Hlavní obsah

Vodní radovánky si nejvíce užijete ve vlastním bazénu

Právo, Gisela Růžičková

Bazén se pomalu stává samozřejmým prvkem moderní zahrady. Bývá tím pravým místem pro odpočinek a relaxaci. Chcete si ho pořídit na letošní sezónu? Dobře navržený, umístěný a kvalitně postavený bazén zvýší komfort zahrady i nemovitosti jako celku.

Článek

Jsme-li milovníky vodních radovánek, je nejvyšší čas uvažovat o stavbě vlastního bazénu.

Jsme-li milovníky vodních radovánek, je nejvyšší čas uvažovat o stavbě vlastního bazénu. Jde ovšem o dlouhodobou investici, a proto dobře zvážíme nejen způsob využívání bazénu, ale také stavební přípravu, montáž, technologii, případně zastřešení.

Výběr typu bazénu ovlivní finance a předpokládaný provoz.

Samonosné bazény se vyrábějí horkovzdušným svařováním s vysokou pevností spojů. Materiál je mrazuvzdorný, s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, zdravotně nezávadný (rozměr 3x7x1,5 m, 51 550 Kč).

FOTO: archiv firmy Albion

  • U bazénů určených pro děti, nebo do menších zahrad, se spokojíme s velikostí 6x3 m a hloubkou 1,2 m. Předností těchto bazénů je hlavně jejich finanční dostupnost.
  • Bazény střední velikosti do 8x4 m a hloubky 1,5 m využije ve volném čase již celá rodina.
  • Pro aktivní relaxaci jsou ideální bazény s délkou od 10 m a šířkou 4-6 m. Působí luxusním dojmem, zvlášť když vybereme netradiční tvar, plně automatické ovládání nebo zajímavou bazénovou dlažbu či přelivný žlab.

Kam bazén umístíme

Místo pro bazén vybíráme s rozmyslem, dodatečné změny už nejsou možné. U venkovních typů dobře využijeme sluneční paprsky. 

Zastřešení Dallas - elegantní konstrukce umožňuje několik variant provedení - od nenápadného nízkého zastřešení až po vysoké. Systém vodicích prvků poskytuje hladký posuv zastřešení (od 104 000 Kč).

FOTO: archiv firmy Albion

  • Bazén se snažíme umístit tak, aby na něj dopadalo slunce po většinu dne. Jestliže budeme vodu v bazénu ohřívat solárními panely nebo tepelným čerpadlem, měl by stát poblíž těchto zařízení.
  • Zapomínat bychom neměli na odpočinkové zóny v okolí bazénu, ani na místo pro případné pojezdové kolejnice zastřešení nebo na prostor pro filtrační zařízení.
  • Ne každý bazén budeme užívat celoročně. Jestli se rozhodneme pro venkovní bazén bez zastřešení, počítejme s tím, že plavecká sezona potrvá pouhé dva měsíce. Samozřejmě že bude záležet na počasí. Při investici do zastřešení a vyhřívacího systému tuto dobu prodloužíme zhruba na půl roku.

Rozmanitý rejstřík materiálů

Při stavbě bazénů se využívá mnoha materiálů. Každý má své výhody a nevýhody a je určen pro konkrétní použití nebo umístění.

Zastřešení Universe (4,25x8,5x1,4 m) s klasickou linií, která má optimální poměr výšky i tvaru, je vyrobeno z jednokomorového polykarbonátu se standardní pojezdovou dráhou. Tvoří ho soustava čtyř mobilních segmentů obloukového tvaru (139 000 Kč).

FOTO: archiv firmy AZ-Relax

  • Polypropylenový bazén (plastový) se přizpůsobí jakémukoli tvaru, rychle se usadí a zabetonuje. bazén nemá kovové části, takže jeho konstrukce nerezaví a navíc je cenově dostupný. Nehodí se ale pro velké rozměry, materiál je tepelně roztažný a vydrží 25 let. 
  • Také bazény z fólií jsou tvarově rozmanité s neomezenou hloubkou a velikostí i možností šikmého nebo víceúrovňového dna, různých barev a vzorů. Hodí se na rekonstrukce starých bazénů, jsou však stavebně i časově náročné, mají vyšší pořizovací cenu a fólie podléhá mechanickému poškození. Jejich životnost se odhaduje na 15 let.
  • K výhodám laminátových bazénů patří výroba bez přerušení, napojování a ostrých hran. Tepelná izolace u venkovních bazénů prodlouží koupací sezonu. Trvanlivost a pevnost použitého materiálu zaručuje životnost minimálně 30 let.

Solární plachta umístěná na hladině bazénu násobí účinky paprsků slunečního záření a tím ohřívá vodu v bazénu přes den. V noci omezuje tepelné ztráty (720 Kč bm/šíře 4 m).

FOTO: archiv firmy Mountfield

  • Vnitřní povrch betonových bazénů (jejich základ tvoří beton nebo speciální termoizolační tvarovky) lze obložit keramickým nebo umělým obkladem či mozaikou, nebo použít PVC fólii. Mezi beton a fólii se vkládá geotextilie, nalepená na betonový povrch. Jejich výhodou je možnost volby libovolného tvaru bazénu, hloubky, sklonu dna, tvaru schodiště i případných vodních atrakcí, dlouhodobá životnost betonového skeletu a možnost volby libovolného barevného provedení obkladů.
  • Základním konstrukčním prvkem fóliových bazénů může být i ocelový plech, který vytváří tvar bazénu a slouží i jako opora pro fólii. Plech je pozinkovaný a opatřený ochranným penetračním nátěrem se zárukou 10 let. Tvary těchto bazénů jsou kruh, ovál a osmička. Pro rovné stěny oválů je nutné postavit opěrné zdi z betonových tvarovek, které jsou vyztuženy armovacím železem.
  • K největším přednostem keramických bazénů patří nejen dvacetiletá záruka, ale i exkluzivní 3D barvy v mnoha různých provedeních či dostatečně elastická struktura bazénu, která se přizpůsobí možným mírným nerovnostem podloží a umožňuje instalaci i v náročném svahu a těžším terénu.

Bazénové příslušenství

Je univerzální pro všechny druhy bazénů a usnadní nám jejich údržbu. Jeho používáním můžeme snížit náklady na spotřebu bazénové chemie i elektrické energie potřebné k filtrování vody.

  • Ať už to jsou hladinové síťky na mechanické nečistoty pro nadzemní bazény nebo bazénové kartáče na čištění stěn a dna bazénu.
  • K vysávání nečistot ze dna a stěn bazénu slouží ruční, poloautomatické a automatické vysavače. Připojují se přes skimmer (sběrač nečistot) na pískovou nebo kartušovou filtraci. Bazénové příslušenství se připojuje hadicemi. Čištění bazénu je účinnější a rychlejší s teleskopickou tyčí, jejíž délka je nastavitelná.
  • Nezbytné jsou protiskluzné bazénové schody, k nadzemním bazénům jsou kovové s plastovými stupni, k zapuštěným bazénům z nerezu.
  • Zatímco bazénová plachta chrání kvalitu, snižuje ztrátu a teplotu vody, solární plachta vodu v bazénu ohřívá i udržuje její teplotu a částečně bazén kryje proti spadu nečistot. Také snižuje ztráty vody a chemických přípravků vypařováním z bazénu. Hodí se pro všechny druhy a tvary bazénů. V žádném případě nemůže sloužit jako bezpečnostní kryt.
  • V době, kdy není bazén používán, se na zakrytí bazénu používá krycí plachta. Zamezíme tím vnikání mechanických nečistot např. listí, hmyzu nebo pylu do bazénu. Slouží také k zazimování bazénu. Krycí plachta se přetahuje přes hranu bazénu a stáhne se lankem s upínacím zámečkem. Praktická je podložka pod bazén z netkané geotextilie, která zabrání poškození bazénové fólie (plísně, protržení, prorůstání trávy).

Jak bazén udržujeme

Správná péče se samozřejmě projeví na životnosti zařízení. Většina bazénů není náročná na údržbu, hravě ji zvládneme sami a nezabere ani příliš volného času. Cesta k čisté vodě je prostá: dvakrát až třikrát týdně kontrolujeme hodnotu pH a dezinfikujeme, jednou týdně pak bazén vyčistíme speciálním vysavačem. Nejde jen o viditelné mechanické nečistoty, ale i o řasy, bakterie nebo viry, které mohou být zdraví škodlivější.

Bezpečnostní krycí plachta Universal je řešením pro zakrývání bazénu, který je zcela zapuštěn do země (990 Kč/m2).

FOTO: archiv firmy Mountfield

Voda ke koupání má hodnotu pH 7,2-7,6. Je-li pH příliš vysoké, dochází vlivem vylučování vápníku ke kalení vody, chlórovému zápachu a dráždění očních spojivek. Naopak ve vodě s nízkým pH korodují kovové části a rychleji blednou barvy plastů a fólií. Mikroorganismy likvidujeme chlorovými tabletami mechanicky nebo dávkovačem, který je schopen složení vody pohlídat.

Dnešní technologie nabízí kyslíkovou chemii ve speciálním roztoku, jež využívá negativní oxidační účinky na mikroorganismech. Je to dobré řešení pro alergiky. Při dodržení správného postupu lze přejít z chlóru na kyslík, aniž bychom měnili vodu. K úpravě vody používáme jen bazénovou chemii.

Konstrukce bazénů má zaručit

  • dobrou funkci
  • dostatečnou odolnost a životnost
  • vodotěsnost
  • snadnou výstavbu
  • příjemný vzhled
  • kvalitní vodu
  • dobré technické řešení detailů
  • bezpečnost
  • snadnou výměnu vody

Deset výhod zastřešení bazénu

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu. 5. Omezuje častou kontrolu vody.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu. 5. Omezuje častou kontrolu vody. 6. Snižuje dávkování bazénové chemie.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu. 5. Omezuje častou kontrolu vody. 6. Snižuje dávkování bazénové chemie. 7. Udrží stálou teplotu vody v bazénu i přes noc

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu. 5. Omezuje častou kontrolu vody. 6. Snižuje dávkování bazénové chemie. 7. Udrží stálou teplotu vody v bazénu i přes noc 8. Ochrání děti a zvířata proti pádu do vody.

1. Bazén je chráněn před teplotními změnami i před nečistotami. 2. Prodlouží koupací sezónu od jara až do podzimu. 3. Koupání pod širým nebem je možné odsunutím zastřešení. 4. Uspoří čas a usnadní údržbu bazénu. 5. Omezuje častou kontrolu vody. 6. Snižuje dávkování bazénové chemie. 7. Udrží stálou teplotu vody v bazénu i přes noc 8. Ochrání děti a zvířata proti pádu do vody. 9. Dětská pojistka bezpečně uzamkne zastřešení bazénu.

10. Zastřešení lze aretovat i proti negativním účinkům větru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám