Hlavní obsah

Zapomenutá poděbradská vila Šoltových je dekorována soustavou teras

Novinky, Text: Eva Novotná, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilu manželů Šoltových v Poděbradech ozvláštnil architekt Jaroslav Kosek působivou soustavou teras, dřevěným obkladem bočního výstupku a přisazenou vertikální hmotou schodiště. Funkcionalistické stavba tak působí celkem dekorativně, i když je tvarově poměrně jednoduchá.

Článek

V období první republiky, kdy Poděbrady s rostoucím lázeňským ruchem překvapivě získávaly velkoměstský charakter, si v severní části Nymburského předměstí dali postavit rodinný dům manželé Šoltovi z Prahy. Stavba vznikla mezi lety 1939 až 1940.

Zvolené místo mělo zřejmě pro manžele význam, manželka Josefa Šolty totiž pocházela ze statkářské rodiny z nedalekého Křečkova.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Střídmou dekorací je dřevěný prvek na fasádě stavby.

Šolta oslovil ohledně projektu domu mladého architekta Jaroslava Koska. Ten byl sice čerstvým absolventem akademie, ale měl už bohaté zkušenosti s návrhy obytných domů nejen pro nedaleký Nymburk, ale i pro státní instituce na Podkarpatské Rusi.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Vilu krášlí trubkovité zábradlí typické pro funkcionalistické stavby.

Na konci třicátých let, kdy byl funkcionalistický styl obohacován o romantické a organické formy, zůstává Koskův návrh pro Poděbrady věrný principům moderní architektury fandící čistým a nekomplikovaným tvarům.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Tvary stavby jsou hodně nadčasové.

Uvnitř domu byla ve sníženém přízemí garáž, prádelna se sušárnou a byt domovníka. V prvním a druhém patře se opakuje dispoziční řešení dvou samostatných bytů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Prostorná vila má i velkorysou terasu určenou pro letní odpočinek na čerstvém vzduchu.

Osud rodinného domu v Poděbradech připomíná historii řady dalších vil, ve kterých se život během okupace a v poválečném období neobešel bez těžkostí a tragédií.

Manželé Šoltovi se nakonec do své vily v Poděbradech nikdy nenastěhovali. Během války ji pronajímali, Josef Šolta byl později jako major letectva z politických důvodů propuštěn z armády a dům zabrali přidělení nájemníci. Později se téměř zapomenutá stavba představila na výstavě československé architektury v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám