Hlavní obsah

Vymalování bytu ovlivňuje náladu a mění optické vnímání prostoru

Právo, Gisela Růžičková

Jaro je přímo ideálním obdobím pro vymalování bytu. Ovšem zvolit vhodný malířský nátěr nebo vytvořit správnou barevnou kombinaci není vždy snadné. Příjemná atmosféra v bytě je přitom tak důležitá.

Článek

Předtím, než se pustíme do vlastní výmalby, zjistíme, jaký druh omítky v místnosti máme. Ve starších budovách se často setkáváme s vápennými omítkami, v novostavbách to jsou omítky vápenocementové.

Sádrové omítky a stěrkové hmoty, které se vyznačují hladkou strukturou povrchu, se vyskytují v luxusních interiérech. V půdních vestavbách a dřevostavbách se používá sádrokarton a v místnostech s větší zátěží také sklolaminátové tapety.

Vlastnosti omítek

Starší vápenné omítky silně práší a jejich mechanická pevnost se časem snižuje. Před malováním odstraníme staré hliníkové a vápenné nátěry a omítku natřeme penetrací, která pronikne hlouběji do pórů. Nátěr sníží a sjednotí savost disperzní nátěrové barvy, ať už silikátové, akrylátové či polyvinylacetátové.

Romantické růžové stěny ve spojení s šedým kobercem a masivním nábytkem dodávají dívčímu pokoji vitalitu zářivých a intenzivních tónů (Gazel).

Vápenocementové omítky jsou ve srovnání s vápennými odolnější a tvrdší a také natírání je rychlejší. Před malováním strhneme povrch brusnou mřížkou nebo špachtlí a odstraníme hrubá zrnka písku. Také tuto omítku natíráme penetrací a dokončíme jedním až dvěma nátěry vrchní disperzní barvou.

Betonové omítky se dobře tvarují a mají dnes tak žádaný strohý vzhled. V případě, že povrch nepráší, není nutná penetrace, ale použije se rovnou disperzní barva.

Moderní jsou sádrové omítky a stěrkové hmoty. Povrch sádrových omítek je dokonale rovný a připravený k nátěru během dvou dnů. Stěrkové hmoty se brousí podobně jako spoje u sádrokartonu. Dokončovací práce jsou snadné, nepoužíváme nátěry s vysokým obsahem vody a levné disperzní nátěry, které by se mohly od podkladu odlupovat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Chceme-li vytvořit neopakovatelnou atmosféru nebo zdůraznit osobitý styl, zvolíme - třeba jen na jedinou stěnu - antickou zeminu florentskou. Připomene nám Středomoří dávných časů.

Před malováním sádrokartonu pečlivě opravíme škrábance a nerovnosti, použijeme penetraci kvůli sjednocení savosti povrchu a natíráme kvalitní akrylátovou nebo polyvinylacetátovou barvou.

V zatěžovaných místnostech zvolíme jak odolný nátěr, tak zároveň ochráníme omítku sklolaminátovou tapetou. Ta plní nejen funkci estetickou, ale pojistí omítku i před nárazem. Na tapety používáme po základním nátěru akrylátové barvy.

Matný, nebo lesklý povrch

Na celkovém dojmu z místnosti se podílí také správný typ barvy -a nejde jen o odstín, ale i o strukturu povrchu, kterou vytváří.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Koupelna se svěžím světle modrým nádechem a modrými doplňky vyzařuje pozitivní energii, plnou radosti ze života a dobré nálady.

  • Barvy s matným povrchem neodrážejí skoro žádné světlo a špatně se čistí. Naproti tomu dobře skryjí nedostatky na stěně. Dnes jsou navíc k dostání i lehce omyvatelné matné barvy. A pro opotřebované stěny, které potřebují trochu sjednotit, jsou více než ideální.
  • Středně lesklé barvy odrážejí po uschnutí světlo částečně. Používají se hlavně v kuchyni nebo v koupelně a jednoduše se čistí.
  • Velmi lesklé barvy odrážejí hodně světla, proto je využíváme v dětských pokojích.
  • Barvy s hrubou strukturou se podobají matným barvám, ale po uschnutí se lesknou. Jsou také lépe omyvatelné a dobře zamaskují nedostatky.
  • Barvy s hladkou strukturou nabízejí povrch s vysokým leskem. Vyjímají se v obývacích pokojích a jídelnách, ale hodí se i do dětských pokojů. Protože odrážejí světlo, působí místnost prostorněji a prosvětleněji.
Foto: Míchaela Říhová, Právo

Bílá je stálicí v interiérových barvách a v kombinaci se stejně barevnou sedačkou doplněnou hnědým kobercem a dřevěnou podlahou je in.

Barvy ovlivní náladu

Faktem je, že barvy usměrňují naši náladu. Vybraný barevný odstín si vyzkoušíme nejlépe na stěně pod oknem, kam nedopadá světlo v plné síle. Volba odstínu nás může naladit k různým činnostem:

Červená znamená vášeň, energii, teplo, dobrodružství i optimismus. Hodí se do obýváku a jídelny, protože podporuje aktivitu, chuť k jídlu a zábavě. Přesto v této barvě zvolíme jen jednu stěnu nebo menší plochy.

Foto: Archiv, Právo

Teplý odstín meruňkové barvy stěn je synonymem harmonického domova, kde hrají hlavní roli teplo a bezpečí.

Růžová označuje lásku a nevinnost. Použijeme ji v ložnici nebo v holčičím pokoji, kde uklidní a působí romanticky. Aby místnost nevypadala příliš sentimentálně, doplníme ji šedou nebo vínovou.

Oranžová se osvědčila jako stabilní, rozhodná a sebevědomá. Vyniká v obývacím pokoji i v jídelně, kde probouzí smysly. Pozor, může opticky zmenšit místnost, takže ji zvolíme raději tam, kde máme dostatek prostoru a světla.

Zelená dodává energii, uklidňuje, léčí a navozuje bezpečí. Světlé tóny zaujmou v ložnici a v dětském pokoji, svěží zeleň v kuchyni, plné zelené tóny v pracovně. Přemíra zelené láká k lenošení, proto ji vyvážíme dřevěným nábytkem, červenou nebo oranžovou barvou.

Modrá symbolizuje vodu. Znamená klid, bezpečí, autoritu i věrnost. Hodí se do ložnice, koupelny i pracovny. Aby nepůsobila studeně, vybereme doplňky v teplých barvách.

Žlutá připomíná teplo, slunce, léto a podporuje intelekt. Příjemná je v kuchyni, jídelně i pracovně a je vhodná v místnostech orientovaných na sever. Nehodí se do ložnice, kde by mohla vyvolat stres a emoce.

Fialkovou spojujeme s mystikou a tajemnem. Je dobrá všude tam, kde chceme vytvořit prostor bez stresů, takže ji využijeme hlavně v ložnici a v koupelně.

Hnědá je barva tradice, bezpečí a stability. V současné době je módní. Osvědčila se v obýváku. Aby nepohlcovala příliš světla, přidáme krémové tóny na doplňcích a nábytku.

Černá znamená napětí a výstřednost. Vstřebává světlo, a proto ji používáme uváženě. Dobře vyváží sladké barvy, jako je např. růžová.

Bílá znamená čistotu. Je neutrální a stále moderní, i když se dříve zašpiní. Zato má dobré krycí schopnosti a hodí se do jakékoli místnosti za předpokladu, že ji sladíme s nábytkem a doplňky.

Jak změnit prostor

Nátěrové hmoty nevybíráme jen podle barev, které se nám líbí, ale mnohdy potřebujeme upozornit nebo naopak potlačit určitou část místnosti. Vhodnými barvami je možné ovlivnit rozměry pokojů.

Dojmu většího prostoru docílíme:
• volbou světlého studeného odstínu
• nátěrem všech stěn stejnou barvou
• volbou tmavé podlahové krytiny ke světlým stěnám
• nízký strop vymalujeme ve světlejším tónu než stěny
• malý prostor prohloubíme sytými tóny stěn.
Jak místnost zútulnit?
• volbou odstínů teplých barev
• bílým stropem a žlutou či oranžovou výmalbou stěn
• sytě barevné stěny doplníme neutrálními podlahami.

Výběr nátěrových hmot

Důvodů k malování máme zpravidla více. Kromě optické změny nám jde také o zkvalitnění povrchu stěn. Výhodou je velký výběr nátěrových hmot, který nám usnadní rozhodování.

Moderní a všestranné jsou disperzní interiérové barvy, které nahradily klihové malířské nátěry. Skvěle kryjí, takže pro vymalování místnosti stačí jeden až dva nátěry. Vždy záleží na kvalitě povrchu. Plocha natřená disperzní barvou je odolná proti otěru, dlouho si zachovává původní vzhled. Dobře drží na savých podkladech, což v budoucnu dovoluje aplikaci více vrstev bez nutnosti škrábání.

K dalším výhodám disperzních interiérových barev patří jednoduché nanášení, snadné tónování a vysoká vydatnost. Důležitá je také ekologická a zdravotní nezávadnost.

Desatero malování:

1. Odstraníme z místnosti nábytek.

2. Povrchy, které nebudeme malovat, zakryjeme fólií.

3. Odmontujeme kryty svítidel, zásuvek a vypínačů.

4. Nesoudržnou malbu oškrábeme a první nátěr uděláme štětkou.

5. Odstraníme včas maskovací pásky na barevných přechodech.

6. Zkontrolujeme, zda máme dostatek barvy.

7. Před natíráním stěn pořádně rozmícháme barvu.

8. Výmalbu začínáme stropem a necháme ji vyschnout.

9. Váleček vedeme jedním směrem kvůli struktuře beze skvrn.

10. Opravy hladkých povrchů děláme stejným válečkem.

Barvy se ředí vodou a jsou cenově dostupné. Odolnost malířských barev vybíráme hlavně podle prostředí. Zatímco na stropy v obytných místnostech, které jsou zatěžované minimálně, volíme otěruvzdorné nátěry, na stěny se střední zátěží můžeme použít lehce omyvatelné disperzní barvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám