Hlavní obsah

Vilu znojemského starosty Mareše krášlí zaoblená nároží s pásovými okny

Novinky, text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům trojnásobného znojemského starosty a poslance Josefa Mareše stojí na nepřehlédnutelném místě nad údolím Dyje s výhledem na panorama Znojma. Patří k architektonicky nejvýznamnějším příkladům osobních obytných staveb meziválečné jižní Moravy.

Foto: Autorský tým publikace Slavné stavby Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Na Vyhlídce 1590/4, Znojmo

Článek

Projekt si stavebník objednal u rodinného přítele, brněnského architekta Jana Víška. Podepsaný, nerealizovaný návrh představuje třípodlažní dům se střešním polopatrem.

V prvním podlaží byl byt domovníka. Dům dále tvoří vedlejší i hlavní vstup a hala, ze které vedly schody do poschodí s bytem matky stavebníka a společenskými prostorami, které jsou samostatným schodištěm spojeny s dalším patrem. V něm nechybí ložnice a kuchyň.

Foto: Autorský tým publikace Slavné stavby Jihomoravského kraje

Interiéry jsou maximálně prosvětleny.

Terasa je zhruba na třetině plochy rovné střechy, ve střešním polopatře je umístěn pokoj služky a pokoj hosta.

Plány, podle kterých byla vila nakonec postavena, vypracovala firma stavitele Ladislava Všetečky zřejmě podle mladší, nedochované Víškovy studie.

Foto: archiv, Autorský tým publikace Slavné stavby Jihomoravského kraje (výřez)

Chloubou domu jsou terasy, lodžie a vstup po točitém schodišti.

Je málo pravděpodobné, že by Všetečka architektův návrh tak zásadně pozměnil. Terasy byly částečně využity jako obytné prostory, k dynamičtějšímu vyznění ale přispěla dvě zaoblená nároží s pásovými okny. Množstvím křivek se tak vila přibližovala až ke stylu organické architektury druhé poloviny třicátých let.

Foto: Autorský tým publikace Slavné stavby Jihomoravského kraje

Architekt navrhl velkorysý společenský prostor.

V protikladu k čistým plochám světlých fasád s tmavě zelenými rámy oken a zábradlí je honosné zařízení interiérů od místní stolařské firmy Siegel, doplněné historickým nábytkem z rodinného majetku. Marešova vila je dodnes v majetku rodiny, která ji pečlivě udržuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám