Hlavní obsah

Zařízenému bytu chybí k dokonalosti jen kvalitní obrazy

Pěkný obraz oživí interiér každého bytu a udělá s ním divy, prázdné prostory zaplní figurami, zútulní domov a může být i výrazným solitérem. Může také zlepšovat ovzduší ve vašem bytě díky použití speciálních barev. V Praze probíhá od 26. května do 1. června veletrh současného umění ArtPrague, načerpejte na něm inspiraci a zkuste se s námi podívat za obrazy i jinam.

Článek

Na veletrhu současného umění ArtPrague si můžete vybrat ze spousty děl, která dnes náš trh s uměním nabízí. V pražském Mánesu se seznámíte s mnoha originálními díly, můžete zde nakoupit nejen malbu, ale třeba i sochy, fotografie aj. Představují se zde i prodejci umění nejen z Čech, ale i ze zahraničí, z Německa, Francie, Itálie nebo Holandska.

.: Výřez z díla Zdeňka Sýkory. Hodí se do minimalisticky zařízených interiérů.foto: archiv ArtPrague

Pokud si chcete koupit skvělé dílo, ale nemáte dostatek peněz, tak je dobrým tipem vsadit na některého studenta nebo čerstvého absolventa uměleckých škol.

Jejich díla jsou cenově dostupnější a kvalitou si často nezadají se staršími autory, výběr obrazu ale většinou vyžaduje radu od profesionála, prodejce s uměním, galeristy a často i od bytového designéra.

Na veletrhu vám poradí s výběrem specialisté

Těchto rad můžete využít na veletrhu, můžete si na něm promluvit se zástupci galerií, kteří vám s výběrem rádi poradí. Veletrh je totiž členěn na jednotlivé sekce podle galerií, takže můžete vlastně shlédnout spoustu malých výstavek toho nejlepšího, co galerie zájemci o umění nabízí.

.: Liška od Václava Stratila. Pokud nemáte domácího mazlíčka, pořiďte si ho alespoň na plátně.foto: www.woxart.com

Obraz by také měl rozšiřovat vaše poznání, vzbuzovat ve vás emoce a zprostředkovávat zkušenosti, a tak není od věci si s prodejcem promluvit o svých osobních preferencích, životním stylu a hodnotách, které vyznáváte.

Léčivý obraz potěší oko i plíce

Zakoupit můžete i "léčivý obraz" od Zdeňka Daňka, obraz malovaný s využitím českého objevu barvy na bázi TiO2, která využívá fotokatalýzu k rozkladu škodlivých sloučenin v ovzduší. Takže kromě krásného lesního zátiší, které vás bude uklidňovat uděláte i něco pro to, aby se vám doma dobře dýchalo.

Jindy si můžete pořídit i obrazy, které mají léčit vaší psychiku barvami. Takovéto tvorbě se mimo jiné věnuje třeba Dana Puchnarová. Tato autorka aktivně studuje působení barev na lidskou psychiku a své poznatky pak aplikuje ve své tvorbě. Její obrazy pak dodávají člověku energii.

.: Obraz od Bedřicha Dlouhého prodává galerie Gambit.foto: archiv ArtPrague Současné umění ale můžete nakupovat po celý rok, a to prostřednictvím galerií a můžete také využít nabídky galerií na internetu. Další možností je zúčastnit se nějaké aukce.

.: Obraz Jana Šafránka prodává galerie Týnská. Skvělý obraz oživí místnost, bude v ní díky němu více živo.foto: archiv ArtPrague

Pražský veletrh Art Prague dnes patří do okruhu prestižních zahraničních veletrhů obdobného rozsahu, jakými je třeba veletrh ArtParis, nebo veletrh v Štrasburku či ve Vídni. Letos je rozšířen do pěti prostor, takže na jednu vstupenku projdete hned pět galerijních prostor o ploše 4000 m².

S koupí nespěchejte, mohlo by vás to mrzet

S výběrem díla ale nespěchejte, zvláště pokud jste začátečníci, ale dejte si čas, to, co vás na první pohled upoutá vás může posléze nudit. Vsaďte na autora, jehož díla se vám líbí delší dobu a respektujte charakter místností. Do ložnic se opravdu nehodí křiklavé barvy a do dětského pokoje vyberte raději náměty s pohádkovým motivem.

Reklama

Související témata:

Související články

Gobelíny jsou originálním doplňkem bytu

Gobelíny, kterým se také říká tapiserie, jsou nástěnné obrazové koberce. Můžete si je tedy pověsit místo obrazu. Mnozí výtvarníci dnes tyto koberce navrhují,...

Výběr článků

Načítám