Hlavní obsah

Vsaďte na kvalitní a stabilní interiérové dveře

Právo, Gisela Růžičková

Abyste i vy byli při výběru nových interiérových dveří spokojeni, musíte mít šťastnou ruku a jasnou představu o tom, jaký typ dveří potřebujete.

Foto: Sapeli (4x)

Dveře Rede, bílé, lakované nahladko, posuvné, kování mušle Entero

Článek

V interiéru samotném se setkáte s dveřmi vchodovými, pokojovými, koupelnovými, ale i s dalšími typy: z laminátu, masivu, s 3D fólií, nabízí se i skleněné nebo posuvné. Také dveře shrnovací, které šetří místo. Kromě toho, že by měly splňovat svou funkci, mají též ladit s ostatními prvky interiéru.

Foto: J.a.p.

Skryté zárubně Aktive, dveře Master.

Materiál a povrchová úprava

Interiérové dveře rozdělujeme podle konstrukce materiálu a povrchu na:

Hladké dveře, které se skládají z lehkého dřevěného rámu, opláštěného z obou stran krycí vrstvou. Rám dveřního křídla není viditelný.

Foto: Masonite

Profilované hladké interiérové dveře, model Anglet Vertika, bílé s pískovaným sklem, cena 3390 Kč bez DPH pro šířky dveří 60 až 80 cm (výplň voština).

Rámové dveře se také vyrábějí z lehkého dřevěného rámu. Rám dveřního křídla je viditelný a je vyplněný. Výplň může být ze stejného materiálu, třeba ze skla.

Masivní dveře, tzv. venkovské jsou výplňové dveře z masivního dřeva s frézovanými profily ze slepovaného masivního dřeva (borovice nebo smrk).

Plechové dveře se obvykle používají v technických místnostech, sklepech nebo půdních vestavbách. Jejich povrch tvoří pozinkovaný plech a jsou velmi nenáročné na údržbu. Ač na první pohled mohou tak působit, nemají žádnou protipožární odolnost.

Skleněné dveře se zpravidla skládají z 8mm bezpečnostního skla. Klasickou volbou bývá čiré sklo, dále pak můžete volit pískované sklo, tónované nebo designové sklo s vnitřním grafickým motivem či látkou.

Foto: J.a.p.

Celoskleněné dveře posuvné po stěně Trix Heavy.

Posuvné dveře - prostorově úsporné, k dostání ve dvou provedeních, mohou zajíždět po stěně nebo do stěny (stavebního pouzdra). Jejich výhodou je, že nepotřebují žádný prostor pro otevírání.

Foto: Sapeli

Posuvné jsou praktickým rešením při nedostatku místa.

Shrnovací dveře se vyrábějí z plastu v různých barevných variantách a dekorech a je možné je v případě potřeby rozšířit přidáním lamel. Lze je nasadit jak do stávajících dřevěných nebo kovových zárubní, tak i do zděných otvorů. Při jejich montáži si sami určíte směr otevírání.

Povrch dřevěných dveří

Povrch dveří může zářit pastelovými barvami, ladit s dřevodekorem nábytku či nést stejný vzor tapety nebo výmalby, jakou mají stěny v místnosti.

Foto: Sapeli

Dveře Elegant, povrch Karton - tapeta, skryté zárubně, 13 870 Kč.

Dveře s dekorem mají robustní fóliový potah s 3D efektem, který se snadno udržuje a má maximálně přírodní kresbu. Hodí se do všech místností, ve kterých musí dveře něco vydržet.

Lakované dveře jsou opatřeny několika vrstvami akrylátového laku, který je tvrzený proti UV záření. Jejich povrch je díky tomu hedvábně matný, třpytivý a mimořádně kvalitní.

Laminátové (CPL) dveře jsou obzvlášť odolné vůči poškrábání, oděru a nárazům. Z hlediska designu jsou tyto dveře dostupné ve formě přírodních dřevěných imitací, které vyzařují krásu a eleganci.

Foto: Masonite

Dveře Dominant s povrchovou úpravou CPL laminát s horizontálním dekorem bardolino s obdélníkovým prosklením, cena 4420 Kč bez DPH pro šířky dveří 60-90 cm (dřevotřísková výplň).

Foto: Masonite

Vchodové interiérové dveře do bytu Lume Extra Safety Acoustic zařazené v bezpečnostní kategorii RC2 se zvýšenou protihlukovou odolností. Povrchová úprava CPL laminát v dřevodekoru Nebraska, cena 10 000 Kč bez DPH pro šířky dveří 60 až 90 cm.

Dveře s dýhou chrání několik vrstev ekologického akrylátového laku, který je tvrzený proti UV záření. U těchto dveří jde o dýhy z přírodního dřeva.

Foto: Sapeli

Otočné dveře Sapglass, sklo Graduel, zárubeň Normal dýha ořech EV.

U masivních dveří se používají výhradně přírodní materiály, díky kterým jsou dveře mimořádně robustní. U masivu záleží na kvalitě povrchové úpravy. Dveře bez konečné povrchové úpravy si můžeme upravit sami.

Vnitřní struktura

Dalším důležitým znakem kvality dveří je vnitřní struktura dveřního křídla. Na složení struktury totiž závisí kvalita a stabilita dveří. A tak je na vašem rozhodnutí, zda je budete denně používat.

Voštinové jádro - díky voštinové struktuře jsou dveře mimořádně lehké, přesto mají kvalitní povrch a vydrží vysoké plošné zatížení.

Odlehčená dřevotřísková výplň má dobrou stabilitu a základní zvukovou izolaci.

Dřevotřísková výplň - používá se jádro z masivní překližky pro oblasti s vysokou hlukovou zátěží. Vhodné pro bytové dveře ve vícegeneračních domech.

Foto: Masonite

Bílé texturované dveře model Octavianus, osazené sklo typ kůra čirá, cena 3480 Kč bez DPH pro šířky 60 až 90 cm (výplň voština, jádro z masivní překližky).

Jaké jsou trendové?

Nejžádanější je odolný laminát a extra kvalitní 3D fólie.

Nejoblíbenější jsou rámové dveře z odolného laminátu masivní konstrukce, s šířkou rámu 14 cm a výplní MDF (středně zhuštěná dřevovláknitá deska) o síle 12 mm, s extra kvalitní 3D fólií.

Oblibě se těší i voštinové dveře se šířkou rámu 55 mm, s výplní z lepené voštiny a oblými hranami bez viditelného spoje.

Foto: M&T

Mušle Maya, celoskleněné dveře.

Foto: M&T

Mini kování na sklo.

Foto: M&T

Kování Maximal, titan, černý matný kov, vlna cappucino.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Pravé a levé otvírání?

Představte si, že před dveřmi stojíte. Rozhodnout se musíte mezi dveřmi, kterým se říká „pravé“ nebo „levé“.

Pravé dveře mají usazení pantů na pravé straně a kliku vlevo. Dveře otevíráte pravou rukou směrem k sobě.

Levé dveře mají usazení pantů na levé straně a kliku vpravo. Dveře otevíráte levou rukou směrem k sobě.

Nezapomeňte na kování

V kurzu je černá barva, propůjčuje dveřím poutavý vzhled.

Přirozenou patinu vytvoří naturální mosaz!

Hranaté tvary působí v interiéru jako elegantní prvek.

Moderní je i sladění kování s povrchem dveří.

Netradiční variantou je kování v dekoru kůže.

Velkoformátové dveře potřebují dlouhé madlo s komfortním zamykáním.

Kování v podobě mušle se hodí pro posuvné dveře do stavebního pouzdra.

Ke skryté zárubni patří vždy kování s magnetickou střelkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám