Hlavní obsah

Vila strojníka Václava Slavíka odpovídala poměrům střední podnikatelské vrstvy

Novinky, text: Radomír Rais, editace: tnk

Elegantní vila v Dobrušce měla reprezentovat svého relativně bohatého majitele, který podnikal v oboru výroby zemědělských strojů. Výstavbou vily vyvažoval stavebník strohost a uniformitu vlastních průmyslových hal.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Dobruška, Nádražní čp. 481

Článek

Strojník a průmyslový podnikatel Václav Slavík začal budovat svoji firmu v Dobrušce začátkem 20. století. Jeho továrna byla součástí území určeného pro průmyslovou výstavbu města.

Vlastní vila byla postavena s cílem vytvořit reprezentativní prostředí pro bydlení. Zpracování plánů domu svěřil stavebník Josefu Jirsákovi, „úředně zkoušenému a opravdovému mistru zednickému z Dobrušky“.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Východní strana vily na původní dokumentaci.

Požadavky na prostorové řešení vily vycházely z představ Václava Slavíka a odpovídaly majetkovým a názorovým poměrům tehdejší střední podnikatelské vrstvy.

Stavbě dominuje věž v hlavní straně vily a terasa v zadní části ve směru do zahrady. Honosnost vily zvýrazňovaly oblíbené náměty secesní ornamentiky na fasádě.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Stavba je poměrně rozlehlá a prostorná.

V plánech s vilou pokračovala po Slavíkově smrti jeho dcera Ludmila. Po roce 1948 byla stavba společně s firmou zestátněna a využívána různým způsobem, došlo k řadě nevhodných stavebních úprav.

Ty se hodně projevily v podkroví, v nezdařených vestavbách pro bydlení, ale i  rozebráním zahradní terasy a dostavbou balkónu v jižní stěně objektu. Majetek se vrátil do rukou potomků podnikatele Václava Slavíka v privatizaci v roce 1994, ti jej však prodali nábytkářské firmě JECH, která nejdřív obnovila a modernizovala tovární haly.

Na rekonstrukci vily přišla řada až v letech 2003–2004. Autorem byl Tomáš Nentvich z Dobrušky. Budova se stala reprezentačním sídlem vedení firmy, se stálou výstavou výrobků spojenou s obchodním oddělením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám