Hlavní obsah

Vila majitele novoborské sklářské firmy evokuje sídlo z Wagnerových oper

Novinky, Tetx: Patrik Líbal, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramaticky vypadající vila v Novém Boru připomíná hrad a působí stylově čistým dojmem. Od přízemí až k částem patra je obložena hrubými kameny, podkroví tvoří přiznané zdivo. Celkový „hradní” dojem pak ještě podtrhuje cimbuří.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Smetanova čp. 372, Nový Bor

Článek

Město Nový Bor je známé hlavně díky sklářskému průmyslu. V době rozvoje sklářství koncem 19. a na počátku 20. století začaly být zastavovány i pozemky mezi nádražím a náměstím. Podél Wolkerovy, původně Nádražní a pak ulice Odborné školy vznikala řada staveb.

K nejzajímavějším domům patří bezpochyby vila na rohu Wolkerovy a Smetanovy ulice, kterou pro J. Georga Stiera navrhl počátkem 20. století českolipský architekt Emil F. Ruehr.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Zdivo na fasádě kontrastuje s bílou barvou.

Když si vybavíme tehdejší podmínky v české architektuře, a sledujeme, kde který architekt studoval a jaký vztah měl ke svému učiteli, zjistíme zřetelné rozdíly. Oproti situaci ve středních Čechách, kde většina významných architektů vystudovala architekturu ve Vídni, respektive v Praze, v německy mluvících oblastech byly zase silnější vazby k německému prostředí. Architekt Ruehr studoval v osmdesátých letech 19. století na drážďanské technice.

Stavebník Georg Stier společně s Johannem Wenderlem koupil sklářskou firmu Karl Schappel, založenou už roku 1857. V roce 1910, tedy čtyři roky po dokončení domu, Wenderle odstoupil a Stier vedl firmu, zabývající se výrobou užitkového, luxusního i uměleckého skla, sám.

Foto: publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vnitřek vily byl podobně jako exteriér celkem členitý.

Dům je podsklepený a má dvě nadzemní podlaží. Ze schodišťového vstupu se vcházelo rovnou do haly, přímo propojené s nádhernou místností s arkýřem. Na oba tyto prostory navazují pokoje a schodiště do patra.

V letech 1971–1972 byla vila přestavěna na zubní středisko. Bohužel přestavby zničily většinu historických interiérů a nejcennějším prvkem zůstává vnější podoba vily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám