Hlavní obsah

Vila Karla Kestřánka krášlí Karlovarskou třídu v Plzni

Novinky, text: Pavel Domanický, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt František Krásný navrhl na Karlovarské třídě v Plzni vilu v poetickém stylu. Dominantním prvkem je kupole s kovovou korunkou, která na stavbu strhává pozornost.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba s adresou: Plzeň, Karlovarská třída 70, čp. 451, Severní předměstí

Článek

Vídeňský architekt František Krásný se narodil nedaleko u Plzně a v tomto městě také navrhl působivou vilu. Na Akademii výtvarných umění ve Vídni studoval i u slavného architekta Otto Wagnera.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba má věž ukončenou elegantní kupolí s kovovou korunkou.

Ve Vídni také založil projekční ateliér a několik let spolupracoval s architektem a designérem Josefem Hoffmanem.

V letech 1897–1898 bylo podle jeho projektů v Plzni postaveno několik činžovních domů a také Kestřánkova vila, která byla ve své době velmi odvážnou, mimořádnou stavbou. Architekt již totiž opustil přísný wagnerovský klasicismus a dal průčelím vily poetický ráz.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Sasádu stavby zdobí umělecké dílo.

Ze tří stran otevřená lodžie v úrovni podkroví má zábradlí inspirované rostlinnými motivy. Zahradu založil lesmistr Josef Sigmund, zeť stavebníka. Později bylo majiteli povoleno provést jednopatrovou přístavbu, která byla dokončena v roce 1909.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila na dobovém snímku

Po druhé světové válce byl dům rozdělen na čtyři bytové jednotky se společným příslušenstvím.

V roce 1994 byl dům prodán. Jeho hodnota značně utrpěla při nekvalitně provedené opravě, bez předchozího projednání s památkovou péčí i se stavebním úřadem. O tři roky později již byl vlastníkem cizí státní příslušník, který dům využíval především jako sklad zboží, se kterým obchodoval. Od něj vilu koupila plzeňská firma s úmyslem celý dům důkladně opravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám