Hlavní obsah

Výšková budova poutá pozornost členitou zlatou a stříbrnou fasádou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v roce 2011 pařížská městská rada rozhodla změnit limity pro výšku zástavby ve čtvrti Masséna-Bruneseau ve 13. obvodu na jihovýchodě města, bylo zřejmé, že první výškové projekty na sebe nenechají dlouho čekat. První vlaštovkou se letos na jaře stala 50 metrů vysoká residenční budova nazvaná Bâtiment Home, jejíž členitá zlatá a stříbrná fasáda poutá zaslouženou pozornost.

Foto: Takuji Shimmura

Předností stavby je skutečnost, že každý z bytů vypadá jinak.

Článek

Stavba, jejímiž autory jsou architekti z ateliéru Hamonic+Masson & Associés, s nimiž spolupracovali kolegové ze studia Comte Vollenweider, zahrnuje na dvě stovky bytů a je první takto vysokou budovou postavenou v Paříži od 70. let minulého století.

Zmiňovaných 50 metrů nebylo přitom zvoleno náhodně, právě tolik činí nový limit pro obytné budovy, zatímco kancelářská sídla se mohou tyčit až do výše 180 metrů.

Foto: Takuji Shimmura

V Paříži po mnoha letech vyrostla vysoká obytná budova. Měří 50 metrů.

Foto: Takuji Shimmura

Dům upoutá na první pohled svou zlatou a stříbrnou fasádou.

Foto: Milène Servelle

Zadní stranu domu lemuje moderně pojaté podloubí.

Budova je na úrovni pátého podlaží rozdělena do dvou částí, přesto však funguje jako jeden celek. Zatímco pravou věž jako hadi obtáčejí četné balkóny, terasy levé, stupňovité části se mírně stáčejí ke straně, aby zachytily co nejvíce denního světla.

Výsledkem je, že obyvatelé domu nebudou mít pocit, že by se vzhled jejich obydlí někde nudně opakoval. Každý z bytů, přestože jsou naskládány jeden na druhém, tak má svou vlastní identitu.

Foto: Takuji Shimmura

Terasy a balkóny mají přilákat hlavně ty obyvatele, kteří by jnak hledali rodinný důme na předměstí.

Foto: Takuji Shimmura
Foto: Takuji Shimmura

Dům je tvořen dvojicí u země spojených věží. Funguje však jako jeden celek.

Posledně zmiňovaná přednost je argumentem, který míří na zájemce o bydlení na předměstí. Ti si často pořizují domek, aby si mohli vytvořit svůj unikátní, neopakovatelný domov.

A právě to umožní nová budova. Bydlet sice pohromadě s druhými, ale přitom každý ve zcela jiném bytě. Navíc, spousty teras a balkónů přímo vyzývají ke stolování pod širým nebem, což je opět rys života v rodinném domě, který si obyvatelé domu budou moci dopřávat.

Foto: Takuji Shimmura

Interiéry bytů jsou plné světla.

Foto: Milène Servelle

Rozdílné úrovně některých bytů propojují dvojice schodišť.

Foto: Milène Servelle

Dům nabízí daleký výhled na město i na krajinu za ním.

„Bydlení vysoko nabízí i pocit výjimečnosti. Je to otázka výhledu, přísunu světla a slunečního svitu. Někteří říkají, že mají hlavu v oblacích. Dům umožňuje bydlet ve městě, ovšem zároveň také zavřít za sebou dveře a hledět na krajinu nejen pod sebou, ale také daleko na horizontu, jako kdyby se nic z toho člověka netýkalo,“ popisují ducha stavby její architekti.

Foto: Takuji Shimmura

Některé byty zabírají dvě podlaží.

Foto: Takuji Shimmura

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám