Hlavní obsah

Výstava EXPO 2010 v Praze přibližuje podobu české reprezentace v Číně

Novinky, Kristýna Křížová

Prohlédnout si architekturu českého pavilonu a představit si atmosféru, která vládne na světové výstavě v Šanghaji, mohou všichni návštěvníci pražské výstavy s názvem „Česká republika na EXPO 2010“. Virtuální prohlídka pavilonu je určena pro ty, kdo se do Šanghaje nedostanou. Obrázek o světové výstavě si rozhodně uděláte, příliš hezký ale nebude.

Foto: repro foto, Novinky

Jedna z fotek Herberta Slavíka zachycuje na pozadí fasádu budovy českého pavilonu z puků.

Článek

„Český pavilon patří v Šanghaji mezi nejnavštěvovanější a velice kladně hodnocené, většina obyvatel České republiky však vzhledem ke vzdálenosti místa konání letošního EXPO nemá možnost navštívit jej přímo. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s Českým centrem Praha přiblížit atmosféru českého pavilonu a celého EXPO prostřednictvím této výstavy,“ uvedl generální komisař účasti na EXPO Pavel Antonín Stehlík.

Výstava zaujme poučeného návštěvníka. Ten nepoučený ji bude vnímat jako zvláštní koktejl s nepříliš zdařilou instalací ve spodním patře. Obrázek o světové výstavě si rozhodně uděláte, příliš hezký ale nebude.

Foto: Novinky

Pohled do expozice fotek Herberta Slavíka, které dobře zachycují architekturu českého pavilonu.

Výstava „Česká republika na EXPO 2010“ se skládá z několika částí. V prvním patře Českého centra Praha je možné zhlédnout fotografie agentury Herberta Slavíka.

Ty zachycují návštěvníky při prohlídce jednotlivých exponátů českého pavilonu i architektonicky zajímavé detaily stavby, kterou zvenčí pokrývají tisíce hokejových puků, které vytvářejí půdorys pražského Starého Města. [celá zpráva]

Virtuální průlet expozicí v Šanghaji 

Návštěvníci Českého centra Praha se mohou také virtuálně přenést do osm a půl tisíce kilometrů vzdálené Šanghaje, kde již pátý měsíc probíhá EXPO. Součástí výstavy je totiž filmová projekce simulující průlet prostorem pavilonu České republiky.

Návštěvníci si tak mohou prohlédnout zvlněné interiéry pavilonu v Šanghaji a panely, které lákají pozornost návštěvníků doslova ze všech stran.

Foto: repro foto, Novinky

Interiér českého pavilonu v Šanghaji.

Promítán je i dokument o Českém národním dni na EXPO 2010, který proběhl 17. května a vystoupilo na něm přibližně stopadesát českých umělců - muzikantů, tanečníků aj.

Dokument přibližuje prvoplánovou estrádu plnou nevkusných kreací

Dokument dobře ilustruje i podivné prvoplánové kreace, které EXPO doposud přineslo - puky jako sukně promotérů převlečených za hokejisty, šaškové na chůdách s naší vlajkou a řadu dalších primitivních převleků aktérů, které sice vzbudí pozornost, ale kulturně vzdělaného člověka zvednou ze židle.

Foto: Novinky

Výstava představuje celou plejádu prezenatací.

V dolní části prostor Českého centra Praha se v rámci výstavy koná prodejní expozice obrazů, která nepříliš zdařile přibližuje návštěvníkům jednu z poloh současného čínského umění.

Výstavu „Česká republika na EXPO 2010“ můžete navštívit až do 2. října 2010 na adrese České centrum Praha, Rytířská 539/31, Praha 1. Otevírací doba je od úterý do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu od 12 do 18 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám