Hlavní obsah

Z malého bytu po babičce vznikl originálně pojatý domov pro mladý pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár si užívá čerstvě zrekonstruovaný byt v Praze na Malé Straně. Barbora ho má ještě v živé paměti z období, kdy v něm žila její babička. Není příliš velký, ale pro začátek společného života s Petrem vyhovuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlahu celého interiéru bylo třeba výškově srovnat. O jednotný dojem se postarala laminátová podlaha s efektem surové oceli.

Článek

Jak jste přišli k bytu v tak skvělé lokalitě? Zdědili jste ho?

Barbora: Vlastně není přímo náš. Byt ještě za života babičky koupila maminka do osobního vlastnictví. K vlastnímu bydlení ho však momentálně nepotřebuje, protože žije u přítele. Oba jsou hodně podnikaví a často pobývají i delší dobu mimo republiku. Kdyby se situace změnila, byt uvolníme. Časem jistě budeme potřebovat větší byt, protože plánujeme rodinu. Zatím nám ale 36 m2 stačí.

Foto: www.modernibyt.cz

Sedací souprava navržená Martinem Sladkým je zhotovená na zakázku a má snímatelný prací potah.

Kdo se pustil do rekonstrukce, vy, nebo vaše maminka?

Barbora: Podnět k rekonstrukci jsme dali my s Petrem, pro maminku to bylo překvapení. Viděla až hotové dílo, vůbec totiž netušila, že něco podnikáme. Byt bylo potřeba zadaptovat, byl opravdu v žalostném stavu. My jsme se zde ale nenadřeli. Obrátili jsme se na architekta Martina Sladkého, který přeměnu interiéru od návrhu až do finále zrealizoval.

Foto: www.modernibyt.cz

Designový nábytek je vyroben zakázkově přesně na míru danému prostředí.

V průběhu rekonstrukce jste ani nic nekonzultovali?

Petr: Neměli jsme vůbec čas, ale ani potřebu. Věděl, že má malý byt navrhnout a zařídit tak, aby se v něm dobře žilo jedné až dvěma osobám. Jistý limit představovaly jen peníze, kterých nebylo moc, ale musely stačit. Myslím, že z daného prostoru vytěžil maximum, aby se dal komfortně užívat a přitom nepůsobil stísněně.

Dokonce je zde i postačující množství úložných prostor. Díky rafinovanému členění a posunovací příčce do ložnice budí dojem docela velkého a vzdušného prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Celou předsíň tvoří úložné prostory.

To jste svěřili byt jen tak cizímu člověku, byť architektovi, aniž byste potřebovali sledovat vývoj rekonstrukce?

Petr: Ano. Zašli jsme v důvěře opravdu nezvykle daleko, ale nelitujeme. Znali jsme jeho práci a nechtěli jsme žádný hybrid. Mnohokrát architekti navrhnou skvělé interiéry a lidi je značně poškodí necitlivým vybavením a nevhodnými doplňky či nevkusnými dekoracemi.

Architekt od nás získal pouze základní informace o výhledovém používání bytu, o matce Barbory, o nás, ale jinak bylo všechno na něm, dokonce i barevnost interiéru, použité materiály, opravdu vše. Upravil dispozici bytu a použil spoustu rafinovaných a zcela originálních řešení. Byl nejen architektem, ale i designérem. Kromě vtipných židlí, svítidla z Ikea, televizoru a vestavných spotřebičů vyšel veškerý nábytek z jeho návrhů.

Foto: www.modernibyt.cz

Optimální vzdálenost televizoru od sedací soupravy zajišťuje speciální nábytkový solitér, který zčásti nahradil obývací stěnu a současně také jídelní či pracovní stůl, který šikovně skrývá veškerou elektroinstalaci včetně zásuvek.

Když jste byt poprvé uviděli až po dokončení rekonstrukce, jak jste reagovali? Líbil se vám bezvýhradně?

Barbora: Vím, že se to může zdát nadnesené, ale byli jsme nadšení a okouzlení. A nejen my. Maminka nevěřila svým očím a ukáply i šťastné slzičky. Je o generaci starší a toto je naprosto moderní byt, ale ani ona nešetřila chválou. Ocenila výborné členění bytu, veškerá praktická řešení i barevnou neutrálnost. Já osobně jsem byla u vytržení z originálního zavěšeného stolu, tedy nábytkové stěny s televizorem. S takovým návrhem jsem se ještě nikdy nesetkala.

Foto: www.modernibyt.cz

Po obvodu sníženého sádrokartonového podhledu je osazeno osvětlení, které poskytuje ložnici příjemné rozptýlené světlo. Strop je dekorován ve shodném barevném tónu s kovovými efekty podobně jako vzor tapety v obývacím pokoji.

Za naprosto skvělé považuji místo pro pračku se sušičkou ukryté ve skříni ve vstupní chodbičce. Radost mám také z kuchyně, která sice není nijak velká, ale jsou v ní zabudované veškeré nezbytné spotřebiče včetně myčky nádobí. Když si vzpomenu, jak to tady vypadalo, a co vidím dnes, je to sen. Vůbec tomu nemohu uvěřit. Když pomyslím, že máme i balkónek, a to jsme v centru, těším se už na léto.

A co potěšilo vás, Petře?

Koupelna, sice malá, ale s prostorným sprchovým koutem, a výborně navržená ložnice. Vůbec v ní nepostrádáme klasickou skříň. Celá čelní stěna je tvořena úložnými prostory a další jsou pod postelí.

Foto: www.modernibyt.cz

Čelo postele vyplňují prakticky odnímatelné a posuvné kvádry potažené bílou kůží, které umožňují širší využití. Zakončení lůžka v dolní části připomíná lavici a vybízí k usednutí.

Moc se mi také líbí nika se zabudovaným osvětlením a světelná rampa po obvodu sníženého stropu. Postel je také bezvadná, zvlášť nám vyhovují odnímatelné opěrky za hlavou, které mají vícero využití, a měkký kvádr v nohách, který nejen efektně lemuje spodní okraj lůžka, ale zároveň zamezuje naražení nohou, jak tomu často bývá v případě tvrdých rámů.

Foto: www.modernibyt.cz

Průsvitný a svítící strop v koupelně je vytvořen pro tyto účely z barrisolu, ne zcela běžně využívaného materiálu.

Kolik času zabrala kompletní proměna bytu?

Petr: Něco málo přes dva měsíce od skutečného zahájení prací až po zařízení bytu. Pokud vím, nezasahovalo se do žádných nosných konstrukcí, ale bylo třeba například kompletně předělat elektroinstalaci. My ale přišli k hotovému a bylo to opravdu příjemné. Architekt přemýšlel, byl nevšedně kreativní a konal. Výsledek mluví za vše!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám