Hlavní obsah

Zářivky šetří energii i peníze

– PRAHA
Novinky, Eva Rajlichová

Kompaktní zářivky mají nižší spotřebu energie a v porovnání se žárovkami vyšší životnost. Pokud je máte u sebe doma, můžete tedy značně ušetřit na výdajích za elektřinu. Ve chvíli, kdy doslouží, ale nezapomeňte na to, že patří mezi nebezpečný odpad.

Článek

Kompaktní zářivky patří mezi nebezpečný odpad kvůli obsahu těžkých kovů. Obsah rtuti může být mezi 4 a 20 mg, kvůli tomu je musíte, když doslouží odnést do specializované sběrny. V žádném připadě nepatří do směsného odpadu.

Zářivky jsou moderní a efektivní náhradou tradičních žárovek se žhavým vláknem. Na trhu jsou již dnes k dostání kompaktní zářivky, tvarem a rozměry blížící se klasické žárovce. Některé kompaktní zářivky se závitem (E27, E14) se dají zašroubovat do běžných objímek. 

Jelikož elektronické předřadníky mají kromě toho průměrnou předpokládanou životnost 40 000 hodin, měli bychom dávat přednost dvoudílnému (adaptérovému) systému, který se skládá z elektronického předřadníku a vyměnitelné trubice. Toto řešení je i méně nákladné, protože se mění vždy jen trubice. Tyto typy jsou však delší a nemusí se vždy hodit do lustrů a svítidel navrhovaných původně pro žárovky.

Jednoduchý, ale efektní design. Foto www.galery.hd.org

Zářivky nemusí mít nepřijemně bílé světlo

Když se objevily na trhu první kompaktní zářivky, nemohli si spotřebitelé příliš vybírat. První typy vlivem tehdy používaných výrobních technologií pouze v měly pouze omezenou škálu barevného podání a teploty chromatičnosti ("barva světla”).

Dnes už tedy nemusíte mít doma či v kanceláři jen ono přizračné nazelenalé světlo, ale můžete si pořídit typ s barevnéným podáním blízkým dennímu světlu až po typy, které byste téměř nerozeznaly od běžné žárovky. To je důležité při konečném výběru. Jiný typ světla je žádoucí v pracovně či kanceláři a jiný zas v ložnici či koupelně.

Důležité pro použití úsporného světelného zdroje je i vhodnost (zejména estetická) jeho použití v daném typu svítidla. Při výběru svítidla dbejme proto na jeho kompatibilitu s běžně dostupnými tvary a rozměry kompaktních zářivek. Na trhu jsou již dnes k dostání kompaktní zářivky, tvarem a rozměry blížící se klasické žárovce.

S využitím materiálů Spotřebitelské otázky a odpovědi ekologických poraden, STEP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám