Hlavní obsah

Využil zkušenosti a navrhl si komfortní dům podle svých představ

Majitel využil svých profesních zkušeností a navrhl si dům sám tak, aby vyhovoval rodině nejen po stránce dispoziční, ale i estetické. Pro maximální zachování čistého stylu pracoval výhradně s rovnými liniemi, pravými úhly a střídmými barvami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Architektonicky čistému jižnímu průčelí dominují prosklené plochy. Francouzská okna v patře jsou opatřena zábradlím z čirých dvojvrstvých skleněných desek. Terasa ještě čeká na zastřešení.

Článek

Cesta k bydlení má různá řešení, některým investorům vyhovuje rychlá výstavba typového domu, jiní upřednostňují individualitu a uskutečnění svých představ v co největší míře. To vyžaduje především trpělivost, která rozhodně nechyběla majitelům tohoto rodinného domu. Jen na vhodný pozemek dokázali čekat několik let. Při výstavbě postupovali obdobně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Spojení s prostornou venkovní terasou zajišťují posuvné dveře.

„Od počátku jsme měli jasno v tom, že náš dům nebude mít šikmou střechu a bude postaven klasickou zdicí metodou. Dalším požadavkem bylo maximální spojení se zahradou, kde dnes trávíme dost času," nastiňuje první fázi projektu majitel domu. Od toho se začala odvíjet konkrétní podoba domu.

Stavba dostala přísné linie, plochou střechu, fasádu v kontrastní kombinaci bílé omítky a tmavě šedých obkladových desek Cembonit. O bohaté prosvětlení interiéru se starají dřevěná okna, ve velké míře francouzská.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) WC 4) obývací pokoj 5) kuchyň 6) domácí práce 7) jídelna 8) relaxační místnost 9) technická místnost 10) garáž 11) terasa.

Spojení s prostornou venkovní terasou zajišťují posuvné dveře, které jsou součástí posuvné stěny. Terasa je tvořena prkny z exotického dřeva a doplněna letní kuchyní a krbovým tělesem vloženým do gabionové konstrukce. Jako zdicí systém zvolili majitelé Porotherm s vnějším kontaktním zateplovacím systémem, stropy z keramobetonových tvarovek Miako, stavbu pak zastřešují sponkované dřevěné střešní vazníky.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Společný obytný prostor má praktickou keramickou podlahu v příjemně hnědém čokoládovém odstínu. Čisté linie ctí i krbové těleso se skleněnou protipožární deskou.

Na instalaci, s ohledem na technickou náročnost a nadstandardní požadavky majitelů, ještě čeká zastřešení terasy skleněnými tabulemi, které umožní využít venkovní prostor i za chladnějšího počasí, ale zároveň nebudou ubírat světlo interiéru. Skleněná konstrukce s bodovým uchycením je použita i na venkovní zábradlí francouzských oken ve druhém podlaží. Skleněnou tabuli tvoří dvě desky z bezpečnostního skla spojené fólií.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyň odděluje od obývacího pokoje barový pult a stupeň v podlaze. Linka z MDF desek koresponduje s barevností fasády, pracovní deska je z umělého kamene.

Se stejnou pečlivostí jako při navrhování vzhledu a konstrukčního řešení přistupovali majitelé domu k řešení vnitřní dispozice a s tím souvisejících provozních funkcí. Garáž je propojená s domem přes vstupní chodbu, z níž lze pokračovat dále buď do centrálního obytného prostoru, do soukromé zóny v patře nebo vyjít přes relaxační místnost na venkovní terasu.

Obytný prostor spojuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj, přičemž jídelní a obývací část dělí od kuchyňské jeden schod. Optické oddělení zdůrazňuje barový pult. Na kuchyň navazuje místnost pro domácí práce. Z patra do ní vede praktický shoz na prádlo. Do druhého podlaží stoupá jednoramenné ocelové schodiště obložené dřevěným masivem. Patro je řešeno jako soukromá zóna s ložnicí, dvěma dětskými pokoji, pracovnou a dvěma koupelnami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) koupelna + WC 3) pracovna 4, 5) pokoj 6) ložnice rodičů 7) koupelna + WC 8) šatna.

V celém domě je podlahové teplovodní vytápění, které bývá v provozu prakticky jen v zimním období. V méně chladných měsících postačuje k vytopení domu krb s vložkou, z něhož je teplo rozváděno do místností v horním podlaží.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + kk

Zastavěná plocha: 180 m2

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce s betonovými pasy, kompletně zděná systémem Porotherm, cihelné bloky Porotherm 40 P+D, izolace polystyren 10 cm, fasáda dokončena silikonovou omítkou a obkladovými deskami Cembonit, stropy keramobetonové tvarovky Miako, schodiště ocelová konstrukce s dřevěným obkladem

Střecha: sponkované dřevěné vazníky, OSB desky, střešní fólie Sarnafil

Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačním dvojsklem, vstupní dveře dřevěný masiv, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní a celoskleněné posuvné dveře (výroba na míru)

Vytápění: kondenzační plynový kotel, podlahové vytápění, pod okny podlahové konvektory, v koupelnách navíc topné žebříky, krb s krbovou vložkou s rozvodem teplého vzduchu pomocí průduchů i do patra

Odhadovaná cena stavby: stavby tohoto typu stojí cca 6000 Kč/m3 obestavěného prostoru 

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám