Hlavní obsah

Zastřešení čínské Obývací zahrady připomíná velký bramborový lupínek

Novinky, Jana Nesvadbová

Výhody obývacího pokoje a zahrady propojili architekti čínských ateliérů MAD a Hanergy. Výsledkem je projekt nazvaný Living Garden, tedy Obývací zahrada. Její model představili v rámci výstavy orientované na vizionářské projekty související s bydlením - China House Vision 2018. Zastřešení zahrady svým tvarem nápadně připomíná velký bramborový lupínek.

Foto: Čao Čchun-chuej

Projekt Obývací zahrady je z čistě technického úhlu pohledu sofistikovanou pergolou.

Článek

Obývací zahrada je prostor, který architekti vytvořili tak, aby se v něm setřely hranice mezi interiérem a exteriérem. Zároveň aby si v něm lidé mohli užívat veškerého komfortu, který jim tradičně poskytuje prostředí obývacího pokoje, ovšem s vědomím, že jsou v přírodě.

Foto: Čao Čchun-chuej

Nad povrch střechy jsou vztyčeny desítky speciálních solárních panelů, které jsou natočeny tak, aby během dne zachytily co nejvíce slunečního záření a mohly z něj vytvořit co nejvíce elektrické energie.

Foto: Tchien Fang-fang

Solární panely jsou čiré, a tak nezabraňují průchodu světla pod střechu.

Na rozdíl od tradičních místností, které jsou jasně ohraničené stropem a stěnami, nově navržené prostředí naopak evokuje pocity, jako když je člověk venku na zahradě pod pergolou. Protože právě tu nový projekt ve skutečnosti nejvíce ze všeho připomíná.

Foto: Tchien Fang-fang

Cílem architektů bylo navrhnout takové prostředí, které v sobě propojí pohodlí interiéru, ovšem při maximálním zachování všech hlavních aspektů exteriéru.

Zaoblené, jakoby ve vzduchu volně plující zastřešení se svažuje k jedné straně, čímž poskytuje dostatek ochrany při dešti, stíní před přílišným sluncem, ale zároveň propouští dostatek světla, a především - chybějící stěny nebrání volnému proudění vzduchu.

Foto: Tchien Fang-fang

Bezprostřední blízkost přírody ve spojení s principy trvalé udržitelnosti jsou hlavními rysy návrhu.

Střecha je osazena panely, které jsou dílem designérů ze společnosti Hanergy a jsou na ní usazeny ve strategické poloze tak, aby během dne zachytily co nejvíce slunečního svitu a vyprodukovaly tak maximum energie.

Všechny dohromady pak dokážou vyprodukovat za den tolik elektřiny, kolik jí za stejné časové období spotřebuje průměrná tříčlenná rodina.

Foto: MAD Architects

Diagram návrhu (od shora dolů): Solární panely - kostra střechy a sloupy - obytný prostor v přírodě.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám