Hlavní obsah

Vítězové soutěže mrakodrapů opět vzbuzují údiv a silné emoce

Novinky, nes

Jednou z prvních jarních architektonických vlaštovek je už devátým rokem mezinárodní klání návrhů, idejí a vizí pro život ve výškách, nazvané v českém překladu Mrakodrapová soutěž. Letošní ročník 2015 Skyscraper Competition, jejímž pořadatelem byl opět americký magazín eVolo, zná své vítěze. Jako vždy je to přehlídka děl, která se nakonec nemusejí nikdy dočkat realizace, ovšem už v podobě návrhu vzbuzují silné emoce, úžas a podiv.

Foto: eVolo

Vítězné projekty letošního ročníku soutěže 2015 Skyscrapers Competition

Článek

Do letošního ročníku designéři a architekti z celého světa přihlásili 480 návrhů, z nichž osmičlenná odborná porota vybrala tři vítězné projekty a patnácti dalším udělila čestné uznání.

Vítězné vavříny si odnesla čtveřice polských designérů sdružených do formace BOMP. Autory projektu Essence Skyscraper jsou Ewa Odyjasová, Agnieszka Morgová, Konrad Basan a Jakub Pudo. Jejich návrh, nazvaný prostě Essence, představuje městskou megastrukturu, která má tvar velice vysokého hranolu.

Pod poměrně všedně vyhlížejícím vzhledem se ovšem ukrývá interiér tvořený jedenácti různými přírodními prostředími. Jinými slovy, mrakodrap stojící uprostřed města by byl místem fungujícím k úniku z tohoto prostředí. Byl by obří zahradou nabízející procházku a pobyt v džungli, na moři atd.

Foto: eVolo

Vítězný projekt Essence Skyscraper je dílem polských autorů Ewy Odyjasové, Agnieszky Morgové, Konrada Basana, Jakuba Puda.

Druhou nejvyšší příčku mezi posuzovanými projekty získal návrh páru indických designérů Surakshy Bhatlaové a Sharana Sundara nazvaný Shanty-Scraper, což lze volně přeložit jako Chatrčodrap. Stavba je určena do prostředí slumu indického města Čennaj, které je metropolí státu Tamilnád.

Mrakodrap by svým vzhledem měl snadno zapadnout do okolního prostředí díky materiálu, z nějž by byl postaven. Tvořily by jej zbytky a odpad po novostavbách, mezi nimi různé trubky, nevyužité dřevo, vlnité plechy apod.

Jeho funkce by byla smíšená, je navržen jako obytná stavba s rekreačními i pracovními zónami.

Foto: eVolo

Druhé místo obsadil projekt Shanty-Scraper indických autorů Surakshy Bhatlaové a Sharana Sundara.

Třetí v pořadí skončil návrh Cybertopia ruského designéra Egora Orlova. Autor zaujal porotu především svou vizí města budoucnosti jako kombinace digitálního a fyzického světa, města, které roste a mění se přesně podle aktuální potřeby.

Foto: eVolo

Návrh s názvem Cybertopia ruského designéra Egora Orlova obsadil třetí příčku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám