Hlavní obsah

Vychytávky pro starostlivé rodiče

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Prostředí pro vaše dítě by mělo být vlídné a útulné, měkké i přívětivé, aby se v něm nový člověk cítil bezpečně. Novorozenec samozřejmě nemá velké prostorové nároky, byla by ale chyba si myslet, že svůj prostor nepotřebuje vůbec. Každé, i to nejmenší dítě vnímá své okolí.

Článek

Vidí barvy i tvary ve svém nejbližším okolí, což je z hlediska získávání vjemů a rozvíjení dovedností velmi důležité. Okolí by mělo v kojenci vzbuzovat pocit bezpečí a jistoty. K vytvoření kladných pocitů i citového pouta mezi dítětem a rodiči má interiérové řešení blíž, než bychom si mohli myslet.

Postýlka je nejdůležitější

Novorozenec většinu času tráví v postýlce, ta je v podstatě celým jeho světem. Měla by být pro něj naprosto bezpečná. Pohodlný a prodyšný slamníček, příčky, přes které je sice vidět, ale hlavičku skrz ně neprostrčí.

Poměrně brzy začne miminko pozorovat svět, proto by poloha lůžka měla umožňovat pokud možno maximální vizuální kontakt jak dítěti, tak i mamince. Některá postýlka má kolečka usnadňující přemisťování po pokoji, kolečka bývají doplněná brzdičkou, takže nedojde k samovolnému posunu.

Jednoduchý bílý nábytek si šikovná matka vyzdobí i sama. Na povlečení i bezpečnostní ohrádku u postýlky dekorace našijeme. Také hrací deku i svítidlo vyzdobíme stejnými motivy. Na nábytek obrázky nakreslíme nebo je vyřežeme z překližky. Foto Abitare

Výška matrace je nastavitelná do několika poloh. Ta nejvyšší je pro úplně malé miminko, postupně, jak se zvyšuje mobilita dítěte, se posouvá směrem dolů. Ideální výška bočnic postýlky je zhruba 60 cm a rozchod příček maximálně 7,5 cm.

Co ještě potřebujeme

Hlavně pro pohodlí maminky a bezpečnost dítěte bychom měli mít přebalovací stůl. V zásadě bychom si vystačili i s obyčejným stolem, na který položíme bezpečnostní podložku. Ta má zvýšené okraje, aby se děťátko v nestřeženém okamžiku nepřekulilo. Přebalovací stůl jako takový má zvýšené okraje pevné.

Variabilní dětský nábytek, který s naším dítětem doslova poroste až do batolecí fáze. Foto Hülsta

Ve spodní části má integrovanou skříňku na plenky, olejíčky a vše potřebné. Výhodná je i takzvaná hrací deka, měkká podložka, kterou položíme na podlahu. To je v podstatě vše, co kojenec ke spokojenému životu potřebuje. 

Na barvách záleží

Protože vizuální kontakt a vjem je pro dítě velmi důležitý, jsou podstatné i barvy, kterými je obklopíme. Platí, že oko novorozence nejlépe vnímá syté a výrazné barvy, ale pozor, abychom z pokojíčku nevytvořili nepřehledný a zmatený barevný chaos, který miminko spíše zneklidní.

Vhodně sladěné barevné kombinace dokáží optimálně stimulovat nálady a pocity. Jak dítě roste a začíná vnímat i tvary, přidáme do pokoje kromě barev také postavy a figurky, se kterými může komunikovat.

I malé slečny jsou dámy. V růžovém budoáru pro princeznu se krásně sní. Foto Abitare

Kvalita a bezpečnost

Dbejte na zdravotní nezávadnost předmětů, kterými je dítě obklopeno. Pokud cokoli kupujeme, ověříme si atestaci a certifikaci. U barev jde např. o chemikálie, které musí být zdravotně nezávadné. Nábytek a hračky nesmí být rozebíratelné na drobné součásti, které by dítě mohlo dát do úst nebo vdechnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Sólo pro studentský pokoj

Dětský a posléze studentský pokoj může mít hodně podob. Plní různé funkce - od vzdělávání až po zábavu. Při vybavování se zaměříme kromě vhodné postele...

Minipracovna pro školáky

Prázdniny ještě neskončily, ale pokud máte potomka, pro kterého letošní školní rok bude ten první, možná přemýšlíte o tom, jak zařídit jeho budoucí pracovní...

Výběr článků

Načítám