Hlavní obsah

Vybavte se na grilování

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech stále roste obliba vaření, stolování i nejrůznějších párty pod širým nebem. Grilovat se dá nejen na zahradě, ale i na terase či balkóně. Stačí jen si vybrat to správné náčiní.

Článek

Grilování představuje pro mnoho Čechů v letních měsících stále oblíbenější způsob trávení volného času. Kromě úprav nejrůznějších druhů masa v poslední době na české grily stále více míří i různé druhy zeleniny od kukuřice po lilek. Dnes se již mnozí nebojí zařadit na seznam grilovaných lahůdek i ovoce.

Grilování je vlastně rychlá a přímá tepelná úprava na horkém ohni, barbecue pak pomalá a nepřímá úprava na velmi mírném a kouřícím ohni. Běžné užití slova "barbecue" je však zejména spojeno s jakoukoliv labužnickou událostí, spojenou s vařením pod otevřeným nebem.

Výběru grilu věnujte náležitou pozornost. Foto Electrolux

Slovo "barbecue" pochází údajně ze slova indiánů Taino "barbacoa". To označuje mřížku z tenkých zelených větviček zavěšených nad otevřeným ohništěm. Jiný častý výklad vidí jeho původ ve spojení "barbe-a-queue" z haitské francouzštiny. To doslova znamená "od vousů po ocas", v přeneseném slova smyslu tedy, že ugrilovat se dá téměř vše.

Dřevo na grilu

Asi nejčastějším a nejrozšířenějším způsobem je stále grilování na dřevěném uhlí, spotřebitele láká především cenová dostupnost a nenáročná údržba jednoduchého grilu.

Gril na dřevěné uhlí je vyráběn v různých provedeních, např. plechový nebo litinový. Litinové zahradní grily jsou těžší, s delší dobou životnosti. Také lépe drží teplo. Plechové grily jsou zase levnější, takže se dají snadno nahradit za novější model.

Vybírejte pečlivě

Pokud si vybíráte nový gril, sledujte nejen funkčnost výrobku a cenu. Zajímejte se i o jeho vybavení včetně koleček, madel, odnímatelných roštů pro usnadnění manipulace, možnost motorového pohonu grilu a ochrany proti větru. Dalším jednoduchým řešením jsou dvojité grilovací mřížky. S nimi se dá grilovat i na obyčejném ohni.

I špízy se dají připravit na grilu. Foto: grily-weber.cz

Na sopečném kameni i na plynu

V poslední době se stále více prosazují lávové grily, především v restauracích. Lávový kámen velmi snadno absorbuje teplo. Samotné grilování probíhá tak, že kameny umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu.

Díky poréznímu povrchu lávových kamenů, které vstřebávají velké množství odkapávajícího tuku, se tak předejde nežádoucímu vzplanutí. Někdy se místo lávových kamenů dají použít kvalitnější keramické brikety. Tento způsob úpravy je velmi zdravý, někteří labužníci ale postrádají onu charakteristickou příchuť vzniklou o něco "nezdravější" úpravou na dřevěném uhlí.

Poslední dobou se rozšířují i plynové grily. Jejich velkou výhodou je bezpečnost, čistota a rychlost. U plynových grilů výrobci využívají nejnovějších technologií, ty umožňují dobré a rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu.

Reklama

Výběr článků

Načítám