Hlavní obsah

Z podnájmu do vlastního domku za přijatelnou cenu

Právo, Sylva Svobodová

Jednoduchost, elegance, vzdušnost a přirozenost. To jsou slova, která nás napadnou ve spojení s novostavbou. Domek je řešen prakticky a účelně, přitom je moderní a nadčasový. Majitelé mají konečně své soukromí, mohou se kreativně realizovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitelé si pochvalují krbová kamna, která na podzim a na jaře temperují celý dům. Arkýřový prvek se třemi okny je orientován na jih a do jídelny pouští dostatek denního světla.

Článek

Zakoupit nemovitost a vzít si hypotéku je velké rozhodnutí, kterým ovlivníme svůj život na mnoho let dopředu. Je dobré si proto dobře promyslet, zda zainvestujeme do bytu v novostavbě, nebo raději pořídíme menší domek. Ten má své výhody: od sousedů jsme dále, máme větší soukromí a hlavně si užijeme kontakt se zelenou zahradou.

Foto: Petr Horník, Právo

Zhruba po roce a půl se manželé nastěhovali do domku s celkovou podlahovou plochou 102 m2. Stavební materiál ytong, střecha černá betonová taška, okna a dveře bílý plast, omítka: fasádní akrylátová barva.

Individuální přání nebyl problém

Navštívili jsme mladý manželský pár, který si splnil svůj sen: mít domek za přijatelnou cenu, který je nezatíží náklady na energii ani neúnosným úklidem. Manželé se pro stavbu rozhodli po mnoha letech strávených v podnájmu.

„Platit za bydlení, které si ani nemůžete vylepšit podle svého, se nám už nechtělo, a tak jsme se rozhodli pro stavbu menšího domku,“ říká majitel. Oslovili developerskou společnost a rozhodli se pro daný typ stavby. „Dispozice nám tak úplně nevyhovovala, ale realizační firma nám vyšla ve všem vstříc. Například jsme nechtěli arkýř na druhé straně obývacího pokoje a nad ním ještě balkon, připadalo nám to zbytečné, když máme zahradu,“ dodává hostitel. Balkon tedy z plánů zrušili a arkýř přesunuli na jižní stranu, kde je nyní jídelní stůl. Bylo to dobré rozhodnutí, protože arkýřová okna pouštějí do interiéru dostatek denního světla a v zimě sluníčko příjemně prohřeje místnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahrada má rozlohu 750 m2, z podhůří Lužických hor stéká na pozemek vodní koryto, ze kterého majitelé postavili přirozené jezírko.

Další podstatnou změnou oproti původnímu plánu bylo nově pojaté schodiště. To na papíře od projektanta bylo uzavřeno stěnou a pod ním byl úložný prostor. Mladá rodina si však přála schodiště vzdušné, volné, volně otevřené. Nejen že vypadá mnohem lépe, ale má i jedno praktické plus: teplý vzduch má možnost stoupat z přízemí do patra a ohřát další místnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Původně plánované schodiště do patra majitelé pozměnili. Místo zavřeného schodiště se stěnou a úložným prostorem pod nimi si přáli otevřenou variantu.

Dům v krásné přírodě je bonus

Samotný dům a jeho dispozice jsou důležité, ale kvalitu života ovlivní i bezprostřední okolí. A zde se to povedlo na jedničku. Mladý pár zakoupil pozemek v podhůří Lužických hor, v krásné čisté krajině, která nabízí turistiku, jízdu na kole a lyžování hned za domem. Přitom nejde o žádnou samotu. Je tu v pěší vzdálenosti škola, školka, naproti travnaté fotbalové hřiště, obchody, zkrátka ideální sociální zázemí. Dům stojí na pozemku o velikosti 750 m2 a podle slov majitelů je jeho rozloha dostačující. Travnatá plocha bude jednou sloužit na běhání pro děti, terasa s pergolou, která je v plánu na letošní léto, zase poskytne zázemí pro odpočinek.

Napříč domem

Dům má celkem podlahovou plochu o velikosti 120 m2 a dispozici 4 kk. V přízemí se nachází předsíň, šatna, technická místnost s plynovým kotlem, pračkou a toaletou. Srdcem domu je samozřejmě propojený obytný prostor s kuchyní a jídelnou, celková plocha 35 m2.

Foto: Petr Horník, Právo

Bílá kuchyňská sestava do písmene L je orientována na západ. Jako obklad za linkou majitelé použili dekor wenge, shodný s plovoucí podlahou.

Dominantou prostoru je lomené dřevěné masivní schodiště a krbová kamna. Zvláště na podzim a zjara, kdy se přitápí jenom jimi. V přízemí je dostatek denního světla, které sem vstupuje ze tří světových stran. Z východu dvěma francouzskými okny, jimiž se vchází na zahradu. Z jihu svítí sluníčko do jídelny a ze západu do kuchyně, kde kulinaří mladá paní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice s manželskou postelí je v horním patře. Pokoj je sice menších rozměrů, ale vzdušný a světlý hlavně díky dvěma oknům.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna na 8 m2 je prostorná, vešla se do ní i objemná vana. Svěží zelenkavé velkoformátové obklady dodávají energii při ranním vstávání.

Do patra vystoupíme po dřevěných schodech na chodbu, přirozeně osvětlenou střešním oknem. Je tu prostorná koupelna s vanou a tři další místnosti. Z jedné je ložnice, další slouží jako šatna, v poslední je pracovna. V budoucnu se plánuje zařídit z pracovny dětský pokoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Na 12 m2 se v horním patře nachází pracovna, se kterou se do budoucna počítá na dětský pokoj.

Připraveno ve spolupráci s firmou Ekonomické stavby, www.ekonomicke-stavby.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak z trosek vzniklo komfortní bydlení

Moderní, velkorysé a komfortní bydlení ve zrekonstruovaném památkově chráněném domě se všemi výhodami, které nabízí centrum města, nám předvedl Václav...

Výběr článků

Načítám