu vede k mezaninu, kde jsou dva pokoje.

Vnitřní uspořádání domu je velmi prosté. Předním vchodem se vstupuje rovnou do obývacího pokoje s jídelnou, který má tvar písmene L a zabírá většinu přízemí. Ve zbývajícím rohu, napravo ode dveří, se nachází kuchyně a koupelna s toaletou. Točité schodiště je umístěno v centru prostoru a vede nahoru do mezaninu, kde jsou dva pokoje s další toaletou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám