Hlavní obsah

Zasklené balkóny a lodžie - když chcete být uvnitř a zároveň venku

Právo, Bohuslav Hatina

Obytnou plochu bytu zvětšují lodžie, balkóny a terasy. Můžeme si tu posedět na čerstvém vzduchu, kochat se na nich pěstovanou zelení nebo i výhledem. Jsou-li krásné, osvěžují vlastně i celý dům.

Foto: Archiv Optimi, Právo

Zasklívací systém Optimi Quadro lze použít pro různé druhy lodžií.

Článek

Jedno mají balkony i lodžie společné. Jsou významným doplňkem bytů, který zvyšuje kvalitu užívání bytu a zároveň příznivě ovlivňuje vzhled celé budovy. Zvětšují celkovou obytnou plochu bytu, poskytují možnost obytného exteriéru.

Zasklít: ano či ne?

Ceny zasklení se liší podle velikosti a především tvaru balkonu. Přibližně to vychází na cca 5 000 Kč/m2. (Cena zasklení průměrné panelákové lodžie nás vyjde na přibližně 25 000 Kč.)

Jestliže se rozhodnou všichni obyvatelé domu pro zasklení všech lodžií, většinou dochází k výraznému zlevnění nákladů na jednu lodžii/balkon.

Důvody, proč přistoupit k zasklení

  • Do prostoru lodžie jsou směřovány největší prosklené plochy, které představují i největší únikovou cestu tepla z bytu. Můžeme tomu sice zabránit výměnou oken, která mají izolační dvojskla nebo trojskla. Zmíněný způsob je však finančně náročný a ani se jím nevyřeší optimální využití lodžie.
  • Zasklení lodžie či balkonu je nejlepší cestou, jak odstranit typické problémy panelové výstavby - neustále zaprášené lodžie, zvýšené riziko případného vloupání nebo nálety holubů.
  • Zasklením značně snížíme pronikání hluku do našeho bytu.
  • Zasklením zvýšíme životnost balkónů a lodžií, protože nebudou vystaveny klimatickým výkyvům (déšť, sníh).

.: Zasklívací systém Iveta. foto: Právo/Archiv Duotech

Montáž zasklení lodžie se považuje za stavbu, proto vzniká naše povinnost oznámit naše rozhodnutí stavebnímu úřadu, eventuálně podat žádost o stavební povolení. Informace o způsobu oznámení získáme na příslušném stavebním úřadu v místě našeho bydliště. Nezbytný je i souhlas majitele domu či družstva.

Rámový systém

Jde o posuvný systém z čirého skla. Má buď tloušťku 4-6 mm nebo jde o izolační dvojsklo tloušťky 16 mm s hliníkovými profily. Systém obsahuje 1 až 8 posuvných křídel, jež pojíždějí po spodní kolejnici a v úrovni zábradlí jsou vedena horní kolejnicí stejného tvaru, takže nezasahují do vnitřního prostoru lodžie.

Ve spodní kolejnici jsou vyražené drenážní otvory, jimiž odtéká dešťová voda. K odvětrání slouží průduchy, vytvořené v horní a spodní částí systému mezi skleněnými tabulemi a kolejnicemi. Těsnost konstrukce je zajištěna bočními uzavíratelnými profily a konstrukcí vertikálních profilů.

Tento systém chrání proti nepříznivému počasí, prachu, hluku a průmyslovým exhalacím. Navíc je uzamykatelný, má tedy i bezpečnostní význam proti vloupání. Maximální rozměry rámového systému jsou 12x2,5 metru, avšak v kombinaci s pevnými okny se mohou zvětšit.

Hmotnost při výšce zasklení 1,5 metru na 1 metr 23 kilogramy a nebo 40 kg při téže výšce zasklení při použití izolačního dvojskla tloušťky 16 mm. Systém lze použít nejen pro zasklívání balkonů a lodžií, ale také např. při stavbě zahradních altánů či ve výklencích domů.

.: Zasklení otočným systémem se hodí i do přízemních bytů. foto: Právo/Archiv Sintras

Bezrámový systém

Jeho křídla mají tloušťku 6 mm a broušené hrany. Tabule jsou vsazené do plastových dílců, které zajišťují otvírání a posun křídel. Tento systém může mít 2 až 16 křídel, je nezavěšený, celou svoji váhu přenáší na spodní pojezdový profil.

Systém se otvírá pouze v jediném místě, tzv. parkovišti, ve kterém se otáčí na čepech uvedených plastových dílů. Když křídlo do tohoto místa dorazí, může se jím otočit směrem do lodžie. To umožňují trny rohů, jež mají kruhový průřez a okolo nichž se křídla otáčí. Každé křídlo má své samostatné parkoviště.

Ke spodnímu a hornímu profilu se mohou připevnit okapové lišty z pozinkovaného nebo hliníkového plechu. Jejich barva se volí podle přání zákazníka nebo podle charakteru stavby. Maximální rozměry zasklívaného prostoru jsou 12x1,7 m a rovněž se mohou zvětšovat v kombinaci s pevnými okny. Hmotnost 1 metru těchto oken je 27 kg.

Výhoda tvrzeného skla a hliníku

Firma Optimi používá systém z bezpečnostního tvrzeného skla a hliníkových profilů pro mobilní zasklení lodžií a výklenků domů. Skla jsou s hliníkovými profily nejen slepena, ale i snýtována. Systém lze použít na lodžie rovné, rohové, jednostranně či oboustranně předsunuté.

.: Posuvné atypické zasklení lodžie ve štítě řadového bytového domu systémem Mo-By. foto: Právo/Archiv Sintras

Komplexnost dodávky umožňuje snadné a bezpečné mytí skel i z venkovní strany, neovlivňuje architektonický vzhled budovy a vyhovuje požadavkům pro jeho užití (skleněné dílce bez svislých rámů, nevyžadují údržbu).

Montáž se provádí zevnitř lodžie, není potřeba lešení. Základní ceny se pohybují od 15 640 Kč bez DPH pro výšku zasklení 1,5 m při délce 3 m (bez oplechování) do 23 810 Kč za délku 5,8 m (bez DPH a oplechování). Montáže se provádějí celoročně, během 3 až 6 hodin.

Příklady zasklívacích systémů

Zajímavý je také systém Iveta firmy Duotech, který svou konstrukcí a celkovým vzhledem vychází z dobře známých bezrámových zasklívacích systémů, používaný u nás již asi 10 let. Systémem Iveta lze zasklívat lodžie rovné, rohové, předsunuté i lodžie bez stropního panelu.

Duotech používá také systém posuvného zasklení Expodul, vyvinutý stejnojmennou švédskou firmou. Systém posuvných křídel v kombinaci s pevnými křídly efektivně a lehce rozdělí také interiér.

Otočným i posuvným systémem provádí zasklívání balkonů a lodžií také firma Sintras. U prvního systému se používá bezpečnostní tvrzené sklo Restex a hliníkové profily pro zasklení lodžií domů všech typů. Sytém lze použít pro lodžie rovné, rohové, lodžie jednostranně či oboustranně částečně předsunuté.

.: Zasklením lodžie prodloužíme její životnost a ochráníme byt od prachu a hluku. foto: Právo/Archiv firem Duotech, Optimi, Sintras a Zdeněk Smíšek

Systém je naopak nevhodný pro zasklívání klasických balkonů zcela předsunutých, kde není možné uchytit horní pojezdovou kolejnici ve stropním panelu.

Posuvný zasklívací systém Moby funguje na principu posuvných skel, vložených do základního hliníkového rámu, pevně spojeného se stavbou prvky z nekoordinujících materiálů. Systém umožňuje zasklení bezpečnostním tvrzeným sklem bez rámečku a tím nenarušuje vzhled fasády. Je možno použít pro lodžie rovné, lomené i rohové a méně vyložené balkony a terasy.

Balkóny a lodžie

  • Balkóny jsou obytné plošiny vystupující z líce průčelí objektu v úrovni podlaží a jsou ohraničené na volných stranách zábradlím.
  • Lodžie jsou zakryté a zasunuté do hmoty budovy. Také se od balkonů odlišují staticky jednodušší konstrukcí, protože jejich nosná deska má vesměs po obou bočních stranách nosné stěny.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnohé ze současných bytů jsou zmetky

V souvislosti s bydlením jsme si – pod vlivem neuspokojené poptávky – zvykli hovořit spíše o kvantitě; kolik bytů se postavilo loni, kolik se jich postaví...

Výběr článků

Načítám