Hlavní obsah

Vila továrníka Kunze se stala reprezentativním sídlem podniku s velkorysým bytem

Novinky, Text: Martin Horáček, editace: tnk

K vrcholům architektury 19. století v Hranicích patří známý komplex elitních vojenských škol i obchodní dům s rezidencí zakladatele První moravské továrny na vodovody a pumpy Antonína Kunze. Tato stavba od pražské dvojice Jan Kříženecký a Josef František Pokorný svého majitele dobře reprezentovala.

Foto: Miroslav Sychra

Vila s adresou: 1. máje 18, Hranice

Článek

Plzeňský rodák Antonín Kunz přišel do Hranic ke konci 19. století. Z původně drobné živnosti vybudoval díky chytrému využití nových technologií úspěšnou firmu, jejíž obrat se na přelomu století zvýšil.

Reprezentativní sídlo podniku vyrostlo pod vedením stavitele Zachariáše Herrmanna u silnice spojující centrum Hranic s nádražím.

Foto: Miroslav Sychra

Schodišťová hala je pro svou zdobnost jedním z nejpoutavějších prostor ve vile.

Pražské projektanty si Kunz zvolil nejspíš z národnostních důvodů. Možná mohl být neobarokní styl domu odrazem představ o českosti baroka.

Nejvýraznější ale asi byly aristokratické ambice stavebníka, který se viděl v roli novodobého zámeckého pána. Tomu by odpovídal i jeho další stavební podnik, neogotický hrádek Kunzov, vybudovaný u obce Hrabůvka na začátku 20. století.

Foto: Miroslav Sychra

Stěny jsou bohatě dekorované. Stavba má zámecký charakter.

Z dua autorů a zároveň přátel z mládí je známější Jan Kříženecký, hlavně jako průkopník českého filmového podnikání a fotograf. Přestože studoval pozemní stavitelství a architekturu na české technice v Praze, školu nedokončil a projektoval jen občas.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Původní nákres vily dokládá její zamýšlenou podobu.

Stavebníkova první manželka Marie, podepsaná spolu s ním na plánech hranického domu, zemřela rok po jeho dostavbě.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Půdorys prvního patra napovídá, že některé místnosti mají velkorysé rozměry.

Na domě v průběhu let zmizely památníky a vázy na dekorativním prodloužení fasády. Ke konci 20. století vila prošla velkou rekonstrukcí a usídlila se v ní soukromá firma.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám