Hlavní obsah

Vila Fialka se výrazně odlišila od okolní vesnické zástavby

Novinky, Text: Hana Luštická, editace: tnk

Působivá stavba z konce 19. století se na první pohled odlišuje od okolní venkovské zástavby v obci zvané Husa a nezapře inspiraci zámeckými stavbami. Vila Fialka je půvabným dokladem přestavby běžného venkovského stavení do podoby romantické vily.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: obec Husa čp. 17

Článek

Vila stojí blízko sychrovského zámku na západním okraji obce. Kdysi v ní bydlel ředitel sychrovských zahrad Vojtěch Mašek a po něm řezbář Dominik Bušek. Vojtěch Mašek byl významnou osobností českého zahradnictví.

Do služeb sychrovského knížete Kamila Rohana přišel v roce 1855 a jako ředitel sychrovských zahrad pak pracoval čtyřicet let. Maškova dcera Kateřina se později provdala za Dominika Buška. Ten byl synem slavného řezbáře, Petra Buška, který dal nezaměnitelný charakter sychrovským zámeckým interiérům.

Buškovi udržovali čilé styky s řadou význačných českých umělců, a tak byli ve vile hosty třeba Alois Jirásek, Karel Václav Rais, Luděk Marold a další významné osobnosti českého kulturního života té doby.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

S vilou sousedí půvabný altánek.

Místo vily dřív stávalo tradiční trojdílné zděné venkovské stavení. Jeho přestavbu zahájil pravděpodobně Václav Mašek někdy po roce 1863, kdy ho koupil. V roce 1890 získal dům kníže Kamil Rohan a přenechal ho svému řezbáři Buškovi, který pravděpodobně provedl další úpravy.

Jeho tehdejší podoba se zachovala na půvabném pastelovém obrázku, který namalovala Kateřina Mašková někdy před rokem 1894. Vidíme na něm dům, který se od dnešního příliš neliší. Štít je stejně jako dům krytý sedlovou střechou a je bohatě zdoben vyřezávanými prvky. Obdobně zdobeny jsou i oba hlavní štíty.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila na dobové malbě.

Dnes vila stojí uprostřed udržované zahrady se vzrostlými stromy. Kromě zeleně zdobí zahradu dřevěný altán s okny s barevným sklem. Altán je jediným pozůstatkem po řezbářském a truhlářském umění Bušků, po návštěvě zlodějů se z něj v interiérech nezachovalo vůbec nic.

Zvenku původní domek nic nepřipomíná. V interiérech ale zůstalo zachováno původní klasické uspořádání místností se středovou chodbou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám