Hlavní obsah

Z centra města odešli do velkého luxusního domu v přírodě

Novinky, nes

Když se manželé ve středním věku obrátili na studio Zaki Design s prosbou o návrh a zařízení interiéru svého nově postaveného rodinného domu, ukázalo se, že mají zatím hotovou jenom jeho hrubou stavbu. Vše ostatní bylo třeba obstarat, instalovat a dokončit. Vzhledem k množství prací, které bylo třeba zajistit, nešlo právě o jednoduchý úkol, ale vše se nakonec podařilo a manželé mají stylový, luxusně vybavený domov blízko přírodě, kde se mohou scházet se svou širokou rodinou.

Foto: Petr Polák

Pro luxusní interiér je charakteristická hra světlých a tmavých barev v nenásilné kompozici.

Článek

Výchozím bodem pro návrh interiéru byl způsob užívání domu jeho majiteli. Manželé v něm plánovali žít po většinu roku o samotě, ovšem zároveň chtěli mít dostatek hostinských prostor pro ubytování svého početného potomstva, které se u nich bude pravidelně scházet na návštěvě.

Foto: Petr Polák

Zajímavostí vstupní haly je masivní dubová podesta s podsvětlenými podstupni. Na stěnách je šedá stěrka s efektním perleťovým nádechem.

Designéři tedy rozdělili dispozici domu do dvou tradičních zón - na společenskou a soukromou. Společenská zóna je situována do přízemí, kde je velký obývací pokoj propojený s jídelním koutem a kuchyní. V přízemí je rovněž hala s bazénem.

Klid, soukromí a ubytování pak návštěvníci naleznou v patře, kde jsou umístěny jednotlivé pokoje, pracovna a také ložnice majitelů s vlastní koupelnou a průchozí šatnou.

Foto: Petr Polák

Vizuálním oživením vstupní haly je dvojice červených kožených křesílek.

Volba materiálů

Stěžejním prvkem interiéru rodinného domu je přírodní hnědý kámen, který se objevuje na četných místech přízemních prostor. Všímavý pozorovatel jej zaregistruje nejen na stěně v okolí krbu, ale také za jednou z televizí a na dvou protilehlých stěnách v místnosti s bazénem.

Tmavé jsou i některé kusy nábytku a dveře. Jejich povrchy zdobí dubová dýha namořená do temně hnědého až černého odstínu. Na nábytek v pokojích, koupelně a v šatně je pak použita dýha z makasaru, charakteristická svým žíhaným vzorem v hnědé a černé barvě.

Foto: Petr Polák

Ústředním prvkem obývacího pokoje je velká bílá sedací souprava.

Protipólem k tmavým prvkům je velkoformátová keramická dlažba z kolekce Roberto Cavalli v odstínu multicolor imitující světlý leštěný kámen. Designéři ji využili v celém přízemí a v patře pak v koupelnách, kde pokračuje v podobě obkladů i na stěnách, pouze v malinko světlejší variantě bianco.

Foto: Petr Polák

Když se sejde rodina, může se buď dívat na televizi, nebo jen do ohně v krbu.

Do pokojů navrhli podlahy z olejovaného dubového dřeva, s nímž se hosté setkají už ve vstupní hale. Je z něj nejen masivní rám velkého zrcadla pod schodištěm, ale především architektonicky velmi výrazný prvek, a tím je rozměrná dřevěná podesta s podsvětlenými podstupni.

Foto: Petr Polák

Kuchyňský ostrůvek je překryt kamennou deskou. Pracovní plocha se spotřebiči je ukryta za dvířky linky v bílém lesku.

Kámen je pak využit ještě jednou v kuchyni, kde je z něj vyrobena deska pokrývající ostrůvek. Pracovní plocha, která je součástí linky, je přes den ukryta za dvířky v lesklé bílé barvě. Kuchyň díky tomuto jednoduchému triku působí stále velmi čistým a uklizeným dojmem.

Foto: Petr Polák

Ke světlým a hnědým odstínům se v ložnici a pokojích přidružila šedá barva.

Zařízení hlavních místností

Dominantou obývacího pokoje, který je od kuchyně částečně oddělen vestavnou knihovnou, je velká bílá látková sedací souprava, z níž je výhled na krb i na televizi.

Pro vytvoření různých nálad lze využít několika druhů osvětlení implementovaných do podhledů v této místnosti.

Foto: Petr Polák

Jedním z přáním klienta bylo zrcadlo v šatně a pořadač na kalhoty.

V patře pak upoutá pozornost hlavně nápadité řešení koupelny, které akceptuje přání manželky klienta mít v této místnosti hodně úložných prostor.

Část stěny proto zakrývá rozměrná vestavná skříň. Druhá je pak ještě v oddělené místnosti pro toaletu.

Foto: Petr Polák

V koupelnách se na stěnách opakuje obklad se stejným motivem, jako je dlažba na podlaze, jen ve světlejším odstínu.

Foto: Petr Polák

V koupelně jsou úložné prostory v podobě velké vestavné skříně.

Hlavní ložnice je zařízena prostě, ústředním prvkem je vysoká bílá postel, kterou doprovází na zakázku vyráběný čistě bílý nábytek. Dvojicí posuvných dveří se vchází do šatny.

Foto: Petr Polák

Majitelé si přáli toaletu oddělenou od koupelny.

Pro chvíle společného odpočinku a relaxace slouží pak úctyhodně velký bazén o rozměrech 12x3 m. Jeho místnost je osvětlena nepřímým osvětlením, které je stejně jako reproduktory implementováno do podhledů.

Nechybí vířivá vana a sprcha umístěná za širokým nosným sloupem, který je chytře využit jako její stěna. Prosklenými dvířky vedle bazénu se vstupuje do parní lázně, kterou manželé upřednostnili před u nás běžnější infrasaunou.

Foto: Petr Polák

Pokoje pro návštěvy jsou laděné ve stejném stylu jako hlavní ložnice.

Foto: Petr Polák

Pracovna majitele domu je zařízena skromně, ale účelně.

Z rušného centra do klidu přírody

Když byly všechny práce na rodinném domě, jehož obytná plocha činí 400 m2, hotové, mohli se manželé konečně stěhovat. Dosud bydleli na pražských Vinohradech, ovšem prostředí centra města jim příliš nesedlo.

Postrádali hlavně dostatek zeleně. Proto se rozhodli nechat si postavit dům na samém okraji hlavního města - v Klánovicích. Odtud to mají do přírody, co by kamenem dohodil.

Foto: Petr Polák

V přízemí rodinného domu je i místnost s velkým bazénem.

Foto: Petr Polák

Sprchový kout je uschován za nosným sloupem, který tvoří jednu jeho stěnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám