Hlavní obsah

Vila Helm vznikla v oblíbené rezidenční čtvrti tachovských elit

Novinky, Text: Marie Wasková a Petr Ulrich, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V proslulé rezidenční čtvrti Tachova si Johann Helm nechal na svém pozemku postavit krásnou prostornou vilu s tvary menšího zámečku. Atmosféru šlechtického sídla dokreslovala i vlastní „zámecká“ zahrada před vstupem do domu.

Foto: Publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Tachov, Světce čp. 22

Článek

Koncem 19. století se Světce nedaleko Tachova začaly přeměňovat na oblíbenou rezidenční čtvrť a postupně se v nich rozvíjela luxusní zástavba určená tachovským společenským elitám.

Stavebníkem zmíněné vily byl vrchní lesní kontrolor windischgrätzského panství Johann Helm společně se svou manželkou Magdalenou. Vypracování plánů i samotnou stavbu svěřili činorodému tachovskému staviteli přelomu 19. a 20. století Josefu Erlerovi.

Foto: publikace Slavné vily Pzeňského kraje

Vzhled vily změnila přesvaba.

Novostavba vily ve Světcích byla dokončena v červenci 1898 a manželé Helmovi se mohli nastěhovat. Část vily pronajímali. O domácnost pečovaly služebná Anna Schneiderová a kuchařka Magdalena Windischová.

Foto: publikace Slavné vily Pzeňského kraje

Obyvatelé mohli relaxovat pohledem z balkonu do udržované zahrady,¨.

Po první světové válce byla část vily pronajata tachovskému notáři Hugo Kirschovi, který objekt začátkem roku 1922 koupil a během následujících deseti let nechal přestavět.

Vila připomíná malý zámeček a je patrová. Historizující symetrické řešení hlavní strany bylo umocněno v návrhu poměrně rozlehlým pozemkem.

Foto: publikace Slavné vily Pzeňského kraje

Nákres vily ukazuje symetrickou hlavní stranu vily.

Co s vilou bylo během druhé světové války a těsně po ní, se neví. K oficiálnímu převodu celé nemovitosti došlo až v roce 1957, kdy objekt získala Krajská správa lesů Plzeň.

Od poloviny osmdesátých let 20. století je vila ve vlastnictví učňovské školy ve Světcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám