Hlavní obsah

Výhled a dvousetletá historie, tak vypadá romantika mezi čtyřmi lopatkami

Novinky, Jana Nesvadbová

Když se na realitním trhu objeví zachovalý větrný mlýn, navíc citlivě proměněný na obytný dům, je to vždy výjimečná záležitost. Mnoho takových objektů se totiž nezachovalo v tak dobré stavu, aby zvládly transformaci a udržely si svůj někdejší půvab a základní rysy, včetně lopatek. Jedním z nich je mlýn v anglické vesnici Charing. Ten je momentálně k mání v přepočtu za 27,4 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Větrný mlýn je tak elegantní, že připomíná panenku.

Článek

Je to hezká, elegantní budova, která tak trochu připomíná panenku. Čistě bílý vršek jako porcelánová hlavička, směrem dolů se táhnou šaty z tmavého obložení zakončené bělostnou krajkou zábradlí ochozu. Z pod šatů pak vykukuje jako spodnička základna z režných cihel. Není divu, že stavbu místní někdy označují jako mlýn v halence.

Jeho historie se datuje kamsi na samý počátek 19. století. Konkrétní datum stavby se již nezachovalo. Ale ví se, že mouku tento mlýn mlel ještě v roce 1892.

Pak jej vesničané přestali používat, protože nedaleko postavili nový, modernější a hlavně – poháněný vodou, jejíž tok je spolehlivější než plynulé proudění větrů. V roce 1917 mu pak dočasně sňali i lopatky, protože je poničila vichřice.

Větrný mlýn pak dlouho zůstával bez většího povšimnutí, až v roce 2002 jej společně s celým hospodářstvím koupila rodina Jo Rogersové. Přesněji její rodiče. A protože hospodářství bylo již pro starší lidi příliš veliké, nabídli také dceři, aby se do vesnice v Kentu přistěhovala se svou rodinou.

„Prodali jsme tedy své domy, moji rodiče koupili toto panství a v průběhu let každá z částí rodiny po nějaký čas bydlela přímo ve mlýně. Výhled odtud je úžasný. Obzvláště z vršku. Je odtamtud vidět až do Dungeness (ostroh na pobřeží v Kentu – pozn. red.). Budeme smutní, až jej prodáme, protože ne každý může říct, že je vlastníkem větrného mlýna. Chtěli bychom proto, aby náš milovaný domov získal někdo, kdo k němu bude mít stejný vztah jako my,” svěřila se webu anglického deníku The Sun Jo Rogersová.

Mlýn je rozdělen do čtyř podlaží. V přízemí je obývací pokoj a v patrech nad ním jsou ložnice. Jedna z nich je přitom snadno využitelná i jako pracovna. K mlýnu je připojena menší budova, jako přístavba. Dlužno dodat, že je velice hezky sladěna s mlýnem a tak působí už na pohled jako jeho zcela přirozená součást a málokoho by napadlo, že vlastně k původní stavbě původně nepatřila.

Boční strany má z režného zdiva, čelní část s výraznými bílými okny je pak obložena stejným materiálem jako věž mlýna. V přístavbě je kuchyň, ložnice a druhý obývací pokoj, jejž lze ale proměnit podle potřeby na další soukromou místnost.

K mlýnu patří také dvojgaráž a několik hospodářských budov s platným stavebním povolením k eventuální přestavbě na obytné. Majitelé se mlýn rozhodli prodat, a to za částku 945 tisíc liber, to je v přepočtu 27,436 milionu korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení ve větrném mlýně?
Ano, to musí být nádherné.
36,9 %
Trvale bydlet ne, ale na dovolenou by to mohlo být pěkné.
39,2 %
Nevím, asi by mi to bylo jedno.
1,6 %
Spíše ne. Něco mi na tom nesedí.
7,8 %
Ne, to mě nijak neláká.
14,5 %
Celkem hlasovalo 255 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám