Hlavní obsah

Vstupní haly a předsíně nemusí návštěvníky vystrašit

Právo, Gisela Růžičková

Závětří, zádveří, předsíň nebo hala - všechny tyto varianty vstupu do bytu nebo domu tvoří předěl mezi venkovním a vnitřním prostředím, naším soukromím. Ale ani za tento přechod dovnitř bytu se nemusíme stydět, jelikož dnes již předsíň může vypadat příjemně a stylově přivítat nejen návštěvníky.

Foto: Dřevotvar Jablonné, Právo

Prostorná předstíň nám usnadní výběr doplňků.

Článek

Prostory závětří nebo samotného vstupu do bytu se vzájemně ovlivňují a doplňují se zádveřím, předsíní případně halou. Kdysi tmavý vstup do bytu se dnes mění v místnost plnou světla, kde ještě doznívá spojení s okolní přírodou.

.: Osvětlení je velice důležité, dokáže i s malým prostorem zázraky. foto: Právo/archiv firmy Ikea

Vstup nám chrání závětří

Závětří je vnější částí vstupní zóny rodinného domu. Ochrání nás proti nepřízni počasí, umožní nám pohodlně si očistit obuv, případně tu schováme tašku s nákupem.

  • Závětří tvoří většinou jednoduchá stříška a podesta, která může být přístupná i po schodech se zábradlím. Jeho součástí bývá i boční stěna nebo jiná zábrana, která chrání prostor před dveřmi proti větru a dešti.
  • Minimální hloubka by měla být 60 cm.
  • Nezapomínáme ani na venkovní část vstupu, kterou dotváří chodník a zeleň navazující na okolní prostředí.

.: Vhodně zvolené osvětlení rozsvítí vstupní halu.

foto: Právo/Luminex

Pozor na minimální šířku předsíně

Aby předsíň plnila svůj účel, měla by být dostatečně prostorná. Minimální šířka by neměla být menší než 110 cm. Nejmenší doporučená délka je 120 cm, ovšem praktičtější a pohodlnější jsou větší rozměry.

Předsíň by neměla sloužit jen jako průchod. Měla by umožnit alespoň úpravu zevnějšku před odchodem z domu nebo naopak vstupem dovnitř.

Co by v předsíni či hale nemělo chybět

Dnes jsou moderní jednoduché tvary nábytkových sestav, které se dobře kombinují se samostatnými a výjimečnějšími kusy nábytku (solitéry), květinami, obrazy, případně dalšími výtvarnými doplňky.

BotníkZásuvky (Dřevotvar Jablonné)

Bezpečnost je základ

Vstup má umožňovat plynulý průchod do bytu, ale zároveň zabránit vniknutí nežádoucích osob. Ke standardní ochraně bytu patří bezpečnostní dveře včetně zámků.

Měli bychom také vidět i slyšet ty, kdo k nám přicházejí a stojí zatím venku za zavřenými dveřmi. K tomu slouží kromě základního kukátka ve dveřích i řada dorozumívacích zařízení nebo video systémů, které jsou vybaveny elektrickým vrátným a domácím telefonem v případě větších rodinných a činžovních domů.

Stěny, stropy, podlahy

Stěny a stropy by měly mít povrch, který se lehce udržuje v čistotě a je dostatečně odolný proti vodě i opotřebení. Na stěnách předsíní se osvědčily povrchové úpravy, které vydrží časté otírání - nevyhneme se mu, když se v užších předsíních sejde víc členů domácnosti nebo hostů, mnohdy se o stěny opíráme i při zouvání...

.: Prostorového efektu dosáhneme barevně sladěnými doplňky.

foto: Právo/Dřevotvar Jablonné

Na podlahu se hodí nenasákavá keramická dlažba s protiskluznou úpravou, ale vhodná je i podlaha z PVC, která se také dobře udržuje. Chybět by neměla ani čisticí podložka, která zabrání vnášení nečistot dále do bytu.

Barev se bát nemusíme

Dnešní doba přeje barvám i ve vstupním prostoru. I tady můžeme používat syté pastelové barvy, ale nic nezkazíme ani bílou. Vkusně působí vzájemné sladění barev předsíně a haly s barevným pojetím obytných místností. Zajímavé je ovšem nejen ladění tón v tónu, ale i kontrast.

Příbuzné barevné tóny se hodí do malých místností, ale i tam, kde chceme, aby vynikl nábytek nebo jiné předměty.

Barevné kontrastní stěny více vyniknou ve větších prostorech. Neutrální barvy, jako je bílá, šedá, béžová nebo písková, skvěle doplňují syté tóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Praktické věšáky do každé předsíně

Věšák patří asi do každé předsíně, ať už je součástí předsíňové stěny, tyčový s háčky nebo vyrobený svépomocí. Pro výběr druhu věšáku je dobré řídit...

Výběr článků

Načítám