Hlavní obsah

Vytvořte si vlastní stylovou vánoční dekoraci

Právo, Sylva Svobodová

O Vánocích kromě stromečku zdobíme interiér. Zkuste letos neutrácet za kýče, ale vytvořte si vlastní dekorace. Vpusťte do svého domova přírodní materiály, vůni čaje, svařáku, měkké textilie a hlavně pohodu.

Foto: Primalex

K Vánocům patří svíčky a svítící dekorace.

Článek

Čajová pohoda

Heslo „méně je více“ platí i o Vánocích. Vyvarujte se přeplácaného zdobení a držte se jasné linky barev, stylu. Stačí střídat dva tři odstíny a výsledek je zaručený.

Foto: Čajová zahrada

Vybírejte hřejivé, měkké materiály a klidný koutek, kde budete relaxovat, až odejdou návštěvy. A nezapomeňte si uvařit báječný čaj s tradičními chutěmi Vánoc: skořicí, jablkem a marcipánem.

Ochutnejte třeba lahodný čaj Vánoční mandle, Vánoční cukroví či kombinaci Rakytník & bílá čokoláda.

Baňky zcela originální

Nemusíte se držet zažitých pravidel, zkuste i něco jiného!

Přinášíme tip na závěsné aerárium, které slouží jako skleněný obal na rostliny, jež svým nenápadným vzhledem krásně dekoruje interiér. V zimních měsících navíc rostlinu ochrání před vysušením, i když občas přetopíme. Ručně foukané sklo se zelení lze zavěsit u stropu třeba nad jídelní stůl.

Foto: Zahrada na niti

Aerária mají tvar slzy se špičkou nahoru i dolů, kapky nebo koule. Hodí se do nich nenáročná tillandsie, sukulenty, mech i orchidej.

Péče o ně není komplikovaná, stačí párkrát do týdne porosit destilovanou vodou, která nezanechá kapky na skle a neucpe rostlinám póry vodním kamenem. Závěsná aerária jsou od 230 Kč, tillandsie od 90 Kč.

Ozdobte si dveře

Vstupní dveře nás vítají, kdykoliv se vracíme. Proto myslete i na ně.

Foto: Fler

Jemný mechový věnec Gabuška hlásá přirozenost, sluší mu plyšové vločky a plstěný bílý domeček. Dekoraci lze samozřejmě zavěsit i na okno nebo stěnu. Nadčasový design se neokouká a mezi přemašličkovanými kolegy vynikne svojí elegancí. Cena 299 Kč.

Světýlka v hlavní roli

K Vánocům patří svíčky a svítící dekorace. Nechte za zády produkty ze stánku a vyrobte si vlastní nádheru. Potřebujete k tomu zavařovací sklenice nebo dózy na potraviny, suché plody, přírodní provázek, štětec, smirkový papír, jemnější čajové svíčky a bílou barvu Primalex Fortissimo.

Zavařovací sklenice natřete barvou. Až zaschnou, lehce je přebruste smirkovým papírem a nakonec podle svého vkusu dozdobte.

Věnce vázané přírodou

Adventní věnec zdobí každý rok svátečně prostřený stůl, dveře, okna.

Foto: Deco Loco

Můžete ho koupit, ale větší radost udělá, když si ho sami vyrobíte. Je to kreativní, levnější a v dobré společnosti velmi zábavné. Uvařte chutný svařák s hřebíčkem, pozvěte kamarádky, známé, přátele, nakupte dekorativní „ingredience“ a pusťte se do tvorby. Stejně jako my v dobré společnosti firmy Deco Loco.

Milujeme tradiční Vánoce

Výtvarnice a návrhářka Zuzana Osako má stylový krejčovský salon Tradice, který se inspiruje původními střihy českých a moravských oděvů.

Foto: Tradice

V kolekcích kombinuje tradiční prvky s moderním designem. Kromě krásných kousků do skříně ovšem vyrábí i bytové doplňky. Do velkého lněného pytlíku dejte bylinné čaje, jako je lípa, meduňka, divizna, nebo ořechy, uchovávejte v něm chleba či chutná jablíčka. Také je to skvělý obal na milý dárek!

Materiál 100% len, velikost 30 x 37 cm, perte v ruce či v pračce na 30 °C, sušte zavěšením. Cena 160 Kč.

Textilie dělají útulno

Polštáře rozmanitých velikostí, přehozy, deky, plédy, to vše patří do interiéru - a v zimě zvlášť.

Foto: Westwingnow

Zachumlejte se, vezměte do ruky hrnek čaje, knížku a meditujte. Domov laďte do barev připomínajících vánoční svátky: bílé, červené, zelené, zlaté či stříbrné. Povlak na polštář s ledními medvědy stojí 714 Kč a je vtipnou dekorací během dlouhé zimy.

Inspirace z hobby betonu

Vytvořte si krásné ozdobičky a potěšíte se hned dvakrát!

Jsou jednoduché a originální. K tvorbě potřebujete hobby beton (seženete ve výtvarných potřebách), nádobu, vodu, dřívko na rozmíchání betonu, silikonové formy s vánočními motivy, barvu značky Balakryl UNI, malý štětec na zdobení.

Foto: Balakryl
Foto: Balakryl

Postup je snadný. Do vybrané formy nalijeme beton, zarovnáme povrch dřívkem a opatrně, až za jeden den, motiv vytlačíme z formy. Výrobek necháme ještě několik dní uležet a nakonec ho ozdobíme podle libosti krycími barvami.

Tulivé a hebké

Měkoučké bavlněné plédy Lusito potěší vyznavače 100% přírodních materiálů.

K dostání jsou i v provedení vlna s příměsí kašmíru a polyakrylu. Vybírat lze z různých barev s výrazným Zig Zag vzorem, s elegantními pruhy nebo s 3D vaflovou vazbou. Vypadají noblesně, a navíc zahřejí nejen na těle, ale i na duši. K dostání jsou v různých variantách od 1490 Kč.

Foto: Lusito

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám