Hlavní obsah

Ze staré drůbežářské stodoly majitelé vykouzlili moderní venkovský dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Bývalou drůbežářskou stodolu v anglickém hrabství Buckinghamshire, kterou obývaly krůty, předchozí majitelé proměnili v obytný dům. Ti současní mu ale dodali moderní švih, aniž by jej připravili o příjemnou venkovskou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitější úpravou bylo zařízení nové kuchyně, která je nyní více v rustikálním stylu.

Článek

Stodole se říká Copperkins Barn a přiléhá k ní něco přes tři a půl hektaru pozemků. Jejím současným majitelem je interiérový designér Charles Wilson. Ten se svou rodinou koupil stodolu před šesti lety od lidí, kteří v ní už bydleli, ale tehdejší podoba stavení se mu nezamlouvala.

Rozhodl se tedy dům zařídit a upravit znovu a podle svého. „Bohužel jsme ji (stodolu – pozn. red.) nikdy neviděli před první proměnou, takže netušíme, kolik krůt v ní žilo. Přistěhovali jsme se sem z Highgate v Londýně a před námi dům patřil jednomu páru. Líbil se nám, ale rozhodli jsme se tu udělat nějaké změny, abychom dům přizpůsobili naší rodině,“ řekl anglickému deníku The Sun designér.

Snad nejvýraznější změnou bylo zařízení zcela nové kuchyně, tak aby vypadala více rustikálně. Na míru vyrobený nábytek je ze širokých dřevěných prken nabarvených v tmavě hnědém odstínu. S ním ladí židle z tmavého plastu s kovovýma nohama. Naopak nápaditým kontrapunktem je deska jídelního stolu ze světlého dřeva.

Mladá Skotka proměnila svou kuchyň velice levně téměř k nepoznání

Tipy a trendy

Na kuchyň přes jídelní zónu navazuje obývací pokoj, který má okna od země až ke stropu. Ten kopíruje šikminy sedlové střechy, jejíž krov zůstává přiznaný v interiéru.

Jednopodlažní dům nabízí společně s druhou stavbou, která je na pozemku a slouží jako domek pro hosty, pět ložnic a čtyři koupelny. Na terase se pyšní vířivkou a garáž nabízí stání pro šest vozů.

Ukrajinský architekt navrhl pro svou rodinu dům. Vládne mu keramika a spokojený křik dětí

Tipy a trendy

Designérova rodina se s proměněnou stodolou loučí jen velmi nerada. Stěhuje se ale kvůli lepší dostupnosti ke školám svých malých dětí.

„Svým způsobem, kdyby bylo možné ten dům vzít a přenést si ho s sebou na nové místo, udělali bychom to, protože tohle je náš dům snů,“ posteskl si Charles Wilson.

Takto aspoň doufá, že se v něm bude stejně skvěle cítit i nový majitel, který za něj bude ochotný zaplatit 2,5 milionu liber, tedy v přepočtu zhruba 74 milionů korun.

Anketa

Máte rádi rustikální styl?
Ano, to je šálek mé kávy!
66,8 %
Docela ano.
17 %
Je mi to jedno.
3,4 %
Ani moc ne.
5,4 %
Ne, líbí se mi úplně jiný styl.
7,4 %
Celkem hlasovalo 3272 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám