Hlavní obsah

Vlnitý plech a kámen vytvářejí na fasádě harmonickou dvojici

Novinky, Jana Nesvadbová

Historický dům z kamene v portugalském Belmonte doplnili architekti z ateliéru Filipe Pina + Maria Inês Costa přístavbou s obklady z vlnitého plechu. Na první pohled nepříliš sourodé materiály spolu na fasádě velmi dobře ladí a celek působí jako moderní novostavba.

Foto: João Morgado

Dům prošel renovací a získal přístavbu. Obě části společně zakrývá nová střecha.

Článek

Pozemek, na němž dvoupodlažní dům stojí, je v blízkosti dálnice. Má protáhlý tvar a severojižní orientaci. Zatímco celá severní část parcely je úrodná, jižní má kamenité podloží.

Dům byl postaven právě na jižním okraji. Původní majitelé dům, který byl postaven na začátku minulého století, využívali jako obytný i jako zemědělský objekt zároveň.

Zhruba v polovině minulého století získal dům přístavbu. Ta přibyla na jeho severní straně. Poslední léta jej ale již nikdo neobýval.

Změna nastala až v okamžiku, kdy se nemovitost stala součástí dědictví. Její noví majitelé se rozhodli stavbě vdechnout nový život. Naplánovali nejenom její rekonstrukci, ale také rozšíření. O návrh a realizaci požádali zkušené architekty.

Foto: João Morgado

Původní dům se podařilo zachovat. Jen jeho interiér se změnil.

Jedním z hlavních cílů bylo proměnit historický dům v moderní domov. Klienti přitom zatím sami neměli jasno, jak přesně chtějí dům používat, a tak jej architekti navrhli tak, aby jej rodina mohla mít jako své hlavní bydlení, případně k rekreaci anebo jako dům pro hosty.

Soukromí i výhledy, dvoudílný dům nabízí obojí

Tipy a trendy

Interiér domu je zařízen v jednotném stylu. Iluze, že v místnostech, jimž vládnou jednoduché linie a dominují dřevěné prvky, chybí detaily, je záměrná. V domě je trojice ložnic, obývací pokoj, kuchyň a místnost využitelná jako úložný prostor, lze ji ale také proměnit v další pokoj.

Foto: João Morgado

Kuchyň architekti umístili do nově přistavěné části.

Kuchyň s obývacím pokojem jsou v nově přistavené části, ložnice jsou v původní. Jak přiznávají autoři projektu nazvaného MCR2, měl-li být dům zařízen podle moderních trendů, nebylo dost dobře možné zachovat jeho originální uspořádání.

Na druhé straně nemuseli nikterak měnit kamennou stavbu jako takovou. Většina velkých oken v domě směřuje na západní stranu, kde se na pozadí rýsují hřbety pohoří Serra da Estrelas.

Nová část, jež vznikla na místě někdejší přístavby z 50. let, je řešena jako na první pohled jiná část domu, z původního objektu však přejímá nejenom tvar, ale zároveň se s ním dělí o společnou střechu. Namísto kamene má fasádu pokrytou vlnitým plechem. Velikost přístavby (140 m²) pak byla limitována místní stavební legislativou.

Foto: Filipe Pina + Maria Inês Costa

Půdorys přízemí

Foto: Filipe Pina + Maria Inês Costa

Půdorys horního podlaží

Anketa

Líbí se vám přístavby, které se drží stylu původního objektu?
Ano, líbí se mi, když má dům jednotný styl.
77,6 %
Nevím, asi jak kdy.
9,6 %
Ne. Nově přistavěná část má dávat najevo, že vznikla později.
12,8 %
Celkem hlasovalo 519 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám