Hlavní obsah

Vybírejte kvalitu, vyhněte se toxickému nádobí

Právo, Karolina Černá

Při zahřátí na 200 °C se z povrchu nekvalitního nádobí začínají uvolňovat toxické látky, které mohou v dlouhodobém horizontu negativně ovlivnit zdraví. Proč tedy vařit ve škodlivém nádobí, když nabídka na trhu je tak široká?

Foto: Tchibo

Třídílná sada hrnců Mystery pro všechny typy sporáků včetně indukčních je z ušlechtilé oceli. Hrnce mají sendvičové dno zajišťující rychlou rovnoměrnou distribuci tepla. Poklice lze uschovat v příslušném hrnci, takže sada šetří místo ve skříni.

Článek

Alternativou mohou být hrnce a pánve z přírodních materiálů, jako jsou ocel, litina a keramika.

Nádobí z nerez oceli je oblíbené a praktické. Odolá korozi a dobře se udržuje, je-li ovšem kvalitní. Poznáme to podle tloušťky nerezu, zastoupení vodicích prvků (hliník, křemík, magnézium).

Důležité je sendvičové dno, minimálně třívrstvé, kdy se střídají ocel, hliník a ocel. Jen tak totiž hrnec vede rovnoměrně teplo. Nejvyšší kvalita je na dně nádobí označována čísly 18/8, 18/10 či 18/12. Řídit se můžeme také hmotností nádobí, nemělo by být podezřele lehké.

Nerez nádobí bývá vhodné na jakýkoli typ varné desky, můžeme ho dát i do trouby, má-li speciální rukojeti, které snášejí vysoké teploty.

V domácnostech často chybějí nerezové pánve, protože jídlo na nich připravované má tendenci se připalovat. Proto dbáme na podlévání, případně dostatečné množství tuku, což však každému nemusí vyhovovat.

Pozor! Nekvalitní nerez může při poškrábání či dlouhodobém skladování potravin (marinování) vypouštět kovy do jídla!

Klasika: keramika a litina

Keramické hrnce bývají ozdobou kuchyně. Kvalitní typy jsou z neporézní glazované keramiky, aby dlouho vydržely, nepohlcovaly pachy a neabsorbovaly barvy z potravin. Jsou také odolnější proti poškrábání a rozbití.

K celokeramickému nádobí patří oblíbené zapékací misky, vhodné do trouby i do mikrovlnky. Nádobí s vnitřním keramickým povrchem, nano keramickým nástřikem, lze používat na varných deskách, a to včetně indukčních. Čím hladší je povrch, tím lépe.

Umyté nádobí snadno a rychle. Pořiďte si myčku

Bydlení

Litina je poměrně těžká, toto nádobí charakterizují silné stěny i dno. Vždy se zahřeje rovnoměrně v celé ploše. Může mít smaltovaný povrch, tedy čistě minerální glazuru, která zajistí nepřilnavost.

Smaltovaná litina je praktičtější než přírodní bez povrchové úpravy, navíc vypadá lépe díky barevným glazurám. Na litinových pánvích bez problémů a tuku opečeme maso tzv. naprudko, v litinových hrncích připravíme maso v troubě.

Průhledné varné sklo

Pro zapékací mísy, hrnce a pekáče se používá varné sklo, směs bóru a křemíku nebo bóru a silikátu. Nádobí je praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct, uložit ho do mrazáku a ohřívat v něm pokrmy v mikrovlnce.

Nelze ho použít na indukční desky, pro vaření na plynu se doporučuje používat speciální plotýnky. Pozor také na prudké změny teplot, rychlé zchlazení vede k prasknutí materiálu!

Méně používané typy

Smaltované nádobí je povrchovou úpravou podobné teflonu, odolá náhlým teplotním změnám, dlouho udrží teplotu. Nevýhodou je náchylnost k otlučení či poškrábání. Poškozené smaltované nádobí rozhodně nepoužíváme, protože částečky železa a pojiva mohou kontaminovat potraviny.

Dřez a baterie mají ladit s pracovní deskou i stylem kuchyně

Tipy a trendy

Měděné nádobí je vysoce estetické, podobně jako titan má punc luxusu. Z vnitřní strany bývá potahované cínem a nebo nerezovou ocelí, zatímco vnější strana bývá potahována mědí, která zajistí optimální využití tepelné vodivosti.

Oceněný skleněný hrnec

Mladý designér Huy Pham navrhl klasické, a přesto netradiční nádobí – varné hrnce Fority ze simaxového borosilikátového skla vznikly jako bakalářská práce na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Foto: Huy Pham

Pham byl za hrnce nominován a oceněn v Národní ceně za studentský design 2017 (Design Cabinet CZ), kde získal ocenění Excelentní studentský design a Cenu ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

„Jde o nadstandardně zvládnutý návrhářský úkol redesignu tradičního výrobku, jehož výsledek výborně doplní sbírku designu skla Uměleckoprůmyslového muzea v Praze,” říká ředitelka Helena Koenigsmarková.

Varné nádobí Fority je připraveno k výrobě, na případného zhotovitele stále čeká.

Je dobré vědět

Koupené nádobí si musí rozumět s typem naší varné desky.

Pozor na úchyty hrnců, ne vždy snesou vaření na plynovém sporáku či v troubě.

Dbejme na praktické a bezpečné úchyty, abychom se nespálili.

U plynového sporáku nesmějí plameny ohřívat vnější stranu hrnce a poškodit tak jeho plášť.

Univerzální jsou poklice ze skla a z nerezu, s otvorem pro páru, případně se sítkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám